用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線津貼中學直屬學位可收回直屬小學既學生比例 ...
樓主: hkpapa852
go

一線津貼中學直屬學位可收回直屬小學既學生比例 [複製鏈接]

回覆樓主:

AnnieSammy 發表於 16-11-2 09:47
請教樓主,聖心私小14/15, 15/16 都65%以上入其中學,而你个表寫自行+直屬 = 56%
assume 兩小人數相若,是 ...
事實上聖心津小一向唔公開升中資料. 根據校內人仕週查, 其實每年只有~40%學生入得返書院 (朋友個女係聖心讀, 多年嚟不斷明查暗訪既資料).
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-2 09:54
事實上聖心津小一向唔公開升中資料. 根據校內人仕週查, 其實每年只有~40%學生入得返書院 (朋友個女係聖心讀 ...

但係這些數據有冇包括自行放棄直升?即係話有啲學生選擇其他中學?

kkckk15 發表於 16-11-2 10:09
但係這些數據有冇包括自行放棄直升?即係話有啲學生選擇其他中學?
~40%, 係全校最後升上書院既比例, 當然仲有D學生轉去其它B1中學(~10%-20%)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AnnieSammy 發表於 16-11-2 17:24
咁聖心津小咪得50-60% 入到band 1 中學??
唔怪知啲人寧願比錢去私小,九成 band One 喎!
又唔怪之隔離谷 ...
排名既嘢..... 心照啦!

至於係咪多D人選私小, 好難講, 因為聖心私小會係自行結果公佈後, 將私小既學位留俾自行唔成功既幼稚園學生. 加上街外位少, 咪好似好多人爭囉

但如果話佢有9成B1, 我覺得又係一個美麗既誤會.

AnnieSammy 發表於 16-11-2 17:39

大佬,係你自己个“小六升中派位資料“到寫91%架,我再 ...

你無留意我呢段說話嗎?

迷思: 如果學校有50%學生升讀B1中學, 係咪就代表學校有50%B1學生呢?

答: 唔係, 入到所謂B1中學既學生, 唔一定係有B1學術能力既學生, 因為有以下幾個因素影響: ..........

AnnieSammy 發表於 16-11-2 18:31
有又点……目標為本入 band 1中學咪仲好,就算我个女成績係 band2/ 3, 因為聖心私小夠位,91% 入到band 1, ...

出生率高嘅時候,就冇咁多band2生録得入band1校

咁間學校實則有幾多band1生,梗係緊要la

回覆樓主:

AnnieSammy 發表於 16-11-3 11:43
u can say I'm Naive n too simple.  我目標為本, band 1 中學,所以聖心私小近三年的小學生入band 1有九 ...
如果以入B1中學為目標, 咁選聖心私小係啱, 津小就要諗清楚.
不過6年後到係點, 無人可以預計.
但有一點係肯定亦無法改變既係, 聖心書院係全港有直屬小學既B1中學之中, 直屬中學既直屬位可以覆蓋小學部學生較低比例既一間

hppa  true  發表於 16-11-3 12:43

hkpapa852
不太明白聖嘉勒的數子,可解釋一下嗎?
2班小六,升中直屬位只有30個=85%?即小六只有35人?
如小六人數上升,直屬位要多番?

bb2911 發表於 16-11-14 09:46
hkpapa852
不太明白聖嘉勒的數子,可解釋一下嗎?
2班小六,升中直屬位只有30個=85%?即小六只有35人?

聖嘉勒女書院, 中一共收128人, 扣除自行38人和留班位8個, 餘下82個位作為統一派位學額.

直屬位以統一派位學額82個位既85%, 即係可有70個.

但聖嘉勒小學兩年前畢業只有3X人, 近兩年小六都只有2班,合共~60人. 係呢個情況下, 因為小學部人數遠低於直屬學額, EDB係允許中學既直屬位不以85%去分配.

不過近年聖嘉勒小學一級已經去到100人, 所以日後升中會用番上限70個直屬位

bb2911  多謝資料!很有用  發表於 16-11-14 11:17

hkpapa852 發表於 16-11-2 09:54
事實上聖心津小一向唔公開升中資料. 根據校內人仕週查, 其實每年只有~40%學生入得返書院 (朋友個女係聖心讀 ...
朋友個女讀聖心津小,佢話全級頭40名同埋排球隊成員、某些樂器6級或以上,中學部也會收。請自行了解。

twlo 發表於 16-11-14 10:23
朋友個女讀聖心津小,佢話全級頭40名同埋排球隊成員、某些樂器6級或以上,中學部也會收。請自行了解。
...
聖心津小一級150人, 級40其實係校內既~27%, 如果咁都入唔到, 聖心津小既B1比例就真係低得可憐

咁可能記錯,應該全級50名內,即1/3+校隊之類學生可以直升。

twlo 發表於 16-11-15 10:54
咁可能記錯,應該全級50名內,即1/3+校隊之類學生可以直升。
聖心津小, 根據家長明查暗訪後透露, 多年嚟都係~60人上中學, 即係~40%

呢個其實係一個指標, 可能津小每年升中學個班, 已經係所有B1學生(扣除去咗其它B1中學個D學生), 甚至小部份B2.

否則, 無理個數字會咁固定係5X-6X呢個range (私小個range差距比較大, 年年上落可以有1X人)
‹ 上一主題|下一主題