用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃笏南和銀禧學術上那間較強?
go

黃笏南和銀禧學術上那間較強?

上網看二間文憑試成績好像銀禧較高,但一間為何黃banding應較高?

elbar  黃笏南和銀禧比較?  發表於 14-12-27 22:10

应該係黄吧~

回覆:Yanamami 的帖子

黃B1b,銀禧B1c

sure 黃

回覆 tomchan223 的帖子

系,本身喜歡黃笏南,但見這年文憑試成績差了些,不知為何?

tomchan223 發表於 14-12-26 21:28
其實說黃笏南差,也只是我們太苛刻,畢竟黃的第一屆成績太好,突然由1C升上1A而已!近年也只是回復正常水平 ...
講歷史呢,以往華英和黃笏南都係九龍城區內除喇沙和瑪利諾修女以外的band 1A同學的選擇。黃笏南更是幾間九龍塘私小的熱門選擇,只不過因為重建要搬校的影響,消息一出但加上又不斷延遲做成好多同學唔敢揀,所以有部份1A同學流失了。而家重建完工有期,搬回原址後相信不難又可回復舊觀。
銀禧這幾年換了兩次校長,校政重整後還要時間證明!加上自11年後這幾年升中人口持續下跌,區內band 1英中最有機會接到band 2同學的,除了陳瑞祺之外,銀禧和丘佐榮應該收到不少!若將黃笏南和銀禧來比較,黃應該是比銀高了。

相信黃也發現問題所在,將自行要求成績方面比例提高,另改回四考,真希望他的成績能像住年,過五成入u.

chrischeung 發表於 14-12-27 09:57

相信黃也發現問題所在,將自行要求成績方面比例提高,另改回四考,真希望他的成績 ...
咁我覺得黃起馬有資格提高要求,今年band1尾1band2頭想搏入到嘅機會真係細咗,見有去過資訊日嘅家長聽返來改回4考係未落實,不過改返都唔係壞事!

tomchan223 發表於 14-12-26 21:28
其實說黃笏南差,也只是我們太苛刻,畢竟黃的第一屆成績太好,突然由1C升上1A而已!近年也只是回復正常水平 ...

銀有上過1A?黃又曾經係1C?我真係唔清楚,請問幾時?我係黃嘅家長,我都唔覺曾經係1A喎,最多都係1B頭

tomchan223 發表於 14-12-26 23:18
也有道理。只是不少家長心中,銀黃兩所學校都在平行的位處。而銀一向著重學術品行、而黃而運動卓越,選擇就 ...

你意思係指黃不著重學術品行,只著重運動? 但黃嘅田徑老師係做訓導㗎喎! 其實你係唔係銀嘅家長? 撐自己學校可以光明正大,唔洗專登開個新a/c嘅

tomchan223 發表於 14-12-27 17:38
如果我的說話激起家長你的怒火,我先行道個歉!不是,我沒有兒女就讀九龍城區任何的中學,只是曾接觸過不少 ...
我冇怒火,只係見到新用戶咁撐銀想講返d問題出嚟,所以我都問返你銀幾時係b1a過,因為你之前話有望重回1a,因為我見呢幾年喺ek對銀嘅評級都係1c,係b1尾b2頭嘅選擇

引用:Quote:tomchan223+發表於+14-12-27+17:38+

原帖由 penpen 於 14-12-27 發表
我冇怒火,只係見到新用戶咁撐銀想講返d問題出嚟,所以我都問返你銀幾時係b1a過,因為你之前話有望重回1a, ...
以前黃笏南未有話重建時,每年收唔少九龍塘區內的私小同學。所以,黃的同學有唔少在音樂都有很好根基,亦做就了黃在音樂方面的發展。這班私小同學都有不錯的學習根基,這對黃笏南來說,自是提供了豐實的同學源。而家黃好快又可以搬回原址了,黃的吸引力只會有增無減,今年應該唔容易就真。

回覆 penpen 的帖子

可以講講黃的功課量及考試測驗和如何補底及你對黃的看法嗎?謝謝,pm也行,謝謝。

penpen  pm咗你  發表於 14-12-27 20:29

引用:+本帖最後由+tomchan223+於+14-12-27+19:08

原帖由 tomchan223 於 14-12-27 發表

我不是本論壇常客,不知王國對banding的界定。不過bandi ...
以前郭始基做校長時,3、4個A都少,你重話6A。係就唔駛累到郭始基一走,新校長就要縮減小息和午膳時間攪到天怒人怨,最終離職收場。早兩年換了校長,又遇著升中人口減少,區內幾間1C英中都不能倖免接收到band 2同學。銀要重攀高峰,還需努力!