用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培基會睇埋教育局次第嗎?
樓主: Carlton
go

沙田培基會睇埋教育局次第嗎? [複製鏈接]

alexfamily2015 發表於 15-2-25 00:16
我都係決定呢個星期六入去注冊左先,大抽獎真係唔係人人玩得起,到7月先去其他叩門試試

...
請問你,你註冊左仲可以扣門嗎?

你註冊左d 中學已經知道你會去直資,會唔會唔見你呢?

回覆:沙田培基會睇埋教育局次第嗎?

我也分享兩年前我既經驗

我自己好感受到peter 校長既辦學熱誠, 愛學生

我大仔當年十二月中面試, 首批首輪首組面試, 我仔面試過程好快半小時就完成, 我仔面試完成到圖書館找我好開心有信心地講應該ok

在面試前好早八點幾我們幾個朋友同時段在坐大堂等, 當時副校長出來打招呼, 與面試學生用英語對話, 我仔同副校握手, 用英語回答副校長提問, 例如就讀小學在那, 由那裡到培基, 興趣, 副校聽到我仔英文名還問他是否基督徒, 我仔答不是, 副校同我仔講係一個好SMART 男孩, 因為他懂得尊重講出就讀小學全個校名, 最後就同我仔講希望九月在培基見

面試後好快一月尾過年前已經收到offer , 當時好開心, 好掙扎簽唔簽OFFER , DADDY 同小學不贊成簽OFFER , 可以等派位, 我仔亦好坦白對另一間直資及津校較心儀, 我當時擔心派位輸唔起, 但問得個仔又要扮民主, 真係無奈

今年細仔小五即將面對升中, 我已經不停灌輸細仔一試培基, 我細仔成績游下游下邊緣人, 所以培基絕對係我首選

希望今年選校家長, 如願以償.

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:kin818kin 的帖子

有直資中學講明如果有offer 唔簽再返去叩門不受理

培基當年係表示接受拒絕簽offer 既學生七月叩門

津校唔會知你有無去其他中學叩門, 除非你自己講, 不過津校叩門難道好高

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

回覆:kin818kin 的帖子

可以咁講:有直資收,去注冊簽是表示你要放棄統一派位,而到7月7日回小學取的派位紙上會顯示你注冊了的直資中學,但放榜後即代表全部中學已解封,只要你小朋友有本事叩到有學校收,你便可轉。我是向教育局查詢過的。報了直資是買保險和對大抽獎冇信心,我小朋友上兩次程分試也中等,培基我們覺得唔差,所以我們會注冊,到最後考試多加努力,如成績好,去叩門便好些

引用:可以咁講:有直資收,去注冊簽是表示你要放

原帖由 alexfamily2015 於 15-02-26 發表
可以咁講:有直資收,去注冊簽是表示你要放棄統一派位,而到7月7日回小學取的派位紙上會顯示你注冊了的直資 ...
Me too

‹ 上一主題|下一主題