用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校都很谷嗎?
樓主: kncl
go

名校都很谷嗎?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 15-1-27 15:48
黄巴士,我女小学時都係band1中咋,入到地区1A校(不过係跨区自行入,唔係大抽獎),F1時係幾嚇人,但都有6 ...
依家咪幾好!!
倒轉頭諗, 入到一間谷到做讀書報告, newspaper cut, 家課, quiz. dict....到11-12點, 佢仲多埋怨. 最緊要中學合適及孩子有動力學習.  放心, 要拼搏,dse有排佢去衝.
**長期墊底, 不單孩子失卻自信心, 對其身心發展都唔係好健康.**

johnnywalker  寧為雞口,莫為牛後  發表於 15-1-27 16:43

johnnywalker 發表於 15-1-27 16:01
我呢區b1學校好似今年無減班

你係那個區?
我係屬於九龍城區,好似有減派﹙每班派少幾個﹚,減班好似未聽過﹙或者其他區有﹚,
但目前為此都沒有看過相關數據。

如果唔減班、減派,就會有學校因收唔到學生而被殺。

johnnywalker 發表於 15-1-27 16:42
中西區
港島區二十三間英中,有十間因為有直屬或聯繫小學可以獲豁免減派。

回覆 kncl 的帖子

agree

引用:Quote:Anniemun+發表於+15-1-27+13:59+B2+

原帖由 ernestchow 於 15-01-27 發表
睇見好多b1a學生好努力下都爭唔到phy chem bio讀,由細到大理想的職業都做唔到,讀自己唔喜愛的科目,會更無心 ...
是B1a生定B1a校生想選PHY,CHEM,BiO都選唔到咧?

黃巴士 發表於 15-1-27 16:36
依家咪幾好!!
倒轉頭諗, 入到一間谷到做讀書報告, newspaper cut, 家課, quiz. dict....到11-12點,  ...
嘿!!至弊佢個人唔多識自學呢,要有壓力要人push先做野,而家好鬼hea~無乜功課做,晚晚咪咪摸摸都搞到12點吖~~成日諗,如果識善用果d hea左去既時間,佢一定會更加好。

你謙啫。

引用:Quote:Yanamami+發表於+15-1-27+15:54+各人

原帖由 ha8mo 於 15-01-27 發表
我有3個同屆的中學同學會考係8A1B其中2個F6後入中大讀醫…………

一個一路讀到畢業,現在已成衛生署高層
咁你都一定唔差,唔好妄自菲薄

王國會長

kncl 發表於 15-1-27 10:43
見到有「名校生難扺壓力,轉讀直資重拾信心」的POST,令我擔心阿囡如果順利派入英中的適應問題,請問各位點 ...
我囡讀緊BAND 1英中, 一D 都唔谷, 也沒有做不完的功課, 但真係要自己努力

ha8mo 發表於 15-1-27 17:24
我有3個同屆的中學同學會考係8A1B其中2個F6後入中大讀醫…………

一個一路讀到畢業,現在已成衛生署高層
係黃大仙劈友中學教書既對社會既貢獻可能係最大,教 Band 3 學校一啲都唔容易,值得尊重。

WongWong    發表於 15-1-31 19:52
Cello093    發表於 15-1-27 18:01

dobbybabie 發表於 15-1-27 17:20
是B1a生定B1a校生想選PHY,CHEM,BiO都選唔到咧?
b1a 裹面的學生

Yanamami 發表於 15-1-27 15:54
各人有各人理想,唔—定入理科,入U讀神科,出黎賺大錢買豪宅先係美满人生既~~文科不失礼吧?都有大学生鈡意 ...
巴士狀元是阿仔師兄,他去做巴士司機只是實現兒時夢想,不是視為終身職業呢!

真正名校唔駛谷,自己/屋企人自然會谷,因為只要考試夠深,屋企人自動自覺會搞掂。不過,唔谷唔等如無壓力,長期墊底真係會影響自信。
[

johnnywalker 發表於 15-1-27 13:17
今年SARS年,情況可能會有唔同,不排除以往既B1學校會收到B2學生
一定會, 去年的已是这样了

引用:Quote:黃巴士+發表於+15-1-27+16:36+依家咪

原帖由 Yanamami 於 15-01-27 發表
嘿!!至弊佢個人唔多識自學呢,要有壓力要人push先做野,而家好鬼hea~無乜功課做,晚晚咪咪摸摸都搞到12點 ...
有同感!!

引用:Quote:kncl+發表於+15-1-27+10:43+見到有「

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-01-27 發表
我囡讀緊BAND 1英中, 一D 都唔谷, 也沒有做不完的功課, 但真係要自己努力
我細囡和你囡兒在同一級,我都覺得真的唔谷。
而大囡的B1b~1c英中直資便非常谷,兼學校有多方面學習上支援,尤其老師在放學後須留在學校讓學生們可找他們幫忙學習。

CFSS & SSGC

瑩瑩老豆 發表於 15-1-27 17:32
希望阿囡都可以入到一間唔谷的BAND 1英中
我會教佢自己努力

我細囡讀BAND 1英中,外面D人十個有八個都話間學校讀得辛苦,
但開學到而家呀女話一D都唔辛苦,係教得快但功課唔多,唔覺有谷。(可能仲係中一啦,遲吓唔知呢 ! )

反而大囡間B2功課多,仲要抄書,當初仲唸住B2唔會讀得比B1辛苦既,點知...只係等升F1既暑假... B1果個暑假得一本好輕既英數作業,B2果位三本暑假作業(中、英、數)再加一中一英讀書報告,其他升中同學得佢一個咁多假期功課,而家先至發覺唔係名校反而仲谷。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]
‹ 上一主題|下一主題