用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 玩先還是做功課先
go

玩先還是做功課先 [複製鏈接]

請問大家會否讓小朋友回家玩一小時先做功課呢? 我玩先還是做功課先兩樣都試過, 做呀媽的好難受, 已經選小功課的學校, 仔仔現在小四, 功課時間多其他小朋友一倍, 比佢玩先見佢做功課慢吞吞又擔心佢做得夜, 做功課先又怕佢無時間玩, 又要佢準時九點半上床, 好矛盾

王家爸爸  先做好功課,後玩。  發表於 14-12-16 14:12
   0    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

我冬天是比佢玩先,因為天好快黑,不過真係好睇個小朋友精力。另外夏天佢一回家,我都會比佢休息食吓野先同看一陣書才開始做功課。

每個小朋友都唔同,學校功課量都不一,你自己看情況,還有小朋友大d, d性格又唔同,今年我女喜歡拖長時間做功課,所以我要set 時間比佢。

我小朋友自已愛做完功課,才做自己喜歡的事。

jc2009    發表於 14-12-19 14:54
王家爸爸    發表於 14-12-16 14:12

放學玩一陣公園, 返到屋企先沖涼後食茶點, 之後做功課, 六點完成可以睇半個鐘叮噹, 然後自由活動直止食飯, 如果第二日有默書測驗就溫書, 冇就繼續自由活動直止我返到屋企捉棋或伴讀英文故事書
上左小學既自由活動多數都係睇書或玩兒童雜誌既小遊戲, 玩具反而少玩

都係九點半上床睏
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

功課多吾多?如果多,吾知夠吾夠時間做,咁做好先玩。如果吾多,咁玩左先。

返左一日學,放學後即做功課大部份小朋友都冇精神做,玩一陣放鬆下之後做功課效率會好d唔駛做咁耐,不過都係因人而異
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小朋友自己都會俾自己壓力,所以有些小朋友覺得未做完功課就玩都玩得無o甘開心.
Twins 媽咪

回覆:玩先還是做功課先

其實玩先還是做功課先, 都會比佢食少少野先。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

多數放學換衫食tea, 然後落街玩,返屋企做功課返而會快手D,因為知時間無多!想快D做完,襯未食飯可以再玩玩具!
功課做到天黑都得,但天黑就落唔到公園!
我仔只係小一,我唔會要佢用太多時間溫書,上星期五中文小測,之前個星期三襯學校假期,照同佢去玩足一日,最後無乜點溫下去測驗,但成積都還叫可以,我比佢當練習。
呢樣都係我用來同個仔交涉嘅一樣嘢,當佢有時想hea, 唔認真做功課溫習時,我會話,你知道媽媽必然會比你玩,你可享有你的權利,但就要做返好你嘅責任!佢會知我係重視佢玩嘅時間!所以佢同我感情好好!亦比較聽我話!
但我從來唔會講,做完功課温完書先有得玩呢D說話,因為我信我仔會覺得,因為有功課呢樣嘢,先攪到佢無得去玩,佢會討厭學習!

Jane1983  講得好好  發表於 14-12-16 14:43

回覆 wan_sosin 的帖子

你說的話值得思考。功課是為輔助學習還是阻礙小孩學習的興趣,取決於父母的態度。
我仍然在調交中,女兒讀小一,試過很多方法希望她快些完成,可是她依然很慢。
分析原因後,原来女兒屬於完美主義的人,她花時間是想做到最好。
現在我不再吹她,而且回家後便在公園玩,吃完飯再開工,中間她想看課外書我也不反對。

如果做完功課先, 回到家四點, 食完茶點四點半, 做完功課都天黑了

moondream3003 發表於 14-12-16 09:35
請問大家會否讓小朋友回家玩一小時先做功課呢? 我玩先還是做功課先兩樣都試過, 做呀媽的好難受, 已經選 ...
小一嗎? 我囡囡間真係少功課, 佢小一時因為一三五有一小時功課堂, 九成九都會做完, 二四就4:30回家, 換衫食水果, 做功課到5:30。因為小一時老師好變態, 話小息要休息同玩, 唔準溫書做功課。

依家小二, 自由咗, 阿囡會捉緊時間小息時做功課, 尤其係二四。所以回家後都肯定可以5:30前完成。5:30後, 佢會溫書or做自己喜愛既活動, 6:00-6:45食飯, 飯後我都回家, 佢就食水果, 我就食飯, 我一邊食一邊教唔識既功課, 無唔識佢就同我傾計/執書包。然後又做佢自己喜歡既嘢, 沖涼, 刷牙, 8:15-8:30上床瞓覺。

引用:Quote:moondream3003+發表於+14-12-16+09:3

原帖由 little_yolky 於 14-12-16 發表
小一嗎? 我囡囡間真係少功課, 佢小一時因為一三五有一小時功課堂, 九成九都會做完, 二四就4:30回家, 換衫食 ...
我仔小四, 小息他不肯做功課, 全用來看書, 有時做功課時也偷偷看書

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+14-12-16+發

原帖由 moondream3003 於 14-12-16 發表
我仔小四, 小息他不肯做功課, 全用來看書, 有時做功課時也偷偷看書

...
咁你小朋友,睇書同玩揀邊樣?會唔會鍾意睇書多D?

moondream3003 發表於 14-12-16 15:26
如果做完功課先, 回到家四點, 食完茶點四點半, 做完功課都天黑了

...
咁反正佢玩=睇書, 天唔天黑都無關係了, 先做功課吧。

引用:Quote:moondream3003+發表於+14-12-16+15:2

原帖由 little_yolky 於 14-12-16 發表
咁反正佢玩=睇書, 天唔天黑都無關係了, 先做功課吧。
但係對眼都要休息呀, 有近視啦

moondream3003 發表於 14-12-16 16:45
但係對眼都要休息呀, 有近視啦
無關係啦, 我囡囡都係成日睇書, 但對眼無事, 要教佢睇一陣書望下遠嘢休息至得呀, 佢要主動做, 唔係唔通24小時望住佢咩。BTW, 係咪你哋兩個有近視, 遺傳呀。

引用:Quote:moondream3003+發表於+14-12-16+16:4

無關係啦, 我囡囡都係成日睇書, 但對眼無事, 要教佢睇一陣書望下遠嘢休息至得呀, 佢要主動做, 唔係唔通24小 ...
現在九歲, 小四, 一邊25, 另一邊75, 因相差太大, 要帶眼鏡。  兩公婆都有近視。

bobbob  咁淺都要戴眼鏡?  發表於 14-12-16 17:49

moondream3003 發表於 14-12-16 17:38
現在九歲, 小四, 一邊25, 另一邊75, 因相差太大, 要帶眼鏡。  兩公婆都有近視。

...
都唔算好嚴重, 都仲好。你哋有近視, 都要預小朋友有近視了。

moondream3003 發表於 14-12-16 09:35
請問大家會否讓小朋友回家玩一小時先做功課呢? 我玩先還是做功課先兩樣都試過, 做呀媽的好難受, 已經選 ...
玩先!
‹ 上一主題|下一主題