用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問小學選校住址證明
go

請問小學選校住址證明 [複製鏈接]

我囡囡而家讀緊N,屋企唸住放租出去,第時佢升小學前會收返層樓,因為我都幾鐘意果區既校網。
但聽聞好似K2定K3已經要入定資料比教育處,到時唔知轉唔轉得切啲水電媒落自己個名。
請問如果我比地租差餉黎做住址證明,教育處接受嗎?
定係一定要水電媒呢?
如果唔得,我會考慮唔租層樓出去。
謝謝!
   5    0    0    0

回覆 candice1019 的帖子

差响好似得喎, 你打去教育局開吓。
另外, 固網電話單都得。

candice1019 發表於 15-3-9 16:43
我囡囡而家讀緊N,屋企唸住放租出去,第時佢升小學前會收返層樓,因為我都幾鐘意果區既校網。
但聽聞好似K2 ...
若 家 長 參 加 「 自 行 分 配 學 位 」 , 他 須 向 希 望 其 子 女 能 夠 入 讀 的 官 立 或 資 助 小 學 親 身 遞 交 「 小 一 入 學 申 請 表 」 , 並 在 交 表 時 攜 帶 所 申 報 住 址 證 明 文 件 ( 如 水 / 電 / 煤 氣 / 電 話 收 費 單 、 已 蓋 釐 印 租 約 、 差 餉 單 、 公 屋 租 咭 等 ) 的 正 本 及 影 印 本 , 由 學 校 即 時 檢 查 有 關 文 件 。 此 外 , 教 育 署 亦 會 於 每 年 十 一 月 及 一 月 抽 樣 到 學 校 檢 查 所 收 集 的 申 請 表 及 文 件 。 若 發 現 文 件 有 不 妥 當 或 不 足 的 地 方 , 教 育 署 會 要 求 家 長 提 交 其 他 證 明 文 件 或 約 見 家 長 面 談 ;

http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/legco/replies-written/2012/20040129117891.html

回覆 王家爸爸 的帖子

謝謝啊!

回覆 little_yolky 的帖子

嘿嘿嘿.... 我家沒有固網電話...

回覆 王家爸爸 的帖子

請問王家爸爸,這麼多種帳單證明裡,是但交一樣就得定還都要?謝謝!

王家爸爸  應該任何一種都可以  發表於 15-4-10 09:11

醒目開學勳章 王國長老

家長如有進一步查詢,請與教育局學位分配組聯絡。

地址:
九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室

電話:
2832 7700, 2832 7740

是否只需要住址証明?
不用家訪。

王家爸爸  有可能會  發表於 15-4-10 09:11

引用:是否只需要住址証明?不用家訪。

原帖由 CCJC 於 15-04-09 發表
是否只需要住址証明?
不用家訪。
有懷疑就會安排家訪

醒目開學勳章 王國長老

都會抽查

回覆:請問小學選校住址證明

好奇一問,如果你用租出的單位報學校,咁啱個租客又用同一個單位報學校,咁教署會唔會覺得有懷疑

引用:好奇一問,如果你用租出的單位報學校,咁啱

回覆:請問小學選校住址證明

咁我買間樓,放住租先,計劃到小朋友入讀小一先住,又算唔算犯規呢?

crystalupala 發表於 15-4-19 04:43
咁我買間樓,放住租先,計劃到小朋友入讀小一先住,又算唔算犯規呢?

...
總之, 你當時一月(交表時)到九月(開學), 你的小朋友會住係個度就ok。抽樣檢查很嚴格的, 包括向大廈保安查問, 總之, 一月到九月, 住邊報邊。

"家長在申請參加小一入學統籌辦法時,須根據申請兒童唯一或主要居住的地址,填寫小一學校網。"

早幾年有朋友借親戚地址被查, 結果要取消學位
Kawaii

引用:"家長在申請參加小一入學統籌辦法時,須根

原帖由 kawaii1128 於 15-04-19 發表
"家長在申請參加小一入學統籌辦法時,須根據申請兒童唯一或主要居住的地址,填寫小一學校網。"

早幾年有朋 ...
我知道唔可以借,所以諗可唔可以買層細樓做業主放租出去,話我到小朋友返學先搬入去囉

引用:Quote:crystalupala+發表於+15-4-19+04:43+

原帖由 lauwingtai 於 15-04-19 發表
總之, 你當時一月(交表時)到九月(開學), 你的小朋友會住係個度就ok。抽樣檢查很嚴格的, 包括向大廈保安查問 ...
原來係計未開學就晌果度住....

‹ 上一主題|下一主題