用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中中文
go

耀中中文 [複製鏈接]

請問耀中教繁體字定簡體字?

0    0    0    0

From what i heard, 繁體

回覆:耀中中文

請問幾時學中文字?

2歲開始有中文圖書,3歲開始課堂有字咭學教中文,但不會執筆及認字。4歲執筆寫名及在課堂認少少字,配合單元教學,例如昆蟲主題就見課室有蝴蝶等字咭。2至4歲中英圖書每周各一。

yr 1正式學中文,繁體,一星期寫三次生字,有學校自己編寫的中文教材冊及圖書。程度大約等同一般學校K3。中文課時,外籍小朋友會分班上課,聽說外籍同學的中文教材較淺~

引用:+本帖最後由+gracedolly+於+14-12-16+21:35

原帖由 gracedolly 於 14-12-16 發表

2歲開始有中文圖書,3歲開始課堂有字咭學教中文,但不會 ...
我女正讀2歲班,老師說沒有正規課程,他說學生提打邊爐,老師就教食物,是否這樣?各班差異會否很大?

幼教部的課程理論是以學生興趣主導的,即學生對恐龍有興趣,便會深入探討恐龍,變成恐龍主題,較深入學恐龍,同學又可能對植物產生興趣,便連結至植物,就進入植物主題。所以老師係觀察學生興趣,再去搵資料教材的~真係班班唔同架。我在教院修過課程學~^^

引用:+本帖最後由+gracedolly+於+14-12-17+21:33

原帖由 gracedolly 於 14-12-17 發表

幼教部的課程理論是以學生興趣主導的,即學生對恐龍有興 ...
老師應學生興趣教學,但我見有些小朋友唔合群,自己坐一邊玩,老師教學時,他們會唔會學唔到野?
唔好意思問咁多問題,

我個囡唔會,佢好適合這類教學。
選校時最好參考番小朋友性格,我之前教過一個小朋友,yc讀到yr5,轉出本地學校,原來她不喜分組,也不愛自學思考,結果讀本地傳統學校如魚得水,反而讀得幾好。

我女主動,活潑。返左幾個月都覺得yc好適合佢。
可能我傳統學校讀書,唔知國際學校學術水平去到邊,聽你咁講佢中文程度都唔係好淺

XD 幼稚園既中英數水平同對面柑桔園無得比喎。根本就無咩學術 XD
主要係學合群,打好思考,求知及語言的基礎,常識係會好好架~

回覆 gracedolly 的帖子

甘麼,你覺得YC的Year 2 above的中英文水平OK嗎?thanks!

唔知,我囡今年yr1~

想問下你是從幼稚園班上定今年先入yr1呀?覺得耀中教得好嗎?

2歲升上。我好滿意~^^

回覆:gracedolly 的帖子

想問如果屋企用廣東話,小朋友四歳時可以講流利英文嗎?

個人覺得真係好因人而異架~

引用:想問如果屋企用廣東話,小朋友四歳時可以講

原帖由 irisban 於 14-12-22 發表
想問如果屋企用廣東話,小朋友四歳時可以講流利英文嗎?
我女讀左半年2歲班,屋企主要講中文,而家已經可以講到長句子英文,自己玩用英文講。
但真係好睇小朋友,因耀中鼓勵用母語。

I just got offer from ITLP programme, and i am target to join their 2歲班 and Y1 if i accept their offer this time

Would u mind to share more about this schools? esp on children manner? ie, will they allow student not to great others when they bump into each other during that day? do they allow students screaming at class?

My focus is not on academic, instead, i stress (1)language (i.e fluent english and chinese (mandarin), both spoken and written), (2) character building and discipline and (3) reading habit

Do u think YC is a good choice if i focus on the above 3 parameters?

appreciate if anyone can share your thoughts and comments, esp user or those who have frds studying/ teaching there... thanks a lot ^^
‹ 上一主題|下一主題