用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教一下
go

請指教一下 [複製鏈接]

我小朋友讀緊d唔出名幼稚園(happy school),想第時考私小,想問應該幫佢報咩讀可以谷下佢,等佢面試表現好d?

3    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇多d課外書,帶佢接觸多d唔同嘅嘢,重禮貌,多做看圖說故事練習,多d同陌生人傾計...

steven819  絕對同意!多親子,自己也要多讀   發表於 15-2-23 22:45
恐龍家

引用:睇多d課外書,帶佢接觸多d唔同嘅嘢,重禮貌

原帖由 小曳人 於 15-02-18 發表
睇多d課外書,帶佢接觸多d唔同嘅嘢,重禮貌,多做看圖說故事練習,多d同陌生人傾計...
...

回覆:請指教一下

從小教他/她禮儀規矩、要識坐定定、老師講完問題,五秒鐘內有反應、女仔要端莊大方,男仔要醒目大方

學drawing, 今年亞女考小一, 好多學校都有考畫圖....

cambridge  去考flyer. kpcc/gapsk 嗰嗰考到高級,英文書要識睇chapter book, 呢啲好多細佬都做得到

Phonics, 認中文字,因為好多間都考reading和認字。

引用:cambridge++去考flyer.+kpcc/gapsk+嗰嗰考

原帖由 sissysze 於 15-02-23 發表
cambridge  去考flyer. kpcc/gapsk 嗰嗰考到高級,英文書要識睇chapter book, 呢啲好多細佬都做得到

...
flyer

引用:cambridge++去考flyer.+kpcc/gapsk+嗰嗰考

...
Flyers? Chapter books? OMG
5歲有呢個standard, 我覺得可怕可悲多過可喜可賀。

除英文外,多唔多私小直資要考普通話?參加普通話朗誦比賽有用嗎?

...
咁又唔駛咁誇張,嚇死人咩?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Nicolelong 發表於 15-2-23 22:18
除英文外,多唔多私小直資要考普通話?參加普通話朗誦比賽有用嗎?
主要用途:壯膽
恐龍家

個人認為為証書讀英文普通話班對面試都不是有太多幫助。我大囡得兩張証書,最後都有好幾間學生收左。面試時最緊要定,表現有自信,表達清晰,有禮貌勝過証書。
拎証書唔好有種人有我有既感覺,小朋友會好辛苦。

‹ 上一主題|下一主題