用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仔仔有3間半龍back up,應揀邊間好?
go

仔仔有3間半龍back up,應揀邊間好?

小女有選擇困難症,請大家幫忙俾意見

1. A 校
     好:課程非常好,最適合仔仔
     差:小學學費好貴,讀6年都要80萬

2 . B 校
      好:幼稚園學費平,小學勁
      差:小學太勁,唔想賠上親子關係

3. C 校
     好:幼稚園學費最平,老師出名有愛心,小學不錯
     差: 小學深水埗網,男仔升中網好差

以上三間學校唔一定直升小學,交通三間都唔係問題,有冇好心人比意見我呢,等我早早決定可以放位呢

回覆:仔仔有3間半龍back up,應揀邊間好?

C 校

有能力就A啦!

回覆:sunnymama2 的帖子

不如講埋個名?

B校
(我估,a校係啟思小學幼稚園,b校可能係宣道,c校我估係禮賢)

引用:不如講埋個名? +

我剩係估到C係禮賢。。。。A係耀中?文雅麗拔?B真係估唔到,宣道?

回覆:sunnymama2 的帖子

崇真小學,學費原來咁貴

有錢揀A,想親子揀B,女仔揀C。
如果你冇錢,又唔想親子,又生左個仔,就........

引用:+本帖最後由+sunnymama2+於+15-2-13+07:25+

原帖由 sunnymama2 於 15-02-13 發表

關鍵是升小學比率

為自己荷包時間既就C.
為個仔既就A or B.
自己衡量

引用:有錢揀A,想親子揀B,女仔揀C。 如果你冇錢,

原帖由 kjbaba 於 15-02-13 發表
有錢揀A,想親子揀B,女仔揀C。
如果你冇錢,又唔想親子,又生左個仔,就........

...
就揀d

回覆:lovebb2 的帖子

揀d乜先

諗到!
d=俾被冇錢父母嫌棄既仔自己揀,決定自己既路,由幼稚園開始,讓他自生自滅。

sunnymama2 發表於 15-2-13 07:23

1. A 校
估計:
A校: 啟思 (啟思小學學費每月9XXX)
B校: 似係聖心, 因聖幼仲收學券
C校: 崇真小學 (本地課程), 因只有本地課程仲收學券

如果係呢三間, 一定係B校

brrbaby2007  樓主個係仔  發表於 15-2-13 14:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kjbaba 發表於 15-2-13 09:08
諗到!
d=俾被冇錢父母嫌棄既仔自己揀,決定自己既路,由幼稚園開始,讓他自生自滅。

...
選擇D:咪就係升小時揀間可以hold住個小一位去抽獎, 抽到就放位既學校囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

原來A係啟思附

B校升小只收60個幼生,係accept or reject, 無waiting,反而街外人不少有waiting

C校有愛心d,原校生想升到最後都會wait到

引用:Quote:kjbaba+發表於+15-2-13+09:08+諗到!d

原帖由 hkpapa852 於 15-02-13 發表
選擇D:咪就係升小時揀間可以hold住個小一位去抽獎, 抽到就放位既學校囉
d 是再努力去求位

引用:Quote:sunnymama2+發表於+15-2-13+07:23+小

原帖由 hkpapa852 於 15-02-13 發表
估計:
A校: 啟思 (啟思小學學費每月9XXX)
B校: 似係聖心, 因聖幼仲收學券
仔點升聖心小學?

傻太 發表於 15-2-13 09:15
仔點升聖心小學?

係喎, 睇漏咗.....

B校唔通係民生?高主教?宣道?