用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am
go

培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am [複製鏈接]

請指點迷準,謝謝!

1    0    0    0

回覆:培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am

協恩不是龍校

TT小学贵,不是龙校,拹恩好好ga培道都好

回覆:Cherrylee822 的帖子

如果培道同德貞呢?

回覆:培道 pm vs 協恩 pm vs 祟真(主流) am

培道

引用:TT小学贵,不是龙校,拹恩好好ga培道都好

原帖由 Cherrylee822 於 14-12-17 發表
TT小学贵,不是龙校,拹恩好好ga培道都好
TT係龍校,收返原校生60-70%

培道

回覆:hitmanlau 的帖子

唔該晒

蝦米爸媽 發表於 14-12-18 10:15
唔該晒
崇真我認為要國際班先有用,除非你一定要返am
協恩冇得直升

培道有得直升

協恩雖然唔係龍,但小學叩門位全留比協幼,聽聞都有十幾個位,全班得60人,有10人可入協小,機會都唔低架,比起靠大抽獎25分先有機入。呢個係協幼就算唔係龍校都咁多人考的原因,同埋協幼都教得好好,特別係小朋友德育方面。

保守: 培道
進取: 協恩

TT小學唔係特別出色唔係平幼稚園又唔係直升, 個人不會考慮

引用:保守:+培道進取:+協恩TT小學唔係特別出色唔

原帖由 sugarbun 於 14-12-18 發表
保守: 培道
進取: 協恩
個人分享一下之前我仔讀TT主流班的經驗,收到通知我仔不能直升崇小,而同班好多同學都升唔到,我出去考左幾間私校無一間收,而我所知好多同學仔情況一樣,有d考左十幾間落空,大抽獎結果亦唔算滿意,最後叩門入左一間男校,好好彩係call waiting臨開學先收。我無諗過主流班會收咁少人上去,我仔有出去學興趣班及學校的課外活動,可能學卷學校關係唔勁補可能真係唔得,我不嬲都唔想對小朋友幼稚園太辛苦,所以揀TT主流,但經過此役,我無幫呀妹報TT了。但無可否認呀仔讀個幾年係好開心。

引用:Quote:原帖由+sugarbun+於+14-12-18+發表保

原帖由 creama 於 14-12-18 發表
個人分享一下之前我仔讀TT主流班的經驗,收到通知我仔不能直升崇小,而同班好多同學都升唔到,我出去考左幾 ...
咁大獲

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-18+發表個人

原帖由 Cheesepop 於 14-12-18 發表
咁大獲
所以我一直喺度比意見,都排TT喺較後位置,我重申唔係想話TT唔好,但真係入左間學校只係開始唻,我識好多sc/kv用家亦有考唔到私校,當有時講完自己所親耳聽聞的,有d用家又會比較敏感以為踩緊佢間學校,我ftm比較得閒又八卦,見有人講開呢間先講。總之最緊要家長心態係想要咩,如果你想小朋友開心又多活動,TT依然係好的,但打定底唔好當龍校backup,就算英普班亦有唔少人升唔到崇小的,主流更加。

要小學back up選培道,如想博就協恩

引用:要小學back+up選培道,如想博就協恩

原帖由 cherryme 於 14-12-18 發表
要小學back up選培道,如想博就協恩
知否過住如協幼生上唔番協小,考直資私小成績如何? 

我小朋友祟幼主流升返祟小主流,考到直資offer,同另一間直資去到要上家長課嘅階段,最後因為晤想上堂冇繼續落去,我小朋友只去了6間面試,平時冇特別谷佢,只係一星期一次出去再學普通話、英文,今年其他同學仔考小1成績都晤錯,好多都有直/私offer,國際部更有人考入st paul coed,我個人覺得入到邊間小學都係要睇返家長教法

回覆 pochacco_ch 的帖子

我想問你小朋友有否參加學校的興趣班呢?

sugarbun, cherryme, creama, pochacco_ch, ... , 謝謝各位~!

太太和我都較喜歡協幼, 雖然不是"龍校", 又不夠20分"自行", 又不是住34區, 但都考慮博一下...看看餘下有沒有更好的取錄....

回覆:Celia0001 的帖子

有呀!

‹ 上一主題|下一主題