用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 剛join 了兒童無限課程
go

剛join 了兒童無限課程 [複製鏈接]

對Montessori 有興趣亦想了解多尐,join 咗兒童無限既課程,希望會有所得著。有冇媽媽都對呢個課程有興趣大家分享下

8    0    0    0

引用:對Montessori+有興趣亦想了解多尐,join+咗

原帖由 yuhehe 於 15-02-13 發表
對Montessori 有興趣亦想了解多尐,join 咗兒童無限既課程,希望會有所得著。有冇媽媽都對呢個課程有興趣大 ...
有d家長上完覺得好有用,好buy負責人講既野。
有d家長上完覺得浪費時間。
見仁見智。

回覆:剛join 了兒童無限課程

嗯~我諗蒙特梳尼就好似榴連咁,buy 佢既人就好鐘意,唔buy既點都唔會愛上。

補充~其實自己會join 呢個課程一來對Montessori 有興趣,二來係想再進一步了解及睇下會否適合自己小朋友。希望會有所得著~其實自己之前都上過一般pg, 個人感覺麻麻,睇唔到小朋友有咩得著

引用:補充~其實自己會join+呢個課程一來對Monte

原帖由 yuhehe 於 15-02-15 發表
補充~其實自己會join 呢個課程一來對Montessori 有興趣,二來係想再進一步了解及睇下會否適合自己小朋友。 ...
我都join了一個Montessori playgroup,暫時未覺得有咩好處,唯一好係吾洗我陪

引用:Quote:原帖由+yuhehe+於+15-02-15+發表補充

原帖由 964000 於 15-02-17 發表
我都join了一個Montessori playgroup,暫時未覺得有咩好處,唯一好係吾洗我陪

...
可以分享下係點嗎?

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-02-17+發表我都

原帖由 yuhehe 於 15-02-17 發表
可以分享下係點嗎?
小朋友自己一個跟老師入課室,自選task, 例如畫畫,串珠,積木,玩完要放好推椅。在課室會跟著做,在家吾會,叫著有時做下執兩件咁。

多謝分享,我大約都知Montessori 係俾小自選task,我亦認為係了解小朋友其中一個方法,始終唔係俾指令佢去完成,從呢點亦係引起我興趣

要考慮的應該是montessori是否適合個別家長,滿足個人期望,多過是否適合個別小朋友。以幫孩子建立信心為重點次一,啟發及鼓勵他們的學習意謂。呢個過程本身就係慢 (相比大人樣樣都要既"快"),  未必所有家長都有呢個耐性,尤其是當隔離屋個b 已經學左10個英文字,而自已個可能仲學緊2 /3 個字。

yuhehe,  你提過唔比指令小朋友, 可否講多dd,  我見老師係會有示範及指示比小朋友的。

GabGabGab 發表於 15-2-18 08:31
要考慮的應該是montessori是否適合個別家長,滿足個人期望,多過是否適合個別小朋友。以幫孩子建立信心為重 ...
好認同家長首要了解及認同蒙'S既理念. 始終佢既進度有別現今香港一般課程. BB由成長時自我意識形成, 自信心已經存在, 只係如果大人成日NO,NO,NO. 唔俾嘗試或每一個嘗試後都話唔啱而打擊咗小朋友既自信. 所以我好認同蒙'S主張响SET UP好既環境中俾小朋友自行探索. 但蒙'S既自由係BASED ON自律. 自由不等於放任.
我對蒙'S都係好初步了解. 同有時都唔知做法啱唔啱. 所以更希望參加佢既課程進一步了解同帶埋小朋友一齊去實踐.

而有關跟指令一項. 係我講得唔清楚. 的確蒙'S導師會對小朋友有興趣既TASK提供指示及示範. 但主導權都係小朋友到. 我之前都上過一般PG. 但發覺佢做一尐所謂"勞作", 只係用以量化咗件事令家長有野拎走. 但我感覺唔到小朋友有咩得著, 例子之一:
有一次要做一頂帽. 要貼好多貼紙.(唔記得叫咩貼紙. 玩法有別一般既) 有位舊生小朋友之前玩過雙面膠紙. 以為今次都係相同做法. 點知個老師只係大笑再講句:呀囡呢尐唔係雙面膠紙. 跟住就行咗去
而我囡第一次玩. 仲研究緊張貼紙唔肯貼落頂帽到. 因為時間關係. 老師就快快手幫手貼曬佢. 完成後戴起映相. 完咗之後我知道呢類型唔啱我地

montessori 講求家校合一,如果諗住係學校做左,返到屋企個小朋友會自然識得做返哂,呢個期望就不設實際. 小朋友係外邊上期他堂, let's say學phonics, 你返來都會跟進啦.  

以前montessori係比一班underprivileged 的小朋友上的, 基本上就係大部份時間都montessori緊, 係一個好consistent的環境, 唔同而家, 細D嘅小朋友上堂montessori, 返到屋企仍然有人服侍.  咁返到去, 一切又大倒退.

至於串珠呢D, 同訓練小手肌肉有密切關係, 對將來大家好注重係學術上發揮嘅執筆寫字有極大幫助, 另外對訓練小朋友專注力亦然.  對講求效率同成果的家長, montessori 並唔適合.  如果成日同其他小朋友比較的心態就一定會唔開心.  montessori 著重包容個別小朋友發展進度同興趣不同, 唔會好似時下教育咁工廠化.  

每個人的發展同興趣都不同, 做家長要接受小朋友非萬能, 唔係個個入到名校, 又或科科A, 咁你會開心好多, 小朋友亦會教願意學習.  我兩個小朋友都係montessori 出身, 老二更係冇讀過其他幼稚園.  佢本身幾適合montessori, 到而家剛剛7歲, 如果讀主流學校, 佢應係介乎一年班至二年班之間, 因佢係年尾到無可再年尾嘅細仔.  佢數學concept非常好, 除左佢本身有興趣, 我覺得montessori都比左個好底子佢.  佢重來冇出去補數, 係我自己有時間係屋企教下佢, 一年都係教兩個新 concept.  最近開始教佢 3位除單位數, 我都係用montessori tools demo 一次 concept, 再做幾條數比佢睇, 一個鐘已學識.  之前我都係用montessori tools教佢 3位X3位, 4位X4位.  我唔著重死做, montessori 本身都係著重先明後練習, vs KUMON或學校好多教法都係先教到你識, 然後係咁叫你做, 等你做做下自己明為止.  我家老2離開montessori 時4歲8個月, 當時已能由一數到1000, 又隨時係中間數起, 又或掉轉數, 亦明白數同量之間關係, 而非唸口璜.  當時老師已 demo左乘數概念, 但佢太細, 始終唔夠練習, 我又冇再follow up, 但發覺而家教佢, 真係水到渠成, 非常容易.  而我亦冇日日狂谷佢做練習, 一星期最多做4至5日(放假就更加冇), 每日乘數做2至3條, 除數(3除單位數)做6~7條咁.  當然佢算數就冇kumon個D狂操嘅速度咁快, 但佢明白自己做物, 呢D先係montessori.

至於practical life, 到而家我都仲會叫佢自己執返D衫, 食完飯洗返自己套碗碟呢D, 玩完野更要自己執.  in fact, 呢D都係三歲幾四歲開始做.  好似今日大女 (8歲半)自己要焗小蛋糕, 全程由兩姐弟自己負責, 由量粉, 攪拌等, 盡量我同工人都唔參與.  大女今日要自己煮lunch, 我更歡迎.  比小朋友多動手, 參與家事, 呢D就係montessori, 應該話係長久以來, 小朋友成長的一部份, 只係近年大家太辛苦追逐成績, 對此再無時間.

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-2-21+17:36+

原帖由 elmostoney 於 15-02-21 發表

montessori 講求家校合一,如果諗住係學校做左,返到屋企 ...
請問你是讀monte 幼稚園嗎?我不是覺得不好,只是我只去每星期兩次playgroup可能真不夠影響

montessori 要返5日, 一星期返2日, 成效有限, 如果係屋企冇跟進, 就更係"非常"有限.  學一樣樂器, 家長都想小朋友日日練啦, 更何況係日常生活習慣, 自理能力, 專注力呢D.

我兩個係返接近幼稚園模式的蒙氏"PG", 但我覺得比坊間好多所謂蒙氏幼稚園更好, 因我去睇過好多間.  我細仔係我最無奈的, 因當時要入國際學校一年班, 佢要跟返個年出世入, 否則我係好想好想比佢讀多一年, 肯定基礎會更好. 佢都讀左3年, 無斷過, 除左頭三四個月讀一星期3 日外, 之後都係一星期5日.  冇讀其他幼稚園.

讀蒙氏要比時間, 除左一星期應返5日外, 家中要跟進, 真正成效(如自理)可能要讀左一年以上先睇到. 要睇到學術就起碼要去到4歲以上先有少少野睇, 仲要視乎個別孩子的能力.    佢識用montessori tools做一條4位乘單位數, 唔代表佢識係紙上做.  因蒙氏著重先以實物教到小朋友明白, 能發揮自如, 跟住先會搬過紙張, 咁可能係要去到6歲甚至以上, 但好處係, 一開始係紙上教, 因為基礎打得好,又明白原因,  佢地會學得好快, 比一般小朋友進度會更快,   曾有一位導師, 佢話比我聽, 讀完蒙氏牌後, 佢先知道, 以前佢讀到一條中三/四嘅數, a3 (開3次方) + b3 + c3, 係蒙氏, 係一條五六年班嘅數!

蒙氏係起步慢, 但後勁快.  

引用:+本帖最後由+elmostoney+於+15-2-21+20:30+

原帖由 elmostoney 於 15-02-21 發表

montessori 要返5日, 一星期返2日, 成效有限, 如果係屋企 ...
Thank u so much for your sharing!! I sent my girl to Monte playgroup and insisted she should try to do chores by herself such as spreading jan or peel off egg crust...even though at first  she made a mess (she was just 14 months at that time), it is really good.

其實我而家發覺兩個小朋友係學校學文法效果都唔多好, 個人意見, 還是用蒙氏教文法是最實在的, 所以已訂一套蒙氏教具.  其實蒙特梭利的空間很大, 就看你如何執行和運用.

在剛過去的星期上了第一堂,就本人而言十分喜歡蒙's的模式,加上我的小朋友是較獨立性格,所以感覺很良好。真慶幸我和小孩子都能遇上這種教模式

我的孩子也是上蒙校PLAYGROUP的;一星期兩節課,自今年一月起已有兩個多月;我自己也在去年閱讀了大量有關蒙教的書藉,在家也行蒙特梭利。

沒有比較的意思,但可以分享一點;我仔十五個月,可專心「做事」十分鐘;可坐定定聽老師指示;會自己吃飯;當然,家庭的配合好重要。

我孩子不懂得水果/形狀的認知(我知有些家長教得好快方便考N/K),來來去去也只懂得Apple, Orange同埋Cat (我家有貓)。但,我好滿意。

要學會Positive Language,少說「不」,多啟發;而且要工人也配合才可以。

elmostoney 發表於 15-2-21 17:27
montessori 講求家校合一,如果諗住係學校做左,返到屋企個小朋友會自然識得做返哂,呢個期望就不設實際.  ...
請問你的孩子是讀國際學校小學嗎?
我正在思考如何「繼續」蒙教,因為我仍是希望孩子讀本地課程。

可分享多點嗎?先行謝過。
‹ 上一主題|下一主題