用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖若望 單對單
樓主: DIKE
go

聖若望 單對單 [複製鏈接]

回覆:聖若望 單對單

今日in,我哋個group有個B,係爸爸陪in,轉頭媽媽入埋黎陪in.佢父母仲好大聲教個B英文,老師冇阻止,而且好多位老師都將注意力集中呢家人身上。唔係衹可以一位家長陪同,而呢家人有特權

引用:今日in,我哋個group有個B,係爸爸陪in,轉頭

原帖由 chipchipma 於 15-03-21 發表
今日in,我哋個group有個B,係爸爸陪in,轉頭媽媽入埋黎陪in.佢父母仲好大聲教個B英文,老師冇阻止,而且好多 ...
今日我也in 完,覺得學校安排好好,但入到房室,外藉老師開始同小朋友玩,個一比分的老師慢手慢腳,吾多想做,又無留意我仔,不過也有盡責老師,不過無我份(可惜),希望大家可以做同學仔

回覆:chipchipma 的帖子

我覺得老師唔同家長即時拗啫,趕佢走都無謂,反而我估會評估上減分仲直接,先in 5 mins,請佢走分分鐘仲耐,我覺得好多時學校會睇埋家長表現,表現太麻煩都會影響收唔收,學校講明1個家長入佢都入2件,老師其實係個評估實寫低   反而
我覺得老師好睇家長肯唔肯放手俾小朋友自由發揮咁in

chipchipma 發表於 15-3-21 19:45
今日in,我哋個group有個B,係爸爸陪in,轉頭媽媽入埋黎陪in.佢父母仲好大聲教個B英文,老師冇阻止,而且好多 ...

我老公話房入面全部父母都陪住仔女in , 只得我老公一個坐响後面, 所以我估都未必有人會出聲話, 但私下會唔會扣分就唔知啦

mikiwu 發表於 15-3-23 00:31
我覺得老師唔同家長即時拗啫,趕佢走都無謂,反而我估會評估上減分仲直接,先in 5 mins,請佢走分分鐘仲耐, ...

冇錯, 我覺得如果下下父母幫手, 根本睇唔到小朋友真正表現, 如果學校咁都收就真係無話可說, 所以我地in時都放手俾阿b自由發揮, 雖然阿b好多野都做唔到, 但已經盡力, 隨緣啦

回覆 SK921 的帖子

如果講到明唔可以陪, 但家長最後都唔聽, 我覺得好大機會會扣分~~ 唔知最後果批IN 曬未哩?

回覆 DIKE 的帖子

其實我估學校係睇小朋友表現, 而唔係要父母幫手, 不過總有D父母唔放心會幫手, 可能佢地覺得只要完成指令就會大機會收, 反正冇人知學校準則, 好似4月已有結果, 我估應該in晒啦掛

我in 個日坐我隔離個爸爸搶我手中的波,我呆了,他個女又搶其他小朋友,個爸爸又搶我,似乎好緊張😂

回覆 CYY509 的帖子

哈哈, 我係公司笑左出黎~ 有咁嘅爸爸就有咁嘅小朋友 >.<

上年我小朋友in的時候我坐係兩三米後的櫈,我個小朋友肯自己坐,但比較被動,冇佢平日一半表現,但總算跟到老師的節奏,如唱歌時跟著郁下,半推半就咁tidy up, 英文問佢消防車玩具係咩。。佢用中文答。。最搞笑係平時同我講英文架喎。。。個刻真係暈喇。。。旁邊in的是兩個細b,兩個都媽媽坐隔離。。但我冇後悔放手俾佢試,同我覺得應該盡量跟人家規則去做,同個刻好覺得老師評分有睇埋家長麻唔麻煩

引用:回覆+DIKE+的帖子 其實我估學校係睇小朋友

原帖由 SK921 於 15-03-23 發表
回覆 DIKE 的帖子
我7號in,原本自己已經坐左係後面,但發現其他家長仲陪住自己小朋友,咁啱個囡又好似平時返pg咁周課室遊周圍睇,我咪的返佢埋mat,就無坐返後面,個個有家長陪,如果我唔陪感覺有D蝕

‹ 上一主題|下一主題