用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 真相系點?請教用家
go

真相系點?請教用家 [複製鏈接]

我本身好中意York K1的課程,雖然有好多唔好的comment, 但我都決定join pg, secure到K1 offer.

但今日老公同個朋友傾開計,佢話個仔剛剛K3畢業,話入左學之後會有d逼住你要比的收費。例如:會sell你2000幾4堂粘土課,當然佢話你可以唔join,但學校會安排系正常上課時間做,咁你小朋友只可以坐埋一邊睇

請媽媽們分享下是否真有其事?我真系好想聽多d,證實下,想對學校有返信心

1    0    0    0

回覆 cleverGG 的帖子

讀了接近1.5 年, 都冇收過通告叫我參加 HK$2,000.00 的紙黏土堂,

另外, 我冇參加過任何學校星期六舉辦的興趣班, 老師都係好好的, 時常與我分享小朋友在校的情況,

還有, 小朋友每天放學回家後, 都會告知我學校的趣事, 老師只會叫小朋友積極參與課堂所有活動, 從來冇叫小朋友坐埋一邊睇人玩喎

可能你老公個 friend 吾係讀 九龍塘 YORK 架 !!!

我都讀左年半, 從來冇見過紙黏土堂,  只有體操 / PIANO , 小提琴.
但自由報名. 有同學仔報PIANO , 我倒有點意外, 上了2個月已經彈到一段. 人仔細細初學識睇譜.

你朋友果間會唔會係SN,  我朋友話SN 個個月都有雜費

回覆:hebe2010 的帖子

佢實牙實齒話自己個仔系York K3啱啱畢業。我都知呢間學校有好多人爭議,都有同我老公share過,但就真系第一次聽有人咁講。所以我老公話冇聽過,佢仲叫我老公自己去問下學校

回覆:hebe2010 的帖子

請問K幾開始有piano學呢?幾耐上一次,每次上幾多分鐘架?多謝分享

Will all kids learn tennis and piano at school during the class? any extra fee? when to start, K1,K2? how often?

回覆:真相系點?請教用家

我仔k1 系細仔,星期六外判老師教,上學期學左2個月單手彈到歌(mary had a little lamb) , 雙手彈CDEFGFEDC, 教到睇譜數拍子,親子一齊上課,4-6人一班,
So far 覺得老師有佢一套方法教甘細小朋友,我都好意外3歲人仔真系可以睇譜彈,而家學左4個多月,可雙手彈簡單歌了

小女今年K3, 從未聽過有關會"sell你2000幾4堂粘土課"?.可能要向你朋友多了解什
麼一回事. 每一年學校會有上下兩學期交雜費,都是"optional".

K2&K3.PE堂會教Tennis, 不需另收費,但要自備球拍,或托學校購買.
K3 Muisc堂會教小提琴,不需另收費,但要自備小提琴或向學校租用.

此外,學校會提供自費興趣班在星期六,自由參與.

引用:我本身好中意York+K1的課程,雖然有好多唔

原帖由 cleverGG 於 15-02-05 發表
我本身好中意York K1的課程,雖然有好多唔好的comment, 但我都決定join pg, secure到K1 offer.

但今日老公 ...
我是用家,但從未聽過這2千元的課程

York好多負面的消息!所以我囝從playgroup係york讀,今年k1,相信這些閒言不如自己親身感受!我覺得學費和回報成正比,愉快上學,開心學習!

回覆:cleverGG 的帖子

我仔讀緊pn, 我知有同班同學,選擇自己带茶点。有次,這位同學唔舒服,咁啱學校茶点有粥,老師都自動比D粥這位小朋友吃。我又覺得D老師,对小朋友都有愛心,唔係一味講$

學校所有課外活動會出通告,自由參加。 我仔仔由PN TO K3未參加過學校D課外課程。

我囝囝讀緊u3,, 讀得十分開心,連放假都話要返學校,我無後悔過比囝囝讀york。。。而且收費貴。。。其實學校係唔迫人join架。。。家長選擇的

引用:我囝囝讀緊u3,,+讀得十分開心,連放假都話

原帖由 萬樂豬 於 15-04-04 發表
我囝囝讀緊u3,, 讀得十分開心,連放假都話要返學校,我無後悔過比囝囝讀york。。。而且收費貴。。。其實學 ...
一樣的感受,貴但開心和交到貨,不錯

‹ 上一主題|下一主題