用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 深水埗嘉靈 vs 美孚基真
go

深水埗嘉靈 vs 美孚基真 [複製鏈接]

請問有人可俾下意見,邊間會好d? 一間會係深水埗中學網, 另一間係葵青。我小朋友係女仔。

0    0    0    0

基真

回覆:深水埗嘉靈 vs 美孚基真

基真

回覆:深水埗嘉靈 vs 美孚基真

兩位請問可解釋一下原因嗎?

葵青band1中學多

回覆:kufubaby 的帖子

即係兩間小學差不多,但如睇埋中學網就基真好d, 是嗎?

回覆 conniew117 的帖子

女仔葵涌中學校網好好多. 我女小一讀基真(現已轉校), 基真老師大多有愛心, 不過近年轉校長, 變化多. 課程今年都深咗. 谷咗. 功課量都多咗. 好朋友個仔讀嘉靈, 小朋友都讀得開心, 重英文. 所以2間小學都OK, 係睇係想要咩. 近屋企又好重要.

conniew117 發表於 15-2-13 11:04
請問有人可俾下意見,邊間會好d? 一間會係深水埗中學網, 另一間係葵青。我小朋友係女仔。

...
女仔其實我會覺得40網的中學更多好學校, 如上智, 聖母玫瑰, 德雅亦不錯! 但要留意是嘉靈分精英班, 入唔到真係會被忽略!
基真當年仲喺40網時其實只屬二線, 而家唔知有冇升到, 但65網可供選擇學校得9間, 除兩間仁立係比較特出外, 其他真係一般過一般, 樓主都要留意, 若自行十足把握入到又另計!
另我見有JM話葵青區多Band 1學校, 我又唔係好肯定, 因為我地當年(我都叫做80後架!), 升中六找唔到學校一定係去葵青, 因為多學位, D學生唔夠14份升唔番原校! 不過我都知葵青係有好中學, 如青衣83, 善德, 林護

65網女仔有蕭明/保祿六世書院. 男女校有善德/全完/安柱/林護/伍若瑜/青衣83.  當然40校網都好, 但競爭相對大, 所以唸清楚.

yankaka 發表於 15-4-20 12:59
女仔其實我會覺得40網的中學更多好學校, 如上智, 聖母玫瑰, 德雅亦不錯! 但要留意是嘉靈分精英班, 入唔到真 ...

葵青區既B1中學學位充足率遠高過深水埗, 大家都係利女仔.

以入U率計, 深水埗區除上智外, 其餘所謂B1中學都比唔上葵青區5大英中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題