用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 st clare , SFA 邊間好?
go

st clare , SFA 邊間好? [複製鏈接]

st clare 同SFA , 邊間好D?家人喜歡SFA, 我唔知部唔部署報好?
   2    0    0    0

回覆:st clare , SFA 邊間好?

不計遠近的話,我會選st clare.  校網好,有band 1 中學backup

引用:不計遠近的話,我會選st+clare.++校網好,

原帖由 lightingchung 於 14-12-14 發表
不計遠近的話,我會選st clare.  校網好,有band 1 中學backup
totally agree

我都咁諗,不過屋企人對sfa 情有獨鍾。

引用:我都咁諗,不過屋企人對sfa+情有獨鍾。

原帖由 yubaba 於 14-12-14 發表
我都咁諗,不過屋企人對sfa 情有獨鍾。
why?  住九龍?

引用:st+clare+同SFA+,+邊間好D?家人喜歡SFA,+

原帖由 yubaba 於 14-12-14 發表
st clare 同SFA , 邊間好D?家人喜歡SFA, 我唔知部唔部署報好?
what is sfa?

Jane1983  聖方濟各  發表於 14-12-15 08:30

又係SFA vs XXX? 莫非今年SFA易考咗?

除非唔想讀女校,或者想繼續抽獎搏間免費既,唔係既話根本諗唔到點解揀SFA

MrBeast  好似近呢兩年多左fans  發表於 14-12-15 08:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:又係SFA+vs+XXX?+莫非今年SFA易考咗?除非

原帖由 hkpapa852 於 14-12-15 發表
又係SFA vs XXX? 莫非今年SFA易考咗?

除非唔想讀女校,或者想繼續抽獎搏間免費既,唔係既話根本諗唔到點 ...
或者是不甘心st Clare中學,小朋友亦谷得,目標是入到間band 1a中学

其實樓主係咪k2仔未考,人地話唔知部唔部署報

引用:其實樓主係咪k2仔未考,人地話唔知部唔部署

原帖由 snow228 於 14-12-15 發表
其實樓主係咪k2仔未考,人地話唔知部唔部署報
考sfa, 要學術好,好似York, km不少人考到sfa.

醒目開學勳章 貢獻勳章

報咗先,如果唔鍾意SFA,唔駛部署啦,去考過唔得嘅話,好交差!
恐龍家

我女K1,屋企人住九龍,有很多朋友讀sfa, 咁佢地咪覺得好好囉。我揀得女龍,就係唔想谷到個女咁盡,怕三年辛苦經營卻得個吉。如果一心考其他直私,我早就揀咗kv, lh 。不過老人家唔明,好似覺得話考就入到咁,我就當然知道揀女龍的一刻,我考外面的直私嘅機會細咗好多啦。如果真係考,我只有報多D學術D的課外活動!

我仔今年考到SFA,呢間都算係考咁多間中,較考得深果間。1st in小朋友要做卷,10分鐘做兩份卷+畫一幅圖畫,而圖畫係白紙中有一個oval,小朋友要用呢個oval去創作伸𨒂去畫。2nd in係口答老師問題,都係考學術同一D處景題,數學有加減數,限時作答。希望小小資料能幫到樓主部署。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yubaba 發表於 14-12-15 12:28
不過老人家唔明,好似覺得話考就入到咁

你三年後同佢講:我都好鍾意SFA,但阿女考唔到,我有乜辦法啫!
你只要得到另一半認同你嘅教學方針,唔需要同外人講真話
恐龍家

St clare都歷史悠久,冇奶油老人家唔識

snow228 發表於 14-12-15 13:06
St clare都歷史悠久,冇奶油老人家唔識
九龍人唔識香港島既學校, 一D都唔出奇
掉番轉好多香港島既人, 都未必識一D九龍既一線學校

fruitfulsnoopy  我同好多九龍人講,聖公會幼稚園,   發表於 14-12-17 10:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eunicecys, thx. 你的資料好有用。
我同屋企人都係我搬咗過港島先識st clare.

回覆:yubaba 的帖子

如st clares 校車時間可以的話,是個不錯的選擇,有自己中學,中西校網好,進可攻退可守 .

hkpapa852 發表於 14-12-15 13:21
九龍人唔識香港島既學校, 一D都唔出奇
掉番轉好多香港島既人, 都未必識一D九龍既一線學校
...

我同好多九龍人講聖公會幼稚園,佢會問即係聖公會咩嘢幼稚園?
同香港人講民生,佢地會問民生?好出名架?
‹ 上一主題|下一主題