用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2015 xmas airt icket
樓主: joewongk
go

2015 xmas airt icket   [複製鏈接]

引用:咁都無計,買時冇留意,但都係+Finnair+及

原帖由 skate 於 15-02-27 發表
咁都無計,買時冇留意,但都係 Finnair 及同一 terminal, 時間係 airline 自己 set 嘅!希望趕得及啦!

...
咁叫佢留意出機閘時有無人揸住去香港航機編號嘅牌,因為 Helsinki 機場都大,可能佢地為免班機延誤,會搵人去帶乘客轉機。上次我由香港去冰島一落機就要再安檢,都會用左啲時間,不過唔知轉去英國要唔要再安檢!

Ding

回覆:Ding 的帖子

佢係轉返 hk 一程 40 mins , 返 LHR 有兩個多小時

好奇問下,你地逐張逐張幫小朋友買機票,唔怕無位咩?
我見到大家已經訂Xmas機票,我就打去問我相熟的travel agent...最終買了CX student bundle ...4張 , 58000 (未連tax)....有 35kg lugguage, 同埋可以免費改機位。 d 機位真係好 full, 有d日子都買唔到首選個班機,宜家book到 Xmas/NY。 agent 話未有Easter 同Summer 的機位 book,話一有得 mark 位,會幫我女搞。

引用:佢係轉返+hk+一程+40+mins+,+返+LHR+有兩個

原帖由 skate 於 15-02-27 發表
佢係轉返 hk 一程 40 mins , 返 LHR 有兩個多小時
都唔知由英國轉香港要唔要安檢!

Ding

引用:好奇問下,你地逐張逐張幫小朋友買機票,唔

原帖由 wloi 於 15-02-27 發表
我見到大家已經訂Xmas機票,我就打去問我相熟的trave ...
唔會一次過買,唔抵!而且多數一年前就開始 book,去英國又有好多航空公司揀,所以無問題,未試過 book 唔唔到

Ding

wloi 發表於 15-2-27 18:13
我見到大家已經訂Xmas機票,我就打去問我相熟的trave ...
$58000未計稅!真係冇計

Ding 發表於 15-2-27 18:35
唔會一次過買,唔抵!而且多數一年前就開始 book,去英國又有好多航空公司揀,所以無問題,未試過 book 唔 ...

我係CX fans ...無計啦,似乎買bundle會比較方便

回覆:2015 xmas airt icket

机位一定有,問題在於家長想要直航或可接受轉机,同埋有無指定哪一間。去London的航空公司有好多選擇間,不用擔心。

其實出bundle ticket,通常是谂住enjoy兩樣野。一,是免費改机票。二,可带兩件行李。每个家庭安排有別,適合自己即可。舉例,我們兩夫妻陪仔去英國,三人共有三件行李,足夠放置仔的用品。因此,要比多五六千出一套bundle ticket,對我來说……浪費和不值得。

Agreed. 阿仔要在 Newcastle 落機,點都要轉,EK 學生票可免費改日期,行李有35kg,佢話鍾意 EK 啲位闊啲食物 OK,最重要係機上設施同埋去到英國時係中午12:30,返到學校仲有時間執下嘢同抖下

Ding

坐EK幾舒服, 食物也OK

Ding 發表於 15-2-27 11:52
如果買學生票,通常都有免費改日期,下次試下 book 學生票。好似今次呀仔4月嗰轉,昨日改了日子返,學生票 ...
我都有考慮EK,一月返去嗰程CX同BA都貴,但係EK好似未出,$9xxx好吸引!

引用:Quote:Ding+發表於+15-2-27+11:52+如果買學

原帖由 etoile 於 15-02-27 發表
我都有考慮EK,一月返去嗰程CX同BA都貴,但係EK好似未出,$9xxx好吸引!
EK 可出一年內機票,而家二月尾應該有一月票出

Ding

EK和星航坐A380, 比CX舒服好多,設施好些。星航時間坐得耐些,去返要家長同意書跟身。多次坐CX 連稅只是8千多便會選它。要$58000 未計稅,太貴了。我一年4次回港,合計約$40000。

Ding 發表於 15-2-28 00:28
EK 可出一年內機票,而家二月尾應該有一月票出

多謝指點!星期一問問agent先!
啱啱睇咗EK嘅時間,請問EK轉機2小時10分夠嗎?到時亞囡自己去轉機,諗緊洗唔洗俾多D時間佢去轉機。

noel2010 發表於 15-2-28 01:44
EK和星航坐A380, 比CX舒服好多,設施好些。星航時間坐得耐些,去返要家長同意書跟身。多次坐CX 連稅只是8千 ...
我都知一定係貴 d ...但大鄉里出省,我唔想佢次次唔同 terminal,或者要轉機。我地農曆新年時去都係搭 CX ..已經比佢試自己出入境。香港機場完全無問題,英國個邊就有d 亂。我老公回程時都已經一路行一路影低相。我女問我可以可以安排UM...我話無伴無信心的話,我會安排,唔想佢咁擔心呢個問題。
佢有呢個擔憂,主要係佢有個同學9月自己過英國開學,結果真係在倫敦轉火車時迷途,去唔到學校,嚇到學校s咁劑。後來有人指左個同學去中國大使館過左晚夜,再由大使館職員教佢點去學校。

讀左一年之後等佢個人有信心d先想轉其他航空公司。

引用:+本帖最後由+etoile+於+15-3-1+00:36+編輯+

原帖由 etoile 於 15-02-28 發表
一定夠,放心。我仔14歲都無問題,你小朋友一定得,而且有機會會有其他同學一齊答

Ding

放心啦!好多學校會派人到機場接學生,然後坐coach或者的士返學校宿舍!

wloi 發表於 15-3-1 01:30
我都知一定係貴 d ...但大鄉里出省,我唔想佢次次唔同 terminal,或者要轉機。我地農曆新年時去都係搭 CX . ...
你女幾多歲?我帶呀仔去英國教他坐火車和倫敦地鐵,亦試過拍照去及返機場路線教其他學生去返,都很容易。但通常回校落機,都會坐的士,因未滿十五,不能沒有成人陪伴坐火車,學校亦不批準。第一年去,的確選安全第一,用在交通上貴一些,如果你女太細,去返學校坐學校的士安全些,一個女仔就不要坐火車地鐵,行李搬上搬落長樓梯,整親就麻煩。

如果學校無安排,亦可要求 guardian 公司幫你安排接送

Ding

noel2010 發表於 15-3-1 09:52
你女幾多歲?我帶呀仔去英國教他坐火車和倫敦地鐵,亦試過拍照去及返機場路線教其他學生去返,都很容易。但 ...

我女9月出國時都係得14歲。我又唔知未夠15歲唔可以自己坐火車。佢間學校因為好方便去機場,學校唔會安排接送。我其實都打算初時叫學校幫佢叫的士來回機場。等佢同d舍友熟絡d時,就睇下可唔可以一齊去搭 coach 定係夾份搭的士。搬行李的磪係一個問題。
最壞打算就叫guardian 湊佢。其實係佢自己驚多過我擔心。

‹ 上一主題|下一主題