用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仔仔有3間半龍back up,應揀邊間好?
樓主: sunnymama2
go

仔仔有3間半龍back up,應揀邊間好? [複製鏈接]

引用:Quote:傻太+發表於+15-2-13+09:15+仔點升聖

原帖由 hkpapa852 於 15-02-13 發表
係喎, 睇漏咗.....

B校唔通係民生?
民小叫「太勁」?! 我覺得係宣道

今年兩個宣幼朋友收reject,又無乜其他offer,多調帳

傻太 發表於 15-2-13 09:22
民小叫「太勁」?! 我覺得係宣道

今年兩個宣幼朋友收reject,又無乜其他offer,多調帳:i ...
"勁"可能係指"谷得勁"..... 唔代表成績勁 (個人估計), 所以高主教都係呢類.....
宣幼其實我覺得連"半龍"都不如..... 不過都有可能
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:仔仔有3間半龍back up,應揀邊間好?

如果A/B/C其中一間係民生,就揀民生,升小比率ok,而幼生出外都有戰鬥力,算真係進可攻、退可守

引用:B校 (我估,a校係啟思小學幼稚園,b校可能

原帖由 jason1978 於 15-02-13 發表
B校
(我估,a校係啟思小學幼稚園,b校可能係宣道,c校我估係禮賢)
同我估既一樣

引用:原來A係啟思附 B校升小只收60個幼生,係ac

唔開名係好難俾意見,只有c校最客觀和事實,其他好難俾意見,樓主主觀認為A對仔仔最好,就去啦!但若你開名,又唔同講法,但c校升中係有些擔心,有一間男女校可揀!

回覆 jason1978 的帖子

我有留意到,全中拉

回覆 sunnymama2 的帖子

難得你唔追求最強小學。C會唔會有好多男仔跨網去九龍華仁?好小學的出路應該不差才對。如果想考新派直資私校,就A較好。

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-13+發表原來A

原帖由 sailob 於 15-02-13 發表
請問你指嘅c校係邊間?
禮賢

上c校網睇到升中結果!

引用:Quote:原帖由+sailob+於+15-02-13+發表請問

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-13+發表禮賢你

原帖由 sailob 於 15-02-13 發表
你指禮賢原校生就算waiting到最後都wait到?我有禮賢offer,但擔心禮小收得唔多禮幼生,所以重係1516

...
另外有什麼選擇?

引用:Quote:原帖由+sailob+於+15-02-13+發表你指

C, 升中可以揀返自己住果區~

lauwingtai  agreed  發表於 15-2-13 12:05

多謝咁多位媽媽的意見,我已經有基本的諗法,應該唔會揀B啦。仔仔錫我,我亦要錫仔仔。我覺得我c6講得啱,係叻的,去邊間都叻,唔叻的仲好,入到次一等的學校啱哂,勉強冇幸福。

我會盡快放B校位啦,只如A校和C校要些時間諗諗多謝大家!

傻太 發表於 15-2-13 08:52
我剩係估到C係禮賢。。。。A係耀中?文雅麗拔?B真係估唔到,宣道?
禮緊唔收學券, 未必附合"幼稚園學費最平"呢個條件, 所以我覺得C校係崇幼(本地課程)機會高D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:傻太+發表於+15-2-13+08:52+我剩係估

原帖由 hkpapa852 於 15-02-13 發表
禮緊唔收學券, 未必附合"幼稚園學費最平"呢個條件, 所以我覺得C校係崇幼(本地課程)機會高D
...
係禮賢呀,呢3間最平,應該2XXX

傻太 發表於 15-2-13 10:59
係禮賢呀,呢3間最平,應該2XXX
如果得禮賢, 咁我會揀禮賢, 起碼可以搏抽奬

今年"聽聞"考入崇小既唔俾抽獎(直升個D唔知), 加上崇小升中表現不如禮賢清晰, 所以一向我都唔會考慮(或建議人揀)崇小

真奇怪之前有人hold位比人圍

回覆 sunnymama2 的帖子

A同york,我未揀倒。
‹ 上一主題|下一主題