用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 那些好書(中文及英文)小學生要看?
樓主: c1234
go

那些好書(中文及英文)小學生要看?   [複製鏈接]

除此適合高小同初中書外,其實 Michael Morpurgo 也有適合幼稚園 (Picture Books) 同初小 (Younger Fiction) 既書。
http://michaelmorpurgo.com/all-books

c1234 發表於 15-3-2 23:27
回覆 王家爸爸 的帖子

一步一步來會好啲<==同意可以post一些你提供的作者的好怍品,介紹一下嗎?
Dr. Seuss 曾經被拍成電影既書:
2012 The Lorax
2008 Horton Hears a Who!
2003 The Cat in the Hat
2000 How the Grinch Stole Christmas

可以先係Youtube睇左電影或者Movie Trailers,再睇書,咁會容易明啲。

Dr. Seuss 20本套裝:http://www.amazon.com/Classic-Se ... ludes/dp/1780489757

Dr. Seuss 58本套裝:http://www.amazon.com/Your-Favor ... e-Set/dp/0307385086

另外,公共圖書館有部分 Dr. Seuss 既書。

都話講幾年班啱睇好敏感啦!

朋友個仔P1睇 Harry Potter, 我當然唔會走去考下佢睇得明幾多,不過朋友唔係曬命嘅人,佢仔仔一路大個,一路都係睇書比較 advanced,成績都唔錯,自己攪掂,阿媽淨係要煩細個個。

我個細嘅都算早睇 HP, 因為見阿哥睇得興奮,自然有興趣,整體故事跟到嘅,不過細節係有唔明,會要問下我或者阿哥。

其實好多時同學仔睇咩佢地就會一齊,都好難講究係咪絕對啱程度。歎書啫,鍾意咪睇囉,都無壞嘅。

引用:Quote:LeeCC+發表於+15-3-3+07:41+Harry+Po

原帖由 MrBeast 於 15-03-03 發表
Lei d case 我相信大多是g優再加父母功力。我好多時都測疑如沒有人從旁解釋,這少少年紀真的能明白一些較 s ...

同意,看完同看明根本兩回事。若是香港孩子,我相信k3懂做微積分遠高於相信k3真正明白HP, 因為聰明孩子容易理解抽象概念,但要理解故事小說內容,任憑孩子多聰明,有些具體事物從未見過經驗過便不可能知道是什麼,而人性情仇的心理變化更需要體會,除非有家長不断從旁加以解釋伴讀,但這就不算是孩子自己看書啦

MrBeast 發表於 15-3-3 08:47
Lei d case 我相信大多是g優再加父母功力。我好多時都測疑如沒有人從旁解釋,這少少年紀真的能明白一些較 s ...
那小朋友仲讀緊小一,剛完成第四本HarryPotter
父母長時間工作,自己整天在家看,無人從旁解釋,過後大人隨便打開一頁問內容,可以答到

同時極喜歡看初中程度英文科學歷史地理教科書,過目不忘

我起初都不相信有甘叻的小朋友,原來系有的

LeeCC 發表於 15-3-3 10:56
那小朋友仲讀緊小一,剛完成第四本HarryPotter
父母長時間工作,自己整天在家看,無人從旁解釋,過後大人隨 ...
天才只是個別例子,大部分小朋友最少要小五甚至初中先做得到。

王家爸爸 發表於 15-3-3 11:04
天才只是個別例子,大部分小朋友最少要小五甚至初中先做得到。

絕對 系個別例子

但系我想小一看初中書,甘跟住這六年小學都幾難涯

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-3-3+11:04+天才

原帖由 LeeCC 於 15-03-03 發表
絕對 系個別例子

但系我想小一看初中書,甘跟住這六年小學都幾難涯
咁又唔怕,天才孩子真係咁成熟,自然会找尋佢自己的成長世界,書可看成人書,反正看之不盡,網上世界知識豐富,不愁挑戰,学校只是玩樂的地方,輕輕鬆鬆又一天

longlokma 發表於 15-3-3 11:40
咁又唔怕,天才孩子真係咁成熟,自然会找尋佢自己的成長世界,書可看成人書,反正看之不盡,網上世界知識豐 ...

可惜已遠離童真,幾個同學看Mr.men, ort 看到卡卡聲笑作一團,他說stupid,自己行開看字典一樣厚的書
正如樓上講,小朋友看什麼書也受朋被影響

大家如有共同閱讀興趣,傾下講下,一起笑下,也是社交,太偏離好難和同齡交朋友

catiou627    發表於 15-11-17 11:18

引用:Quote:longlokma+發表於+15-3-3+11:40+咁又

原帖由 LeeCC 於 15-03-03 發表
咁,其實上天是公平的,给了孩子超齡的智慧,便取去他適齡的童真…………

大家似乎離題了。還是回到題目作一些能幫助多數小學生的分享吧。

huba 發表於 15-3-3 13:18
大家似乎離題了。還是回到題目作一些能幫助多數小學生的分享吧。
對不起,離題了

想請教,如看完ort9,看wolf hill是否太快,是否先看DrSuess會好些?但他又說DrSuess的公仔好核突

我見wolf hill是chapter book,阿仔見到熟悉的插畫本來好開心,點知見到甘多字,一手推開,吾肯看

小一,好抗拒圖畫篇幅少過字的故事書,仍然要看大大幅圖的故事書,除了ort,Mr men,Dr Seuss,peanuts,JuliaDonaldson還有什麼選擇呢?

MrBeast  Ort9後wh我覺得ok  發表於 15-3-3 15:33

A-Mum 發表於 15-3-3 09:45
都話講幾年班啱睇好敏感啦!

朋友個仔P1睇 Harry Potter, 我當然唔會走去考下佢睇得明幾多,不過朋 ...
先見之明
如果小朋友自己攞來看,乜書也可以,絕對冇問題,不過有些家長會覺得人得佢個冇理由唔得,於是就千方百計要孩子追上level, 我之前就是中了ek毒。

回覆 huba 的帖子

在下愚見,初小應以present tense 為主(雖然有人話小朋友會自己分到past n present tense, 但我亦聽過測考用錯例子),應擴闊書種而去追stage, 當然handle 到升級亦無防

回覆 LeeCC 的帖子

朋友介紹 : Might Robot
http://www.amazon.com/Ricky-Ricottas-Mighty-Robot-Collection/dp/0439435226
我未看過,但剛在amazon看內頁,圖畫精美,每頁字數少,文字也淺白。圖書館可借。

原來還有彩色版本,好靚啊﹗

引用:回覆+huba+的帖子 在下愚見,初小應以pres

原帖由 MrBeast 於 15-03-03 發表
回覆 huba 的帖子

在下愚見,初小應以present tense 為主(雖然有人話小朋友會自己分到past n present ten ...
回想為阿仔在初小及幼稚園選書時,我都沒有留意書內用的是什麼 tense。只是儘量選些適合他年齡,對他有趣味的書及會一路嘗試擴闊書種。

至於level 方面,我覺得孩子們會自然成長,同時也是一個 iteration process。就算能力已提升,孩子有時也喜歡重看一些較初級的書,就當温故知新吧。

回覆:那些好書(中文及英文)小學生要看

我認為不需要刻意找graded reading books去看,順着孩子能力和興趣去找書看便可以了,那套wide range readers是不少小學的教科書,但老實說入面的故事真是悶得發慌

我推介的小學生英文書包括:
ORT,  Horrible Harry series,  Roald Dahl series,  Disney The junior novelization series(全系列是動畫电影小說版),  Macmillan graded books, Murderous maths series,  George's secret key to the Universe series,  Harry Potter etc
中文書包括:  
青田愉快學習系列, 新雅香港兒童文學名家精選系列, 風車兒童一定要讀的國學經典系列, 螢火蟲中國歷史趣味漫畫系列、柏雅新少年古典文學系列等等

A-Mum  同意,WRR 好悶架   發表於 15-3-3 17:34

回覆 王家爸爸 的帖子

Not really, some in G2 and plenty in G3. I am not sure how much they understand but it is not a small number that has started reading Harry Potter in G3.
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

回覆:那些好書(中文及英文)小學生要看

有沒有一些有連貫性的中文叢書適合小一生?小一前多數是繪本,每本都是獨立又無關連,每次睇完都要我去搵書。

‹ 上一主題|下一主題