用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你會點睇小學生跳一級?
go

你會點睇小學生跳一級? [複製鏈接]

老師覺得佢超越其他學生,阿仔覺得D野好淺有時重好悶,有時候上堂做完野會自己取出自己喜歡的書自己閲讀。唔知跳級是否一好選擇。好處壞處?

0    0    0    0

Vero 發表於 14-12-18 01:38
老師覺得佢超越其他學生,阿仔覺得D野好淺有時重好悶,有時候上堂做完野會自己取出自己喜歡的書自己閲讀。 ...
跳級是學校給小朋友的選擇嗎?除了跳級,有沒有試其它方法?例如拔尖?小朋友本身在班上年齡和其他同學相差幾遠?
我大仔幾乎是班中最小的,和最大的同學相差一年半。他只是數學較好,學校讓他數學讀高一級。他讀得好開心,話讀咁耐書(現中三)第一次覺得自己數學有野學。

如果小朋友所有方面都超前,跳級相信會有正面作用。
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:你會點睇小學生跳一級?

學業上應該能令佢更開心及更有自信。融入年紀較大的圈子確實不容易,可能尼方面要有適當輔導。除非學校有好多人都係跳班,始終跳班都係一d special case, 容易在學校出名,會有較大壓力。可能之後要多跟學校溝通。

我仔是12月細仔讀小二,小一有些已經是7歳我仔則剛剛生日7歳,可以知道同級好多同學仔會大他一年。學術及理解上我仔冇問題,甚至超前同班同學,但體形上差一截,又矮半個頭,我知他有時也有點不自然,他不會同高大那些玩。所以如果你個仔跳級,在相處上不知有沒有問題。

引用:Quote:Vero+發表於+14-12-18+01:38+老師覺

原帖由 lillymarie 於 14-12-18 發表
跳級是學校給小朋友的選擇嗎?除了跳級,有沒有試其它方法?例如拔尖?小朋友本身在班上年齡和其他同學相差 ...
學校沒有發表意見,沒有其他選擇,但我知道學校有先例比學生跳級,所以想了解下好壞和其他人經驗才再和學校傾。我仔英、數、science,都比較advance, 所以我們才有此想法。

引用:學業上應該能令佢更開心及更有自信。融入年

原帖由 阿女爸爸 於 14-12-20 發表
學業上應該能令佢更開心及更有自信。融入年紀較大的圈子確實不容易,可能尼方面要有適當輔導。除非學校有好 ...
以你經驗,要點輔導?他現在三年級,如果係,出年會跳到五年級。你們的小孩跳前或後,有無自己睇返或者做返miss左果年既練習?

引用:我仔是12月細仔讀小二,小一有些已經是7歳

原帖由 hadwinboy 於 14-12-20 發表
我仔是12月細仔讀小二,小一有些已經是7歳我仔則剛剛生日7歳,可以知道同級好多同學仔會大他一年。學術及理 ...
我仔比同齡較細,但是個子比平均高些。我擔心佢既成熟程度及一些常識及自理能力會較差。

跳級一般要全部科目超前的啊。
for every one criticism, three positives must be given.

http://www.qagtc.org.au/accelera ... arents-and-teachers

以上網址講得都幾仔細,可以參考一下。

小三若跳上小五,好快就有呈分試,夠時間給小朋友適應嗎?有沒有和學校適量一下其它可能性?

醒目開學勳章 王國長老

Vero 發表於 14-12-18 01:38
老師覺得佢超越其他學生,阿仔覺得D野好淺有時重好悶,有時候上堂做完野會自己取出自己喜歡的書自己閲讀。 ...
我識得一位小朋友 IQ140, 佢 P.2 轉校時其中一間學校畀佢跳級, 但佢爸爸希望佢跟合適年齡讀合適年級, 所以選左另一間學校, 主要係跳一級所有同學都大佢一年或年半, 相對係同學眼中佢係好細個, 未必會夾得黎, 反而會影響左佢日後交際發展.

既然老師容許你仔仔做完野睇其他書, 就無謂跳級喇.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

小四的課程和小三比,會深了好多,而且一般學校對初小(小一至小三)學生的要求不高,但到小四開始就會嚴謹好多,要求亦提高。或者到時你小朋友的感受會有不同。

如果小朋友到時仍然感到淺易,不如努力做好成績,考間精英中學更好。

我朋友的小朋友小一跳級至小二,他由班中大仔變成細仔,適應得很好。不過,跳級此安排是朋友和老師閒談時問有無可能跳級,學校經過一輪觀察後向朋友提出。

如果你孩子中文水平並未超前,建議你真的再三考慮跳级才好。老實說,在小學階段,特別是初小,英、數、常、science、音樂、普通話 等超學年的孩子有好多,可想像各校全级首三名(甚至更多)的其實也是这類学生。

中文,是需要時間浸淫的,本地學校对中、英文深度的要求差異甚大,越高年级这差異越明顯。其實,孩子有能力的,不用等学校教授各科知識,校外亦有很多途徑可以滿足他。留在原级,一方面能輕鬆考取優異成績升中,另一方面又可以和同齡同學玩樂。所以家長真是要仔細想清楚。

醒目開學勳章 貢獻勳章

同意樓上講:中文問題
真係最難跟到嘅一科!要求唔單只閱讀能力,如果唔係語言資優嘅,跳一級就未必跟得到!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,建議你同資優教育學院聯絡,佢地會有consultant同你傾小朋友嘅問題,更可安排做跳級評估 (收費)
睇下小朋友適唔適合

恐龍家

引用:如果你孩子中文水平並未超前,建議你真的再

原帖由 longlokma 於 14-12-22 發表
如果你孩子中文水平並未超前,建議你真的再三考慮跳级才好。老實說,在小學階段,特別是初小,英、數、常、 ...
我都考慮過呢個問题,班主任話佢上所有堂都係唔聽書,又唔温書,只係老師們覺得佢識哂,所以由得佢,但發覺佢和同學有相處問题,我都係想搞掂佢點做一個學生先,唔打算跳級

longlokma 發表於 14-12-22 07:40
如果你孩子中文水平並未超前,建議你真的再三考慮跳级才好。老實說,在小學階段,特別是初小,英、數、常、 ...

分析得好好,我自己經驗,尤其仲有一科中文bible,深到無朋友,比我仔跳級都未必應付到。所以可在其他方面滿足小朋友,如HKAGE同中大。

校阿仔今年小二,校長有建議阿仔跳級,但我無答應,因為阿仔係超細仔,12月30出世,我想佢同年齡差唔多既小朋友多啲相處,難道佢跳完都覺得程度淺又要再跳?畢竟對佢將來,社交能力好總會比較有優勢吧!由舊年開始,學校給他做小老師,老師還請他教其中一位同學背乘數表,他好有planning,話首先要教佢背2,5,10,然後背 4,8,之後就輪到3,6,最後背7,由淺入深喎! 我覺得咁樣幾好,input同output都做得到,對佢嚟講自己當溫書之餘又有滿足感,一舉幾得架!

中文真的很重要,尤其對内容的理解而不是只有閱讀,
中文理解能力的提高,對很多學科都有幫助,我也覺得聪明的小孩的
语言理解能力會稍好些,而這對他吸收新知識是有幫助的

如以下小三/小四的數學题,只要看懂,答案就出来,根本没有繁琐的計算,
所以,這是在考對题目的理解而不是考計算,

语言理解能力好的,相信其他學科也不會差到那里,

‹ 上一主題|下一主題