用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我該如何做個母親
樓主: 200904
go

我該如何做個母親   [複製鏈接]

引用:Quote:200904+發表於+15-3-4+19:35+MY+GOD

原帖由 ong84 於 15-03-05 發表
我唸意思可能係,因為有些小學會教深半年或一年的程度,所以讀小一已經係一些學校的小二課程了 ...
其實津校唔係多間係教快....

ong84  i see  發表於 15-3-5 23:33

引用:Quote:HACS+發表於+15-3-4+23:05+回覆+ligh

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-05 發表
我妹其實不嬲都好著緊粒仔, 比起佢, 我覺得自己懶tim!
佢由個仔坐得定開始, 堅持每日親子伴讀, 假日會去玩( ...
通常父母都會把自己仔囡放大咗,再加上親朋戚友善心稱讚,仲放大dd,以為自己個B比其他人聰明(我個家姐fd係其中一個),其實天外有天,如果没準備,就去考私少/直資,真係凶多吉少.。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢兩三年係高峰期, 唔醒唔得啦, 好多家長一開始都話最緊要孩子讀得舒服同開心, 到頭來仲谷得狼過我, 因為只要明白到小學與小學之間, 在程度和學習風氣往往有很大差異, 有時不是說只要孩子肯努力讀那一間都冇所謂, 入 BAND1 同BAND3 完全是兩個世界, 因為在小學要渡過六年, 學校因素實在對學生影響深遠, 了解多一些不同學校的資料自會明白和懂得選擇

"愉快學習"說易行難 (有特異功能除外), 應付考試過程往往是艱苦的, 我信奉一分耕耘一分收獲, 自己也讀過書, 讀書時期當然快樂, 但要溫書考試就不快樂了, 相信普遍小朋友都會有這想法,可是考試是必然的, 避不了, 要怎樣培養孩子在讀書考試中覺得輕鬆愉快就真正是一門學問, 各施各法, 因人而異了

其實只要諗遠少少, 諗下將來你希望孩子的學業路線是怎樣行和對孩子有什麼期望, 同時你又可以給予或負擔到什麼選擇供他去選, 你自會懂得現在應該怎樣去預備, 共勉之

HACS 發表於 15-3-5 10:43
回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢兩三年係高峰期, 唔醒唔得啦, 好多家長一開始都話最緊要孩子讀得舒服同開心, ...
就算好彩俾小朋友"愉快學習"到19年(假設由幼稚園到大學一路都可以做到), 出到嚟返工佢可能會怨你: 做乜唔一早話我知個世界咁殘酷?

最後, 佢可能只想繼續"愉快學習"到老而唔去返工......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

nkf 發表於 15-3-4 16:53
名人親子﹕辣媽CEO張慧敏 「名校打造庸材!」
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
其實佢都錯唔晒,讀副學士嗰堆真係夾硬比佢哋上,另外又真係好多家長當咗仔女係自己嘅附屬品,或者係用嚟實現自己實現唔到嘅夢想。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-3-5 10:50
就算好彩俾小朋友"愉快學習"到19年(假設由幼稚園到大學一路都可以做到), 出到嚟返工佢可能會怨你: 做乜唔一 ...
愉快學習唔代表"喱"響深山不聞不問,問題在於學生對現實環境有幾清楚,呢個問題反而仲大機會發生響只專注讀書嘅高材生身上

引用:Quote:HACS+發表於+15-3-5+10:43+回覆+Char

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
就算好彩俾小朋友"愉快學習"到19年(假設由幼稚園到大學一路都可以做到), 出到嚟返工佢可能會怨你: 做乜唔一 ...
二世祖就可以愉快到老。睇下姓霍、姓何果D後代幾疏干。

感謝各位家長在這裡各抒己見,的確,如何做父母親,是對各位父母一生的考驗。每天的課題都不同,因爲我們從來沒有做過1嵗,2嵗,......嵗孩子的父母。大家一起共勉吧。
我很欣賞一本故事書,《安的種子》,講述在合適的季節,種子才會健康成長。而如何判定合適,如何靜心的等待,則就是我們作爲父母需要研究的課題了。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-3-5 09:27
咁妳要同佢講, 有家姐教路, 就算考唔到學校, 大抽獎都唔會衰得去邊!
佢果區我唔熟啊.......教唔到路, 佢要食自己了

hkpapa852  邊區?  發表於 15-3-5 11:39

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 15-3-5 10:50
其實佢都錯唔晒,讀副學士嗰堆真係夾硬比佢哋上,另外又真係好多家長當咗仔女係自己嘅附屬品,或者係用嚟實 ...
咁講啦, 而家一試定生c, 有d人, 唔c到埋身都唔識驚
而家學生考DSE, 考得好咪入U, 天下太平lor
咁考得唔好呢? 我係一個普通阿媽, 我都希望仔女衰左一次可以再有機會, 讀diploma又好, cert又好, asso degree又好, 出國讀野雞又好, 都係希望仔女跌低左, 知驚, 多次機會, 1,2年後返返正軌 (大家都係買個希望姐, 直入大學, 讀完又一定事業成功嗎?)

得罪講句:
作者話
讀副學士,係製造藉口畀自己,係延遲自己唔想出嚟做嘢嘅藉口,同嘥緊你阿爸阿媽錢
當佢自己個女比讀副學士更不堪, 比副學士更嘥錢, 有咩資格講呢句話

Charlotte_mom 發表於 15-3-5 11:45
咁考得唔好呢 ...
不過呢句係我唯一認作者既說話.

讀副學士,係製造藉口畀自己,係延遲自己唔想出嚟做嘢嘅藉口,同嘥緊你阿爸阿媽錢

你諗下, 香港政府係副學士推行咗N年之後先係佢地既招聘資格中, 將副學士列作和高級文憑同級, 咁即係政府本身其實都唔係咁認可副學士呢個資格. 而且讀副學士, 升得番入學士課程還好, 入唔到就.....

所以我一向都只建議人讀高級文憑, 起碼真係實用D, 搵工會易D. 加上依家D副學士課程, 好多都只係D大專院校開出嚟搵錢, 升得番入學士課程既機會....

Lam3Tai  大學咪又係一盤生意!  發表於 15-3-5 12:29
Lam3Tai    發表於 15-3-5 12:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 15-3-5 11:45
咁考得唔好呢 ...

又講真喎,可能個仔資質麻麻,我唔多介意佢將來有無任何cert,只要佢有份正職養到自己就已經ok。有時仔女有potential(或自覺有potential)可能仲煩惱

謝謝樓主的post,所有家長的意見讓我獲益不少!
可以用不同角度睇一件事是很好的

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 15-3-5 12:14
又講真喎,可能個仔資質麻麻,我唔多介意佢將來有無任何cert,只要佢有份正職養到自己就已經ok。有時仔女 ...
我唸得好簡單架咋: 插花都有cert, 寵物美容都有cert, 驗車都有cert, 做個地產經紀, 保險sales, 都要先讀d課程, 對嗎?

當然總有行業唔需要考核d咩, 齋靠口碑/表現, 我general咁講姐

好多觀點已由其他版友講過,我想補充一點,似乎樓主本人及女兒的抗逆能力比較差,白啲講句即係輸唔起。面對挫敗都係人生一大課題,應當花點時間和心思好好學習

樓主, 大家對你的post有這麼多迴響, 相信是因為大家都可能問過自己這樣的一個問題.

我跟你的想法好相似, 現在仔仔PN, 但已經替龍年要考小學的他擔心. 正開始煩惱應該local school or international school.  我有經濟能力選擇, 但兩者總有利有弊. 我習慣plan ahead, 但對於孩子面試小一, 實在不敢高估. 唯有學習調節自己的心態.

若我沒估錯, 你應該是full time教孩子? 我要工作沒有這樣的時間, 情況可能比你更弊. 但我仍想堅守平衡的原則, 給孩子們多一些喘息空間. 人各有志, 最重要知道自己的方向, 緊持理念.

我明白現在的教育制度比我們當年更crazy.  唯有努力找找清泉吧! 加油.

各位JM, 請教除了港同, 救恩, 播道及啟思, 還有哪些直資/私小比較愉快? 哪兒可找到資料呢? 感激

bobbob  個post係話真道唔係播道   發表於 15-3-5 15:52

引用:Quote:原帖由+ong84+於+15-03-05+發表我唸

原帖由 sissysze 於 15-03-05 發表
其實津校唔係多間係教快....
質不高但量大又係C。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-3-5+11:45+

原帖由 hkpapa852 於 15-03-05 發表
不過呢句係我唯一認作者既說話.

讀副學士,係製造藉口畀自己,係延遲自己唔想出嚟做嘢嘅藉口,同嘥緊你阿 ...
Agree

引用:樓主,+大家對你的post有這麼多迴響,+相信是

原帖由 mamath 於 15-03-05 發表
樓主, 大家對你的post有這麼多迴響, 相信是因為大家都可能問過自己這樣的一個問題.

我跟你的想法好相似,  ...
WKF
啟基

‹ 上一主題|下一主題