用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南和銀禧學術上那間較強?
樓主: chrischeung
go

黃笏南和銀禧學術上那間較強? [複製鏈接]

goodenough 發表於 14-12-27 19:08
以前黃笏南未有話重建時,每年收唔少九龍塘區內的私小同學。所以,黃的同學有唔少在音樂都有很好根基,亦做 ...

未係囉,人家又話講學校固有特色,但卻只提咗黃嘅運動,唔係講田徑隊,亦冇提黃幾個樂團喺音樂方面嘅成績,而銀,我真係唔知除咗佢講著重學術品德外(每間學校基本的事),仲有d咩?

tomchan223 發表於 14-12-27 21:26
penpen 媽媽/爸爸:我只是以運動來替欲認識黃的家長,作一下管中窺豹。運動當然不是黃的全部,正如讀書也不 ...

我唔係你爸爸/媽媽,你唔洗咁稱呼我,我受唔起! 真正有了解過黃笏南資料嘅都知學校重視音樂,因為你喺#15提到帶出各校固有特色呢一點,但你只提過運動,運動實在有好多,小朋友運動強項可以係田徑、亦可以係游水、劍擊; 音樂方面學中樂想喺學校有發揮亦不宜選黃,因為黃沒有中樂團,呢d係選校要留意的,所以係有必要如皇帝搬家!我係話學校重視學術同品德係基本嘅事,冇話過每間學校都係,所以唔須要你講同意定吓唔同意,就算學校在校裡點教都好,總不能控制到學生在外表現,亦不可能百分百保證學生在外嘅言行係好嘅!

tomchan223 發表於 14-12-27 19:58
http://www.edu-kingdom.com/forum ... %80%E7%A6%A7&page=2
家長:我嘗試找一些數字支持自己。
牛津道學校 ...
你找10年前的資料出來,不如我比一些5年前的資料你比較,睇下已經變成點。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2289203&extra=page%3D331
其實我都係唔忍心同學仔苦學了六年小學加三年幼稚園之後,辛苦換來band 1組別卻因為資料的不足而找了這兩年開始要要取錄不少band 2同學的英中,卻錯過了九龍城區大好形勢下band 1同學的優勢。雖然是一次的選擇,但這次選擇卻是一生人的重要歷程。

假若是給與大家足夠清楚而又能最接近反映現實的情況下,大家願意選擇任何學校都可以,但我見到一些排名是加插了無無謂謂甚麼學校環境、師資、同學學習氣氛、體藝情況等這些主觀因素後,只覺是一些有心人刻意為某些學校開路,亦正如有家長話是for marketing。

如果用10年前的資料來評核2014/15年的情況,大家自己決定有幾可信!

tomchan223 發表於 14-12-28 01:49
有點奇怪。家長質疑我銀禧曾經1A/1B的事實,我拿出數據支持我論點,以免令人懷疑我杜撰資料。然後家長又拿 ...

不是要學校的比較,但拿銀禧來跟黃笏南比較還要說銀禧比黃好的,這幾年來出現的次數好像是屈指可數。好彩這裡還有一些非常有心的家長,將每年的升中人數列出,又將每年的可動用學額計算出來,令心水清的家長知道九龍城區內整體band 1生的優勢。如果每年平均有600多英中學位餘下,即已是四間英中的學額了。加上又有自行時唔少跨外的同學(唯一影響到這600多個位的就是自行跨入和轉區派位的數量),區內band 1同學可揀甚麼學校都應該自己心中有了盤算吧!

引用:上網看二間文憑試成績好像銀禧較高,但一間

原帖由 chrischeung 於 14-12-23 發表
上網看二間文憑試成績好像銀禧較高,但一間為何黃banding應較高?
如根據 kxxxxx 那個網上banding ,已是2未update了
你唔做功課可以信

如只計學術銀禧又好似比黃芴南高些,禧DSE成績唔錯。論平均就黃芴南體育+音樂出色。其實兩間都是好的學校

由傳出黃搬校多年(7年前),好多band1生唔選,有部份改選銀,銀收多左優質學生,由上年dse那屆開始看成績(即7年前中一),黃就一路收少左區內派位band1生(1a,1b,1c),所以成績下降,不無因由。加上搬校,學校行政、資源各樣,都分攤了,亦是影響教學原因。
但去年和今年開始應會多左band1優質人選,因來年會搬回原址。說到尾,band1收生(學生能力)會影響學校學術成績。

Where can I find DSE result of Wong Fut Nam? Thanks

tomchan223  Reli? Only could I figure out the university offer rate...  發表於 15-7-21 22:51
birdmom  go to WFN website --> School report --> annual school report 2013-2014 -> p. 3 DSE result  發表於 15-7-21 21:09
tomchan223  Could you guide me there? Loads of thanks!:)  發表於 15-7-21 17:10
birdmom  WFN DSE result for 2013/14 see website  發表於 15-7-21 17:03
tomchan223  My apology, just seen on their website that a student got five 5**s!:)  發表於 15-7-20 15:11

引用:+本帖最後由+tomchan223+於+14-12-26+17:42

原帖由 tomchan223 於 14-12-26 發表

如果單從學術一方面而言,相信是銀吧,由其是新校長上任 ...
我支持你的說法,我是銀舊生,當年我校的成績確比黃優勝很多。其實你都是平心而論,討論自己對那間學校的睇法。若有人不同意只管講出自己的看法,不用下下針對,用語挑釁。黃的家長質素可見一班

tomchan223  Hope harmony always comes first! :)  發表於 15-7-21 16:20

baby2020 發表於 15-7-21 16:02
我支持你的說法,我是銀舊生,當年我校的成績確比黃優勝很多。其實你都是平心而論,討論自己對那間學校的 ...

你係銀禧舊生,學生質素亦可見一班,學生係代表學校,家長唔係代表學校至少我都光明正大用真身,唔係得8個發言嘅新國民,當年......人哋講你學校就係平心而論,我哋講返返人哋嘅說法有問題就係針對挑釁,原來你學校教學生如此思想

呢二年dse確實系銀禧佔优,銀禧成績較平穩,年年成績差吾多。吾計課外活動和校舍我是很喜歡銀禧。

Cecily  理性分析!   發表於 15-7-21 20:54

回覆:penpen 的帖子

我只是出咗8個發言又點呀!又可以証明d咩!你睇下我幾時註冊先啦!我只是睇多少發言,就代表d咩呢!你d邏輯都好有問題

兩間學校都有50年歷史,你是否清楚晒兩間學校50年來的成績?  其實兩間學校都是好學校,人地tomchan梗本無話黃芴南唔好,只是列舉兩間學校的長處,但就好似踏親你條尾咁

其實 band1b 同band1c又差幾多呀!係呀我講緊都好耐之前銀成績是好過黃,現在此黃成績好過銀,無人質疑你,但 tomchan講銀試過1a,你又質疑人。邊個平心而論,邊個揾交嗌,我諗大家心中有數!

我呢個只是發表了8個留言的人不會再為你發言的了。嗌交不是我的專長

baby2020 發表於 15-7-21 20:04
我只是出咗8個發言又點呀!又可以証明d咩!你睇下我幾時註冊先啦!我只是睇多少發言,就代表d咩呢 ...
你剝花生剝咗咁耐先睇返我上年年尾嘅留言嚟話我,唔知邊個似撩交嗌多d呢? 撐自己學校嘅舊生,你不如等開學先講,我冇講過邊間成績好d喎,亦冇講過你果間學校唔好喎! 你係未有幻覺?思覺失調呀? 踩親我條尾? 我冇㗎喎! 嘜你有㗎?我唔知銀禧有上過1a,我真係唔知去問人,係你呢d舊生諗埋一邊姐我要同佢撩交嗌唔洗等到今時今日囉~
通常d人唔夠人講都會話點點點點唔會再發言

baby2020 發表於 15-7-21 20:04
我只是出咗8個發言又點呀!又可以証明d咩!你睇下我幾時註冊先啦!我只是睇多少發言,就代表d咩呢 ...

咁點解自行你揀華英同黃笏南,唔係揀華英同銀禧嘅? 純粹問下,唔好似人哋咁以為我撩交嗌

回覆 penpen 的帖子

系亞仔鍾意個新校舍,我其實填左銀禧表架,最後比亞仔選一間我自已選一間,相對華英系我首選,我講老實說話。

penpen  畢竟都要用家鍾意嘅  發表於 15-7-21 23:48

回覆 penpen 的帖子

你咁好記性,比個叻叻你,銀禧黃笏南也好好,如果真系做到中上位置。
‹ 上一主題|下一主題