用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳往九龍禮賢學校校車
go

將軍澳往九龍禮賢學校校車

想請教一下有冇校車從將軍澳(坑口)往九龍禮賢學校?
車程大概多長?早上要幾點上校車呢?仔仔收到AM offer, 怕難以咁早起床!
九龍禮賢學校学費、書簿費及雜費多少?
現就讀藍田朗思,不知選九龍禮賢學校還是留在藍田朗思,新手爸爸煩請指教!

應該有校車,調景嶺去禮賢1200 一個月,全年十期。學費大約2200 一個月,雜費1500-2000一學期,書簿費不太記得應啊1000左右一學期。

感謝回覆!

好多朋友話男仔讀九龍禮賢學校冇"著數",就算好彩升到禮小,因為校網女英中較多,升中選擇小!如果吾讀禮小,咁讀禮幼又冇乜很優勢,學術好似較淺!
新手爸爸乜都吾知,請各位指教!

引用:好多朋友話男仔讀九龍禮賢學校冇"著數",就

原帖由 FaiFaiKwong 於 15-02-12 發表
好多朋友話男仔讀九龍禮賢學校冇"著數",就算好彩升到禮小,因為校網女英中較多,升中選擇小!如果吾讀禮小 ...
校網唔係睇幼稚園架..
大抽獎睇住址架炸...直私又無限制..

回覆:將軍澳往九龍禮賢學校校車

樓主講緊中學校網,禮小屬深水埗網,男仔可以選擇的英中確比女仔少。

soso3509 發表於 15-2-12 12:40
校網唔係睇幼稚園架..
大抽獎睇住址架炸...直私又無限制..

少許更正,樓主問的是中學,小學申請係計住址校網,直資私小就全港都可以。

而中學就係計小學位置分配,禮小位於深水埗,中學會派去該區的,不過禮小根據以往記錄,都多去匯基, 銘賢, 寶血上智,深水埗而言是好好的中學,但看看是否樓主的心水選擇。

FaiFaiKwong 發表於 15-2-12 12:33
好多朋友話男仔讀九龍禮賢學校冇"著數",就算好彩升到禮小,因為校網女英中較多,升中選擇小!如果吾讀禮小 ...

禮賢已經退出學劵數年,因為未好聽到網上有人講禮幼的課程明顯加深到,我唔知第一年退出學劵的學生畢業未,如有樓主可參考首年非學劵畢業生唔上禮小會去邊,應該好有參考價值。

FaiFaiKwong 發表於 15-2-12 12:33

樓主想了解學校的學術水平是否到心目中的要求,除了問朋友外,可多看看學校的書單通告,是在有限資料中比較客觀的指標是否學校教得"深"與或。

感謝回覆!

引用:Quote:soso3509+發表於+15-2-12+12:40+校網

原帖由 alanyeungsl2011 於 15-02-12 發表
少許更正,樓主問的是中學,小學申請係計住址校網,直資私小就全港都可以。

而中學就係計小學位置分配, ...
甘不如到小學搵d 有聯繫中學既小學讀呀..摶考得好d 升過去/直升上去仲好呀...如果而家讀幼稚園睇中學..唔係話唔得..但十年之後既事....

再者禮賢幼又唔一定直升禮小..如果以樓主諗得甘遠..到時都會再考其他學校啦..

不過人各有志...大家幫子女規劃都唔同

龍校都有考,但冇間有offer!
依家讀朗思都ok, 不過太貴,還有妹妹跟尾,有點吃力!重點係升小競爭太大,吾想到時又爭餐飽,不過很𢬎心選擇錯,希望大家比下意見!

回覆:FaiFaiKwong 的帖子

我地都住將,女女都收左am,考虑緊自己送,離又一城好似唔遠

上課時間好似9:00-12:00 在職父母難自己接送!

KRS由又一城行要10分鐘,中間無cover,而返工時間觀塘線很迫,故唔太建議乘MTR,真係乘校車比較適服,不過我曾經睇過KRS將軍澳車程,好似會去西貢市 (唔太肯定,請自己考證)

回覆:FaiFaiKwong 的帖子

Same case last year, 仔仔由think N轉升禮賢k1. 當時主要考慮禮幼有機會升禮小,仔仔10月細仔,心理上覺得有機會有back up好D. 讀左禮幼後覺得佢整個課程好全面,由學術、日常生活至體驗(e.g.不同主題的教材)的環節都有,鼓勵小朋友增強自信,表達自己。學校有方法令小朋友學既知識入腦。仔仔K1半年己認得好多中文字,可以自己讀簡單中文圖書。禮幼呢方面幫到好多。另外禮幼的活動空間比較多,因為有操場,禮堂,空中花園。每日都有outdoor time. 小朋友超開心。培養強健體格,先可以應付日後的挑戰呀。so far 好滿意禮幼,係實而不華既學校,覺得呢個學費真是好抵。
不過我都覺得think 係好學校,尤其佢既英文係吸引。如果唔係有半龍考慮,可能我地留番係think. 為左keep住英語能力,現在出面上net 教的英文,仔仔可以單獨同net 聽講全英語。

回覆 alanyeungsl2011 的帖子

感謝回覆!請問你的小朋友有冇出去補英文呢?你覺得禮幼是否比Think淺?禮幼升禮小只有四至五成,有否擔心升不了禮小要再出去同人爭過?問得太多,請忽見怪!

請問將軍澳(坑口)往九龍禮賢學校早上要幾點上校車呢?上午班9:00上堂!

引用:Same+case+last+year,+仔仔由think+N轉升禮

原帖由 mamagu 於 15-02-12 發表
Same case last year, 仔仔由think N轉升禮賢k1. 當時主要考慮禮幼有機會升禮小,仔仔10月細仔,心理上覺得 ...
想借位問問,禮賢每星期有多少堂net及普通話堂呢?一班多少人?謝

回覆:oasisss 的帖子

課程資料可參考另一個有關禮幼的post:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2994964&extra=page%3D1

每班人數大概30頭,由3名班主仼照顧,即約1對10-11左右。