用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親   [複製鏈接]

引用:回覆+lalamike+的帖子 YES,+家長不緊張,

原帖由 200904 於 15-10-22 發表
回覆 lalamike 的帖子

YES, 家長不緊張,小朋友才會學得愉快。
對,父母為子女增添的緊張氣氛已經夠多,若不是平日的突擊試卷錯得太離譜,就讓佢地平常心面對吧

既然你覺得可以完全放手比小朋友自由發揮, 愉快學習都冇問題, 好唔明你當初為咩咁緊張

回覆:KCKLau 的帖子

我不會完全放手啊,在小一,小二打好認真學習,掌握正確的學習方法是至關重要的,所以一定要找個與自己理念想接近的學校啊!

如果唔介意升中結果, 其實真係讀邊間都冇所謂, 與你理念想接近的學校, 升中成績也好嗎?

非常好呢

回覆:200904 的帖子

那就真係恭喜你小朋友入了一間神校中的神校!

我始終覺得閱讀的力量是強大的。

要比題海戰術有效得多。也為中學生活奠定牢靠的基礎。

我們小學的確是神校,是基督學校,呵呵呵。

回覆:200904 的帖子

教會津校一般也是傳統教學,而且多數是填鴨式訓練,你果間真係好特別。

是的,我都覺得好幸運。

引用:默書測驗前都唔通知家長?+小一就玩突擊仲算

原帖由 KCKLau 於 15-10-22 發表
默書測驗前都唔通知家長? 小一就玩突擊仲算係Happy School
我朋友的小孩也應該係讀呢間,同樓主形容一樣,都是唔駛溫就突擊小測,小朋友完全能夠輕鬆應付,一d都唔深,仲建立了自信。

其實想問樓主係邊間或邊區學校?可以津校得來又唔填鴨。。以為直資才有此類學校。。

200904  我在14校網  發表於 15-10-23 09:18

200904 發表於 15-3-2 15:34
當孩子還在我肚子裏時,唯一的願望就是希望孩子健康快樂!當她們來到世間,望著她們稚嫩的臉蛋,清澈的雙眼 ...
樓主, 你原意想小朋友開心, 又話報私小為見識, 但又話有打擊, 其實你想點? 冇要求又點會耿耿於懷?

由DAY 1 你決定唔"同流合污"開始, 你已經知唔會有可能"羸"果班人, 學校都唔係TARGET 你呢種家長, 何故你會TARGET 呢種學校?

200904  其實我已經分享過了,您可以從前文中了解。  發表於 15-10-23 09:17

其實,我在以下link有對我們小學課程的分享。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3159335&extra=page%3D1

回覆:我該如何做個母親

14網有唔填鴨又升中派位十分好的基督教學校?

200904 發表於 15-10-23 09:20
其實,我在以下link有對我們小學課程的分享。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=
咁!你有冇開始諗,小朋友讀邊間中學呢?

回覆 bb560 的帖子

現在未必太早吧?呵呵。我覺得,到4年級開始再考慮,才切實些,起碼,針對她們當時的學習能力興趣,教署政策,當時各中學的校風,策略,才會有真正的考慮。

不過,我還是傾向離家近些的學校。然而,還是讓她們到時候自己分析決定吧。希望5年級的她們可以成熟的考慮問題。

這一刻,我只想她們建立好的學習習慣,學習技巧,學習動力。樹立正確良好的人生觀。培養她們自立,自理能力。

她們現在要幫忙晾衫,收衫,執衫,放衫,整理房間等家務,也是很忙呢。

200904 發表於 15-10-23 11:20

現在未必太早吧?呵呵。我覺得,到4年級開始再考慮,才切實些,起碼,針對她們當時的學 ...
的確唔需要太早, 但也不宜太遲. 小四先準備, 其實有點遲了 (因為如要攞獎預備小六去見中學, 都係集中係小四做). 做D留意下學校要求, 早D準備. 而且, 簡介會未必一兩年去得晒

200904  Really?謝謝!很受用,即是小三開始要收集資料?  發表於 15-10-23 11:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:14網有唔填鴨又升中派位十分好的基督教學校

原帖由 雲牛 於 15-10-23 發表
14網有唔填鴨又升中派位十分好的基督教學校?
我反而欣賞樓主是一個會欣賞孩子學校的家長

回覆:karen55407 的帖子

祝樓主記得這個''初心'',不要在準備升中、或升中派位後,又懷疑愉快學習的結果

200904  Sure,不過終歸是人,難免會有情緒。呵呵。  發表於 15-10-23 11:53

200904 發表於 15-10-23 11:20

現在未必太早吧?呵呵。我覺得,到4年級開始再考慮,才切實些,起碼,針對她們當時的學 …
我個囡依家讀緊中二,如果小四先諗,太遲啦!好多野你想做(小朋友有潛質),都做唔切呀。你依個 post 其實有好多人(超過九成)都答得你非常之好,(可能用字比較。。。。。。)但佢地意見都非常好,尤其是charlotto_mom        。唔好意思,恕我比較直接,你知唔知道你今次小朋友考小學,失敗係邊?我見你咁有心教,又有時間,我覺得好可惜!點解依家問你,係唔想你囡到考呈分試時,再一次重創。

200904  謝謝,可否請您指教一二,我真的需要你們的意見!  發表於 15-10-23 12:47
‹ 上一主題|下一主題