用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校都很谷嗎?
go

名校都很谷嗎?   [複製鏈接]

見到有「名校生難扺壓力,轉讀直資重拾信心」的POST,令我擔心阿囡如果順利派入英中的適應問題,請問各位點睇名校﹙我覺得BAND 1英中都係名校﹚,這些學校都很谷嗎?多數都有做不完的功課?讀名校不是自信心大D的嗎?為何反而會越讀越無自信呢?
有沒有愉快學習的名校?
謝謝回答。
   3    0    0    0

kncl 發表於 15-1-27 10:43
見到有「名校生難扺壓力,轉讀直資重拾信心」的POST,令我擔心阿囡如果順利派入英中的適應問題,請問各位點 ...
Band 1 頭名校:其實學校唔係太谷,壓力主要來自同學之間的競爭。
Band 1 尾名校:學校因為需要保持 Band 1 地位,一般比較谷。

plastic    發表於 15-1-28 13:15

王家爸爸 發表於 15-1-27 10:56
Band 1 頭名校:其實學校唔係太谷,壓力主要來自同學之間的競爭。
Band 1 尾名校:學校因為需要保持 Band 1 ...
小朋友讀書真辛苦,Band 1頭又好,Band 1尾又好,都有佢的壓力,但如果升唔到Band 1學校,又有另一個壓力。

kncl 發表於 15-1-27 11:17
小朋友讀書真辛苦,Band 1頭又好,Band 1尾又好,都有佢的壓力,但如果升唔到Band 1學校,又有另一個壓力。 ...
本身真係有B1能力既, 自然適應會好D; 但只果只係有B2頭B1尾的能力, 去到一間谷少少既一線中學, 再遇著一堆有B1能力既同學, 自然比下去

錡E  同意  發表於 15-1-28 13:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:kncl 的帖子

我囡地區band 1A 校,一d都吾谷!要靠自學!校長常鼓勵要學生備課同自己做好筆記!!

Band 1 尾名校:學校因為需要保持 Band 1 ...
認同.....

但坊間睇法....學校唔谷一谷佢....又變成教淺考深....真係難搞!!!

NurseSally 發表於 15-1-27 11:31
我囡地區band 1A 校,一d都吾谷!要靠自學!校長常鼓勵要學生備課同自己做好筆記!!

...
Band 1A 校,通常都唔谷,因為學生都係自動波。根本唔使學校谷佢地。

719117    發表於 15-1-29 11:59
kellymami  agree  發表於 15-1-28 08:24
piagetmum1  agree x 3  發表於 15-1-28 08:20
freeman108  agree  發表於 15-1-27 14:50
Anniemun  AGREE  發表於 15-1-27 13:54

Band 2頭想升呢, 都係谷。

王家爸爸  Agree!  發表於 15-1-27 14:06

甚麼才是谷?教得深?考試卷深?功課多?功課深?功課又深又多?測驗多?

同樣情況每個人感受可能都不一樣。

YDLFATHER  agree  發表於 15-1-30 01:10

twcho 發表於 15-1-27 11:47
甚麼才是谷?教得深?考試卷深?功課多?功課深?功課又深又多?測驗多?

同樣情況每個人感受可能都不一樣 ...
我覺得以下設施都算谷,我的感受係:
教得深?->可以接受,只要學生吸收到
考試卷深?->可以接受,大圍都低分
功課多?->唔可以接受,如果多到做不完就更加不可以接受,小朋友除了學習,應該還有其他活動
功課深?->只要有足夠時間完成,可以接受
功課又深又多?->最不能接受
測驗多?->有足夠的時間溫習便可以,但總不能過火

NurseSally 發表於 15-1-27 11:31

...
Good,如果間間band 1英中都係就好啦

hkpapa852 發表於 15-1-27 11:28
本身真係有B1能力既, 自然適應會好D; 但只果只係有B2頭B1尾的能力, 去到一間谷少少既一線中學, 再遇著一堆 ...
我係怕學校太多功課,或測驗,學生除了讀書便沒有其他課餘時間做自己鍾意做的事,咁會少好多樂趣。
至於能力問題,我認同band 1生讀band 1校,band 2生讀band 2校等,配對正確就應不存在能力問題吧?!

YDLFATHER  AGREE  發表於 15-1-27 13:17

kncl 發表於 15-1-27 12:12
我係怕學校太多功課,或測驗,學生除了讀書便沒有其他課餘時間做自己鍾意做的事,咁會少好多樂趣。
至於能 ...
學生壓力的成因, 其實好多時都不在於學校, 而係在於家長要求.
學校谷, 但家長要求唔高, 小朋友即使中下游都未必有壓力; 學校唔谷, 但家長要求高 (如測驗得98分, 已經係全級最高, 都要問點解只係得98分個D家長), 咁考第一個嗰都想死啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-27 12:27
學生壓力的成因, 其實好多時都不在於學校, 而係在於家長要求.
學校谷, 但家長要求唔高, 小朋友即使中下游都 ...
明白,我唔會給子女在學業上帶來壓力,但我老公就難講D

引用:Quote:kncl+發表於+15-1-27+12:12+我係怕學

原帖由 hkpapa852 於 15-01-27 發表
咁我都會順口問下点解扣左2分喎

little_yolky  仲有2分死咗去邊   發表於 15-1-27 15:06
hkpapa852  不過要小心問既態度  發表於 15-1-27 12:49

johnnywalker 發表於 15-1-27 12:48
追唔上自然無自信,所以成日聽人講B2生搏唔搏B1好,我從來都話無謂勉強,校風更重要。
...
同意,博到都未必跟到,到時連自信都無埋,不過我覺得博到的機會很微。
校風好當然重要,但我覺得每間學校的校風與佢的BANDING成正比。

引用:Quote:kncl+發表於+15-1-27+12:12+我係怕學

原帖由 hkpapa852 於 15-01-27 發表
「hkpapa852  不過要小心問既態度」

多謝提醒我其實份人好口痕無聊,阿仔攞一百滿分我都会問点解冇120分

‹ 上一主題|下一主題