用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線津貼中學直屬學位可收回直屬小學既學生比例 ...
go

一線津貼中學直屬學位可收回直屬小學既學生比例

大家成日話邊間直屬中學收番幾多小學部既學生, 其實好多人都誇大咗直屬位既覆蓋率, 我又搵D數據出嚟俾大家睇下.

以下係全港有直屬小學既一線津貼中學, 中學同小學既學生人數統計, 以及直屬小一學位實質可覆蓋既小學學生既比例計算:

Update: 2016-10-24

小學名稱

類別

小學一年級學生人數

直屬中學

中一全級學生人數

自行學位

直屬學位

直屬位可覆蓋小學學生比例

自行+直屬位可覆蓋小學學生比例

聖士提反女子中學附屬小學

津貼

聖士提反女子中學

97.00%

151.00%

番禺會所華仁小學

津貼

香港華仁書院

65.83%

101.67%

聖若瑟小學

津貼

聖若瑟書院

66.00%

102.00%

瑪利曼小學

津貼

瑪利曼中學

65.83%

101.67%

聖保祿天主教小學

津貼

聖保祿中學

82.50%

127.50%

嘉諾撒聖方濟各學校

津貼

嘉諾撒聖方濟各書院

59.17%

92.50%

喇沙小學

津貼

喇沙書院

76.67%

118.89%

瑪利諾修院學校(小學部)

津貼

瑪利諾修院學校(中學部)

66.00%

102.00%

嘉諾撒聖家學校

津貼

嘉諾撒聖家書院

37.62%

58.10%

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)

津貼

聖羅撒學校

津貼

聖羅撒書院

77.50%

120.00%

瑪利諾神父教會學校(小學部)

津貼

瑪利諾神父教會學校

71.00%

111.00%

嘉諾撒聖心學校

津貼

嘉諾撒聖心書院

39.69%

61.83%

嘉諾撒聖心學校私立部

私立

嘉諾撒聖心書院

高主教書院小學部

私立

高主教書院

52.86%

82.14%

民生書院小學

私立

民生書院

40.41%

62.45%

* 聖嘉勒小學

私立

聖嘉勒女書院

28.57%

66.67%

** 香港培正小學

私立

香港培正中學

42.14%

65.36%

備注:
1. 中一學生數字以教育局公佈既2014-2016年升中各中學收生人數來計算, 沒有計算"叩門位"
2. 小學一年級人數計算方式:
    a. 津貼小學小一人數以2015-2016年度各津貼小學收生人數來計算, 沒有計算"叩門位"
    b. 私立小學小一人數請參考以下計算方式

私立小學小一人數計算參考:
1. 嘉諾撒聖心學校私立部: 2015-2016年度小一有112人
2. 聖嘉勒小學: 2015-2016年度小一有3班, 假設每班35人, 即小一有105人
3. 高主教書院小學部: 2015-2016年度小一有4班, 假設每班35人, 即小一有140人
4. 民生書院小學: 2015-2016年度小一有7班, 假設一班35人, 即小一有245人
5. 香港培正小學: 2015-2016年度小一有8班, 假設一班35人, 即小一有280人

* 聖嘉勒小學2015-2016年度小六只有2班, 升中的直屬位未用盡85%, 聖嘉勒女書院用盡保留位可有71個, 可參考瑪利諾神父敎會學校既比例
** 培正中學自行階段的65個學額全部留予直屬小學, 所以中學共有183學位留予小學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果大家諗住入咗兩間聖家, 或者兩間聖心就好容易上到直屬中學, 我諗大家真係要諗楚, 原來用直屬位同小學人數既比例嚟計, 入到中學既機會唔係好高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你咁做會令好多津校fans夢醒。

teambuilder 發表於 15-2-27 17:46
你咁做會令好多津校fans夢醒。
咪儍啦,嗰D神校,只要繼續保持「低調」,乜資料都唔公佈,大家依然會覺得佢好神!

仲有自行收生位呢...可以調控至中學想收既人數....始終無公佈....實數幾難知~~~

回覆:有直屬小學既一線津貼中學收回小學學生既比例

你出呢個post有點像為我回覆你的留言而出。希望無唸多。

我有親戚朋友在協恩、瑪利諾、聖羅撒,其他唔知,亦無話你錯,只係想把一些資料給你。

協小今年小四或以上,如果成績是頭85%,是保證上中學的。

瑪記去年有大約75%上中學部,當然有其他達標但有其他選擇。至於因成績未達75%的,我識幾個派到聖羅撒。

聖羅撒,大部份上中學部。當然有自己走去名直資啦。

786 發表於 15-2-27 18:32

我有親戚朋友在協恩、瑪利諾、聖羅撒,其 ...
唔關你事既, 只係我一路都有呢個諗法, 尤其次次新人年見到個D乜乜物物唔識扮專家個班親戚, 成日話邊間邊間小學有直屬中學, 入到有9成升中...... 所以今次的起心肝, 搵番D資料睇下有邊間中學收番9成直屬小學學生咁勁!

先講協恩, 今年協小四年級, 係協恩中學轉直資後有過度期升中安排既最後一屆學生 (即2017年畢業), 只要成績屬於最好的87%以內, 協中係會係呢個過渡期比佢直升, 詳情可參考: http://www.hyps.edu.hk/announce/1213/announce170912.pdf

協恩小學日後學生升讀協恩中學有優勢嗎? 問下中學部先知啦!

中學實質收回幾多學生, 除咗直屬位, 仲可以係自行階段控制, 再加上一定有幾個還可在大抽獎中抽回, 所以一定比直屬位人數多.

但除咗培正中學, 沒有一家中學會講明自行派位必收直屬小學學生 (早幾個月前聖心個單新聞我諗大家仲記得吧!), 所以中學部自行階段無講話必收, 即係擺明擇優而取, 唔好咁天真以為一定會留番晒俾小學部.

minirat    發表於 15-3-5 10:00

回覆 hkpapa852 的帖子

thx for sharing

786 發表於 15-2-27 18:32

我有親戚朋友在協恩、瑪利諾、聖羅撒,其 ...
同意你的說法,我是用家,親身經驗是,有直屬中學,升中過程可減少壓力

希望家長仔細考慮

回覆:一線津貼中學直屬學位收既回直屬小學學生既比例

Thanks

回覆:Blueng0420 的帖子

個table 睇唔清楚,不知可否pm 我呢?謝謝!

wingszew 發表於 15-3-10 22:16
個table 睇唔清楚,不知可否pm 我呢?謝謝!
PM也是看不到的, 試試這個吧!

ACE2126  貼堂佳作  發表於 15-6-29 23:37

回覆:一線津貼中學直屬學位收既回直屬小學學生既比例

Thanks. 呢個表好清楚邊間收自己學生最多,但另外即係其他勁人可以試餘下30%.

又推番上嚟比大家睇下, 到底所謂"直屬"中學, 會收番幾多直屬小學既學生

大家要記住直屬中學的自行位究竟會俾幾多位給自己小學,間間中學取捨不同,但普遍不會高。不一定自己友優先,因為大部分名中學會愛用自行位盡收他區或非直屬小學生,寧願統一時等自己親生仔用直屬位抽入。

mirage 發表於 15-6-29 19:02
大家要記住直屬中學的自行位究竟會俾收自己小學,間間中學取捨不同。不一定自己友優先,因為大部分名中學會 ...
現實係好多家長「以為」直屬中學係自行應該都要盡收親生仔, 如果唔係上年聖心呢嘢點會咁多人嘈

hkpapa852 發表於 15-6-29 19:10
現實係好多家長「以為」直屬中學係自行應該都要盡收親生仔, 如果唔係上年聖心呢嘢點會咁多人嘈 ...

除了佛心的培正中學,未聽過其他中學會。但知道有全級頭五名自行統一都入唔番自屬中學,再後中學校長大發慈悲收番。

mirage 發表於 15-6-29 19:16
除了佛心的培正中學,未聽過其他中學會。但知道有全級頭五名自行統一都入唔番自屬中學,再後中學校長大發 ...
全級頭5統一弓乙1入唔到? 除非培正小學去到大抽獎時仲有超過118個B1生未收, 或者全級第5已經係B2, 唔係應該無可能

回覆 hkpapa852 的帖子

我指有另一間中學。

mirage 發表於 15-6-29 19:16
除了佛心的培正中學,未聽過其他中學會。但知道有全級頭五名自行統一都入唔番自屬中學,再後中學校長大發 ...
除非有間直屬小學超高B1生%...連乙1都唔夠派...若係咁...相信直屬中學已用自行位收D必收B1生

又或....自己放棄乙1....呢個係最大機會....派得唔好番叩直屬中學~~~