用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am
樓主: karlcchu
go

培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am [複製鏈接]

karlcchu 發表於 14-12-19 14:06
回覆 happybbpig 的帖子

我不太肯定, 我諗有几個可能:
認真的, 不要對小一的扣門有太大期望. 除非你已經有一間小學在手, 否則要去到叩門時, 心情應已近乎崩潰和絶望了.

小一放榜後, 每年有近一半的小朋友四出叩門, 一報可能十幾二十間, 但因時間關係, 或學校政策關係, 可能最後只得一半或以下有得進行叩門面試, 但一般都要在200-500人間爭10-15個叩門位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你的意見~! 我們會謹慎考慮你的意見....

hkpapa852 發表於 14-12-19 17:19
認真的, 不要對小一的扣門有太大期望. 除非你已經有一間小學在手, 否則要去到叩門時, 心情應已近乎崩潰和絶 ...
就係呢個原因幫大囡我選了培道及放棄了禮賢

引用:我小朋友祟幼主流升返祟小主流,考到直資of

原帖由 pochacco_ch 於 14-12-18 發表
我小朋友祟幼主流升返祟小主流,考到直資offer,同另一間直資去到要上家長課嘅階段,最後因為晤想上堂冇繼 ...
Pochacco, please check pm.  Thanks!

回覆:培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am

created 協恩15~16K1 WhatsApp group. 有興趣pm contract to me. 

引用:Quote:karlcchu+發表於+14-12-19+14:06+回

原帖由 hkpapa852 於 14-12-19 發表
認真的, 不要對小一的扣門有太大期望. 除非你已經有一間小學在手, 否則要去到叩門時, 心情應已近乎崩潰和絶 ...
我上年6月,見一些kv,sc學生叩一間二線中/尾津校(間學校將叩門名單放上網,show埋學生名,讀邊間幼稚園),仲要過百人叩,都幾心酸。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-12-19+發表

原帖由 winnietingting 於 14-12-20 發表
我上年6月,見一些kv,sc學生叩一間二線中/尾津校(間學校將叩門名單放上網,show埋學生名,讀邊間幼稚園), ...
sorry, 仲未過年,應是今年6月。

回覆 hkpapa852 的帖子

我之前都覺得叩門位好少,應好少機會收的,但今年見三個fd分別叩門都收了,佢地應唔算好谷小朋友的,唔係出去補好多科的,所以我又覺得原來都有機的,但龍年真係另作別論啦,間間都爭

helenmelody 發表於 14-12-19 12:08
回覆 hitmanlau 的帖子

我咪其中之一囉, 我女一月大B, 只有原校OFFER...

同你情況一樣!
‹ 上一主題|下一主題