用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 ...
go

嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 [複製鏈接]

6    0    0    0

引用:嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs+聖嘉勒小學+2

原帖由 popong 於 15-02-23 發表
嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 2間邊間好D?
小學,我揀st clares (上直屬中學機會大,聖心小學两間爭一間中學,競爭太大);
幼稚園,我揀聖心 (上小學機會大)

gglover    發表於 15-4-29 13:35

回覆:嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學

聖心。

番半日嘅學校彌足珍貴。既然兩間都谷,我揀間又可午睡又有extra time玩或看書嘅半日校。

聖心番半日, 但原來指定星期六要番的, 計番D時間係等於番全日....

引用:聖心番半日,+但原來指定星期六要番的,+計番

原帖由 jywy 於 15-02-24 發表
聖心番半日, 但原來指定星期六要番的, 計番D時間係等於番全日....
不是total hours問題。
係每日作息課餘時間問題。

lovebb2 發表於 15-2-24t 142
小學,我揀st clares (上直屬中學機會大,聖心小學两間爭一間中學,競爭太大);
幼稚園,我揀聖心 (上小學機 ...
真心想問,聖心幼稚園上小學機會真的比St C|αre大嗎?

引用:Quote:lovebb2+發表於+15-2-24t+142+小學,

原帖由 yubaba 於 15-02-27 發表
真心想問,聖心幼稚園上小學機會真的比St C|αre大嗎?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2996448

只是參考這post

引用:嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs+聖嘉勒小學+2

原帖由 popong 於 15-02-23 發表
嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 2間邊間好D?
應睇埋呢個

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604&extra=page%3D1

引用:Quote:原帖由+popong+於+15-02-23+發表嘉諾

原帖由 lovebb2 於 15-02-27 發表
應睇埋呢個

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604&extra=page%3D1
睇完個%行,如果信咗,就

Cutemom0808  agree  發表於 15-3-27 12:17

引用:Quote:原帖由+lovebb2+於+15-02-27+發表應

原帖由 lightingchung 於 15-02-27 發表
睇完個%行,如果信咗,就
要睇細字。

** 聖嘉勒小學2013-2014年度小六只有37人升中, 所以直屬位未用盡85%, 聖嘉勒女書院用盡保留位可有72個

睇完更想讀st clares小學

中學差一皮喎...梗係聖心私小啦, 除非你而家已經覺得自己個細路唔得

引用:中學差一皮喎...梗係聖心私小啦,+除非你而

原帖由 Sindy 於 15-03-01 發表
中學差一皮喎...梗係聖心私小啦, 除非你而家已經覺得自己個細路唔得
(         中學差一皮喎.)???  2013-2014 dse成績??

Sindy 發表於 15-3-1 02:37
DSE兩間差不多

引用:Quote:Sindy+發表於+15-3-1+02:37+中學差一

原帖由 siden 於 15-03-01 發表
DSE兩間差不多
咁咪係law,自DSE後,今時唔同往日,見到佢間中學急急腳,徹自行收生,就知乜事

講過往成績無得好講. 論實質數據,幾間女校DSE成績真係差唔遠,過往名氣大的反而適應得無咁好tim。睇下個人重視名氣或是數據, 而爭幾多“皮”,我真係唔識數/睇啦!

回覆 yubaba 的帖子

會考真係SH好一截。
我都好surprise兩間DSE依家差不多。

2013-2014年度DSE成績參考:

聖心書院:
升讀本港學士課程比例: 55.7%
升讀本港其它專上課程比例: 21.6%

聖嘉勒女書院:
經JUPAS升讀本港大專(學士+副學士)課程比例: 73%
升讀本港其它課程比例: 17% (包括Non-JUPAS既學士, 副學士, 高級文憑, IVE等課程)

沒有一個可apple to apple比較都數據. 但睇落兩間成績相差不會太遠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 15-3-2 09:28
回覆 yubaba 的帖子

會考真係SH好一截。
要睇多幾年,可能適應好D,又會跑番上前,始終名校有底子。

橫死掂死. 我揀聖心!
‹ 上一主題|下一主題