用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 玩先還是做功課先
樓主: moondream3003
go

玩先還是做功課先 [複製鏈接]

睡眠遊戲時間不足

基督教女青年會家庭健康促進中心日前發布調查報告,發現八成七受訪初小學生在上課日的平均睡眠時間,低於美國全國睡覺基金會建議的十至十一小時,達標學生僅百分之零點三。即使在假日,睡眠時間達標的學生亦不足一成,四成人睡眠不足九小時,五成六人認為自己時常及間中感到疲倦,三成三人更認為自己甚少與沒有足夠睡眠時間。至於在平日及假日做功課時間逾兩小時的初小生,則分別佔四成及兩成二。

高小方面,小童群益會在十至十一月以問卷訪問逾千名小學生,大部分是高小生,逾八成受訪學生每日小息時間不足半小時,五成八人的午膳時間僅半小時或以下,六成四受訪學生坦言不堪功課壓力。調查亦發現,近七成人平均每日功課達七份以上,逾兩成人更每日平均有十份功課。綜合而言,兩者均反映小學生因功課、參加補習班等學業壓力,出現「好學不休」的奇怪現象。                                                                                                                                               多年前朋友孩子先睡覺再做功課再玩,原因放學感到疲倦,邊有心機和精神做功課,朋友孩子有少睡習慣,成績是,自己要上班,家中冇人,放學直上補習社,做了功課及默書,可遊戲如下棋等,升中成績一般.

回覆:玩先還是做功課先

我自小教仔先苦後甜,一定係做功課先。

引用:我自小教仔先苦後甜,一定係做功課先。 +

原帖由 longlokma 於 14-12-18 發表
我自小教仔先苦後甜,一定係做功課先。

我都係咁教我仔女,玩幾時都得,一定要完成功課先,先苦後甜,做哂功課就可做自己喜歡既事。

加上我仔做功課好慢,如果玩先,之後未必做得哂。

食嘢Hea 一陣先開始做,
做完先玩。
有時星期五放學公園玩陣先返屋企。

對於我嘅觀念,小朋友玩係一種需要,就等於食飯瞓覺咁!
小朋友返咗一日學,已花咗唔少努力,心機,唔係乜都無做過,所以回家休息一下,唔覺得係唔努力,或未盡責!對於功課,唔會睇成係苦,因為要珍惜可以學習(當然要適量功課)!
人總要食飯,唔應該未做完嘢就唔食飯!會傷身!缺少遊戲對小朋友係心理傷害!
玩對小朋友嘅重要,不能看輕!
懂得玩嘅小朋友,諗嘢都快D!
當然我唔會話一定要邊樣先,邊樣後,都要睇情況同個別小朋友!
只係覺得,玩唔係做好功課而賺到的,國際兒童公約其中一項,玩係兒童權利!
學習同遊戲都是小朋友成長重要的部份,無話邊樣緊要過邊樣,只係要兩者安排得平衡!

囝囝mama    發表於 15-1-21 00:39
daddyday    發表於 14-12-30 08:48
MrBeast    發表於 14-12-20 07:37
licpd  well said!  發表於 14-12-19 06:14

引用:對於我嘅觀念,小朋友玩係一種需要,就等於

原帖由 wan_sosin 於 14-12-18 發表
對於我嘅觀念,小朋友玩係一種需要,就等於食飯瞓覺咁!
小朋友返咗一日學,已花咗唔少努力,心機,唔係乜 ...

I also agree to the approach 先 苦後甜, When I was a kid, I definitely would finish doing homework before I played.

我仔小二,多數在校完成大部份功課。所以,4點返到屋企睇放學ICU,玩玩具,若還有少量功課未做的,6:30食完晚飯再做(多數半小時可完成)。。
我亦曾要求做完功課先玩,但我仔這樣説: 你係大人,梗唔明返成日學幾辛苦啦,我宜家要輕鬆下。
於是,我與佢協議,儘量在校功課輔導堂完成大部分功課,返屋企就自由活動。
so far,亦可9:30前上牀訓

我小朋友今年剛讀小一,我一早已經同佢講,如果做晒功課先玩,會玩得開心啲,所以她已經入腦,每天返來都會第一時間做功課先,所以到晚上我會由得佢玩自已喜歡的玩具或遊戲,每到假期前,她會自動做做晒功課,所以你先比佢覺得做晒功課會玩得開心及痛快好多。培養他的主動心為重要。到時無論玩先家做功課先都不是問題了

wan_sosin  你囡囡好叻女呀!  發表於 14-12-20 19:03

babywoman 發表於 14-12-20 08:45
我仔小二,多數在校完成大部份功課。所以,4點返到屋企睇放學ICU,玩玩具,若還有少量功課未做的,6:30食完 ...
你仔仔好好,識表達比你知!有D小朋友怕大人唔高興,唔敢出聲,屈屈埋埋.
我老公嗰邊,有個小朋友(而家已經大個),小學每天生活係返學,放學之後去補習社,成7,8點先返屋企,食飯後就溫書,每日唔夠休息,唔夠瞓,同父母關係又唔多好,直到五年級思覺失調入了葵涌醫院,幾個月之後出返來,至此,反反覆覆,做唔返平常人,後來考到間幾好的中學又點吖!最後都畢唔到業!

所以,聽聽小朋友嘅心聲!始終佢哋都係小朋友!成長係需要時間!

wan_sosin 發表於 14-12-20 19:01
你仔仔好好,識表達比你知!有D小朋友怕大人唔高興,唔敢出聲,屈屈埋埋.
我老公嗰邊,有個小朋友(而家已經大個) ...
有d出聲係冇用, 有親戚就係咁, 後輩出聲, 長輩會話以下犯上, 出聲=叛逆
老係要敬既, 不過老一輩未必識尊重自己身份

p.s. 我off緊topic, sorry

wan_sosin  所以大人都有責任  發表於 14-12-21 00:08
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:babywoman+發表於+14-12-20+08:45+我

原帖由 wan_sosin 於 14-12-20 發表
我老公嗰邊,有個小朋友(而家已經大個) ...
So sad...terrible...
真係唔好逼得太緊……

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題