用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 16個月男仔,說話少,開始擔心了
go

16個月男仔,說話少,開始擔心了 [複製鏈接]

對於十八個月前會十個單字,我沒信心。
現在只會偶爾dad/ma, 會說bb話,明白指令如坐下,掉垃圾,俾食物爸爸媽媽,拎奶樽去洗,能指出眼耳口鼻,會示意要/不要,近日偶有自轉(一日兩三次),累時會發脾氣lur地,正常嗎?

1    0    0    0

回覆:mrsmartie 的帖子

望唔望人?

回覆:16個月男仔,說話少,開始擔心了

望人方面,視乎他心情吧。
另他不會玩疊高的玩意,但小肌肉發展應可以,能自行餵食,也能操作需手眼協調的玩具

crystal媽咪  再轉介/找服務  發表於 14-12-25 22:34
crystal媽咪  多D安排同小朋友玩.睇定先,再轉   發表於 14-12-25 22:33

我覺得正常16月都係咁上下,唔算差。你要刺激佢講多d野,佢要的野要佢講(跟你講都得),先俾,如餅餅、車車(玩具)、水水,唔好介紹曡字,誘發佢自己去表達多d。佢要的野未比佢之前擺係眼晴旁邊,誘發佢多望人。and 我觀察下,正常小朋友好多玩自轉,不過frequency 小到短,唔會成日做。玩呢d係前庭刺激,你去打千秋,同在家中做拱橋動作(爸媽一起幫手做),主要背腰離地,一日二十次,喊都要佢做,減低固執,會有好處。最後個句,唔好寵仔,唔洗下下tum,要賞罰分明,教好佢先係為佢好,唔洗佢每一刻都要好開心。

打錯、唔係「唔好介紹疊字」、而係「唔好介意疊字」,由祈咁細個。

謝謝你。真要多爬文跟家長們學習學習。請問你們的孩子歳半時大概會說什麼?

治療也不是一時三刻找到,又要評估又要等有位也貴,媽媽也要時間消化資訊,找治療時,也已開始研究點教個仔,一日不停教D教D,才最大幫助。

‹ 上一主題|下一主題