用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 情緒唔穩,唔同小朋友玩
go

情緒唔穩,唔同小朋友玩 [複製鏈接]

囝囝兩歲半,返N之後一路都唔開心,日日返學都喊,老師話係學校都時常喊,有時喊住講唔喊唔喊,好慘咁。又唔同小朋友玩,有小朋友靠近會尖叫,都唔比唔熟嘅老師掂。我唔知佢係唔係有問題,都唔知點可以幫到佢。請問係唔係有咩機構可以同佢check 下或者輔導佢情緒同社交呢方面嘅問題?Thx

0    0    0    0

回覆:情緒唔穩,唔同小朋友玩

老師有冇明示或暗示要評估?

醒目開學勳章

引用:囝囝兩歲半,返N之後一路都唔開心,日日返

原帖由 Aphrodite 於 14-12-28 發表
囝囝兩歲半,返N之後一路都唔開心,日日返學都喊,老師話係學校都時常喊,有時喊住講唔喊唔喊,好慘咁。又 ...
你同老師傾下需要評估嗎? 如有需要, 叫學校幫手寫信列出問題, 返健康院約CAC評估,需要排期的, 評估後如有問題可以排政府的S/I/E位,  如家長覺得嚴重唔想等就拎去協康會/...評估

回覆:mimuib 的帖子

老師未講需要評估,不過講過幾次佢情緒真係唔穩定,又話比多啲時間佢觀査下。阿B個幼稚園老師好好,有愛心,我星期一送佢返學問下老師駛唔駛去評估。唔咳哂!

你可以試下Bridge Academy, 最初我個仔去做咗免費評估,無諗過佢地可以睇到晒其他人睇唔到既問題。最後我個仔可以係小班同其他小朋友一齊玩,一齊上堂。
‹ 上一主題|下一主題