用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 個工人姐姐英文影響做小朋友英語說話,點算好? ...
樓主: snailxixi
go

個工人姐姐英文影響做小朋友英語說話,點算好? [複製鏈接]

回覆:個工人姐姐英文影響做小朋友英語說話,點算好?

Accent 唔得,我一d也唔mind, 唔通英國皇家口音咩。但佢用字亂哂才是問題,佢會説already 來表示一樣做完的task, 用完的東西。她不是說finished or finish.

經常說單字already

另外、 請不要誤會,我不求印姐教英文,佢唔好破壞就ok 了,我不求佢"建設"的

貝珠 發表於 15-3-12 18:42
Accent 唔得,我一d也唔mind, 唔通英國皇家口音咩。但佢用字亂哂才是問題,佢會説already 來表示一樣做完的 ...
佢冇教你女講open the light, put it in the table, eat faster 咪算偷笑law
Joking aside, 英文好 vs 對小孩好,我會揀後者,或許唔啱聽,世事無完美,退一步海闊天空

有專欄作家話, 佢俾個工人姐姐去學廣東話, 咁佢個小朋友就唔使學到唔正統發音嘅英文.

話時話,以前請過印印,日日陪小朋友英文playgroup,英文後來好好啊(都是簡單的),本來淨講中文

我個印姐都係, english 同中文發音都唔正, 我仔都跟埋佢發既音, 希望佢番學時改善番la

引用:話時話,以前請過印印,日日陪小朋友英文pl

原帖由 titibaby 於 15-03-13 發表
話時話,以前請過印印,日日陪小朋友英文playgroup,英文後來好好啊(都是簡單的),本來淨講中文

...
呢條計掂!俾一個小朋友錢兩個人學!

引用:Quote:原帖由+titibaby+於+15-03-13+發表話

原帖由 liliankaykay 於 15-03-13 發表
呢條計掂!俾一個小朋友錢兩個人學!
好好笑

我個件發音,文法都錯到一個離譜程道,唔知佢up乜。我quit左份工自己同囝日講夜講,而家表達得幾好。工人係度2年,叫好左DD...

I asked my maid speak Philippine to my kid.

引用:I+asked+my+maid+speak+Philippine+to+my+k

所以大家覺得尼個擔心都是有必要嘎,甘惟有番多點英文Pg同埋我一日半個一鐘同佢讀英文書。
‹ 上一主題|下一主題