用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 那些好書(中文及英文)小學生要看?
樓主: c1234
go

那些好書(中文及英文)小學生要看?   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+LeeCC+於+15-3-4+07:12+編輯+\

原帖由 LeeCC 於 15-03-04 發表
是,又扯開小小話題,我讀書時同學仔愛看星矢卡通(雖然不健康),但我真是覺得公仔好肉酸,完全冇興趣睇

huba 發表於 15-3-4 00:57
慢慢你會發現更多好書及得獎作品, 但正如HKTHK 所說:' Problem is a good book doesn't mean it is a bo ...
同意,其實kg-初小朋友揀書好簡單,usually judge a book by its cover.

longlokma 發表於 15-3-4 07:39
是,又扯開小小話題,我讀書時同學仔愛看星矢卡通(雖然不健康),但我真是覺得公仔好肉酸,完全冇興趣睇:qui ...
男女口味大不同,我都覺得美少女戰士好醜樣,冒住得罪一眾媽媽既可能性都要講

little_yolky    發表於 15-3-4 15:01
bobbob  我都覺得醜樣喎  發表於 15-3-4 14:59
little_yolky  你有無搞錯。  發表於 15-3-4 12:57
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-3-4 08:40
男女口味大不同,我都覺得美少女戰士好醜樣,冒住得罪一眾媽媽既可能性都要講  ...
我仔同人話Elsa同ANNA好醜樣,小朋友因此同他絕交

bobbob  女子唔得罪得  發表於 15-3-4 14:59
awah112    發表於 15-3-4 14:01
little_yolky    發表於 15-3-4 12:57
MASAYA    發表於 15-3-4 09:30

longlokma 發表於 15-3-3 10:02
同意,看完同看明根本兩回事。若是香港孩子,我相信k3懂做微積分遠高於相信k3真正明白HP, 因為聰明孩子容 ...
係, 我囡囡睇咗本琵琶記5次至識流眼淚。

bobbob  仲可能唔同年紀睇有唔同感受   發表於 15-3-4 14:58

c1234 發表於 15-2-27 23:50
請教各位有經驗的父母,你們認為那些是好的中文書/英文書,小學生應該要看呢? ...
唔好意思, 多事講句, 中文書呢, 小朋友消閑既就可以有好多種類, 由得佢揀。佢哋好多時可能會揀故事性既書, 但係功利D都要講, 對佢哋作文似乎幫助唔大。

因為你無講係初小定高小, 咁我就只好設定係初小先, 除咗小朋友自己選既消閑書, 你都可以揀啲短文佢睇, 因為, 佢哋初小一般作文幾百字而已, 所以, 可以揀D短短哋既文章同佢哋一齊讀, 可以教吓佢哋短文既文章結構或佳句點解佳, 佳响邊度咁。我就推薦台灣既林良爺爺700字短篇, 同埋我自己細個時睇既何紫散文, 同阿濃點心集。

前排, 同佢哋兩寶讀咗落花生同匆匆, 點知兩個悶到啪聲瞓低咗, 所以, 呢D太著名既散文, 可能要等到高小四年級至唔會瞓著。

太功利了, 唔好見怪。

回覆 huba 的帖子

同意。希望小朋友找到他們的喜好。

回覆 little_yolky 的帖子

我不會介意的。大家都是集思廣益。妳的提議很好啊!或者,這個貼的延伸討論是,有什麼好文章,不論中文or英文,適合初小or高小學生,能提升他們的作文能力呢?

little_yolky 發表於 15-3-4 16:49
唔好意思, 多事講句, 中文書呢, 小朋友消閑既就可以有好多種類, 由得佢揀。佢哋好多時可能會揀故事性既書,  ...
同意,又陪你整件厚多士。初小的孩子應可自己揀書,多帶他們到library, 有興趣又看到的,自然會繼續看,當然父母以guided reading 型式或誘導方式輔助一下是好方法,不過,培養閱讀能力和level 競賽, 可能只是一線之差,好易跌入dark side。

MrBeast 發表於 15-3-5 08:52
同意,又陪你整件厚多士。初小的孩子應可自己揀書,多帶他們到library, 有興趣又看到的,自然會繼續看,當 ...
不過PG家長指引真係好難拿捏, 阿女一日到黑剩係鐘意睇愛情故情, 絕對唔係好現像, 但果D又係正經書, 你唔俾佢睇又無理由, 咁就只可以「引導」佢睇下其他散文。但你有你引導, 佢有佢照睇, 真係無辦法。

看小朋友的閱讀能力去到邊。

中文書方面:

橋樑書有大量台灣優秀作品, 圖書館選擇真的很多,可慢慢細揀。

我見好少人推薦國內著作。但我女就好喜歡,睇左吾少。有興趣亦可去圖書館借。

作者:楊紅櫻
作品:笑貓系列,淘氣包馬小跳系列,校園童話系列

little_yolky  係, 小兵系列好好睇  發表於 15-3-5 16:24

Ahbee02 發表於 15-3-5 14:05
看小朋友的閱讀能力去到邊。

中文書方面:

其實香港出版社也有好多好書,例如:

新雅:
1。種玩具
2。環保小戰士
3。會發胖的冰
4。中國歷史之旅 -- 漢家天下
5。中國歷史之旅 -- 三國鼎立
6。中國歷史之旅 -- 遠古神話
7。中國歷史之旅 -- 七雄爭霸

精英:
1。趣味中國歷史故事 -- 有趣的發明
2。趣味中國歷史故事 -- 有趣的戰爭
3。趣味中國歷史故事 -- 有趣的習俗
4。中國歷史智慧故事 -- 長勝將軍
5。中國歷史智慧故事 -- 調虎離山

商務嘅 “魚之樂優質中文階梯閱讀” 系列都幾好:

http://www.commercialpress.com.hk/ww/happy-reading/

回覆 王家爸爸 的帖子

等我有時間都去搵下先。吾知圖書館有沒有。
小女對歷史,科學興趣索然,我一直想找突破口,搵D有趣的史書引下佢。

王家爸爸  公共圖書館有  發表於 15-3-5 15:10

A-Mum 發表於 15-2-28 21:09
Mr. Men and Little Miss
...
Percy Jackson

A-Mum:

你提到 Percy Jackson 就好了,我那個現在讀 P4 的侄兒前陣子看完了Rick Riordan 那「系列三寶」(Percy Jackson & the OlympiansHeroesof the OlympusThe Kane Chronicles),回頭繼續給他看那些他曾一度愛看的 Beast Quest 系列書,他已再提不起興趣,大有曾經滄海難為水之慨。我想現在只有從 teen / young adult fiction 的類別中去找讀物了。不知這程度的書 A-Mum 你可有甚麼介紹呢?

如得其情,則哀矜而勿喜。

小謙伯伯 發表於 15-3-5 16:14
A-Mum: 你提到 Percy Jackson 就好了,我那個現在讀 P4 的侄兒前陣子看完了Rick Riordan 那「系列三寶」(Pe ...
The Mysterious Benedict SocietyThe Secrets of Immortal Nicholas
The Giver
Hunger Games (其實我覺得麻麻,不過好多同學睇喎)
Books by Neil Gaiman
Books by John Green

希望你侄仔會有D 啱

王家爸爸  Hunger Games 其實唔太適合小學   發表於 15-3-6 09:04

A-Mum 發表於 15-3-5 18:19
The Mysterious Benedict SocietyThe Secrets of Immortal Nicholas
The Giver
Hunger Games  ...

A-Mum

真係唔該晒
剛上圖書館的網頁 check 過,很多書更是可以借到的,謝謝!

A-Mum    發表於 15-3-6 08:59
如得其情,則哀矜而勿喜。

回覆 王家爸爸 的帖子

確實是好介紹!

王家爸爸 發表於 15-3-5 14:33
商務嘅 “魚之樂優質中文階梯閱讀” 系列都幾好:

http://www.commercialpress.com.hk/ww/happy-reading/
謝謝好介紹,魚之樂適合九歲以上,我孩子還小,所以收藏了,過兩三年會有用

LeeCC 發表於 15-3-4 08:53
我仔同人話Elsa同ANNA好醜樣,小朋友因此同他絕交
我囡話佢哋全部五年級同學都怕見 ELSA 同 ANNA, 話太泛濫喎.
‹ 上一主題|下一主題