用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃大仙聖母幼稚園VS培道小學附屬幼稚園 如何選擇? ...
go

黃大仙聖母幼稚園VS培道小學附屬幼稚園 如何選擇? [複製鏈接]

如題,兩個都係PM offfer,應該點選擇?請各位指教,謝謝!
   0    0    0    0

回覆:黃大仙聖母幼稚園VS培道小學附屬幼稚園 如何選擇?

聖小係女校,要注意有無細佬

培道小學係男女校, 培道中學係女校
呢兩間我會選培道, 原因升中校網較好

ikatie 發表於 15-1-27 12:20
如題,兩個都係PM offfer,應該點選擇?請各位指教,謝謝!
發生咗早排既"沒有香港人"事件之後, 你仲諗?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你住邊? 不過比我都會選擇培道

我培幼pm vs 聖小am, 揀了培幼,一條龍。

比我都會選擇培道

其實係考慮到中學,聖母英中,培道就中中。所以先唔知如何選擇。anyway,多謝大家意見,會盡快做決定。

ikatie 發表於 15-1-27 15:38
其實係考慮到中學,聖母英中,培道就中中。所以先唔知如何選擇。anyway,多謝大家意見,會盡快做決定。 ...
聖母書院只係黃大仙區池中無魚蝦自大個隻蝦, 培道就係九龍城區大湖中既魚.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果地點上差唔多,我係會揀培道。
首先,聖母同培道2間都唔算深,但以派小學,培道係好過聖母,聖母直上小學機會只有6-7成,但培道係100%,仲要可以大抽獎!我就唔想煩之前又要搞一輪囉

snowqueen929 發表於 15-1-27 23:49
如果地點上差唔多,我係會揀培道。
首先,聖母同培道2間都唔算深,但以派小學,培道係好過聖母,聖母直上小 ...
唔係好明白你既意思: '聖母直上小學機會只有6-7成'?(1) 你係咪指所有女仔,讀聖母幼稚園,升聖母小學只有6-7成?
(2) 定係指所有讀聖母幼稚園(包括男仔+女仔),升聖母小學只有6-7成?

假設你的意思係(2)
聖母幼稚園男女生比例為3:7,那豈不是所有女仔,讀聖母幼稚園,升聖母小學有10成?

Sure 選培道,因為小學100%直入,而且中學校網是九龍城
‹ 上一主題|下一主題