用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
樓主: Westvin
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

引用:Quote:Westvin+發表於+14-12-14+10:48+數據

原帖由 bvlswsp 於 14-12-16 發表
真係大家認識既朋友唔同, 兩個同事既小朋友都讀SC, 考直資私小係零OFFER;
其中一個既阿哥讀緊男拔, 佢阿媽 ...
其實唔關SC事,讀SC無包考小一sure win, 係家長冇因應小一面試而進補. KV一樣,課程for 上小一 very good. 但小一面試就真係另一回事。

bubuG 發表於 14-12-16 09:47
其實唔關SC事,讀SC無包考小一sure win, 係家長冇因應小一面試而進補. KV一樣,課程for 上小一 very good.  ...
兩個小朋友都有進補架 , 最後靠叩門入, 嚇死佢地媽咪, 真係折磨人; 始終考小學競爭太大吧, 每間都三四千人申請.
神校係咪o甘"神" , 其實好睇家長既認知!

引用:到底呢度媽咪知唔知小一面試係點考?係考對

原帖由 布希亞 於 14-12-15 發表
到底呢度媽咪知唔知小一面試係點考?
係考對談和反應及日常生活常識為多
冇人會考你中文有幾勁,英文有幾勁 ...
其實所謂balance, 就係各方面都要有,考小一,既要有禮貌反應及談定,亦會考中英閱讀會話(有些甚至考埋普通話),我仔有一間,考埋英文gramma

引用:Quote:bubuG+發表於+14-12-16+09:47+其實唔

原帖由 bvlswsp 於 14-12-16 發表
兩個小朋友都有進補架 , 最後靠叩門入, 嚇死佢地媽咪, 真係折磨人; 始終考小學競爭太大吧, 每間都三四千人 ...
SC生全軍覆沒唔關SC事,英文talk 得,又活潑。KV生全軍覆沒就一定關KV事。這是多年EK總結吧。

bubuG 發表於 14-12-16 10:19
SC生全軍覆沒唔關SC事,英文talk 得,又活潑。KV生全軍覆沒就一定關KV事。這是多年EK總結吧。

...
Well said!

無論讀什麽幼稚園,家長都要伴讀,平時住重小孩禮貌,自己教認字才可應付現在的小學課程,唔好迷信名牌,小朋友得3 小時在學校,唔系教得深他們就可級收,到頭來都系家長自己教!
不過直資,私校好現實,讀名牌幼稚園是受他們歡迎因爲代表家長肯花財力先,這些學校是要交學費的!

呢個topic有D無聊,因為:
1. 有何數據証明今年多人放棄KV去SC,在討論區講吓就係事實?何況說/寫的和真係做的可以是兩回事
2. 兩間學校各有好處缺點,只要家長衡量過選了認為最適合自己小朋友的就是了,批評別校有D無謂。
總之有些網上討論題目認真就輸了。

識幾個舊年SC畢業的,報十幾間,有個無offer,其他只得二線的offer,但小朋友係英文talk得,和非常自信的。

你話佢輸d也,真係無人知,你話係咪讀第二間會吾同?真係無人知,但點講都吾係學校的責任。
KV都一樣,無話包考到好學校的。

licpd  will switch to IS  發表於 14-12-16 17:32
licpd  school is worried they will sw   發表於 14-12-16 17:32

回覆 conniemar 的帖子

me x 3

引用:Quote:原帖由+bvlswsp+於+14-12-16+發表兩

原帖由 bubuG 於 14-12-16 發表

...
因為檸檬茶學校打手特別多囉

Cutemom0808    發表於 14-12-16 11:34

引用:Quote:原帖由+breadbb+於+14-12-15+發表補

原帖由 dcdc2525 於 14-12-16 發表
當時有無寫求位信比kv?
無呀 因為當時都有其他offers 又唔係話特別心儀 所以無寫信

SC KV同樣係好幼稚園, 我個人中意務實型既根德, 學術好, 上小學又接得好, 中文漸進式既教法可以講係冇壓力, 反而認為更清晰, 用家會知道, 而非用家一直認為根德只係死谷難谷既幼稚園實在說得過份, 你地無親身既經歷咁樣作分享只係妄斷.
我相信任何一間好既幼稚園都可教出好既孩子, 小一面試收OFFER既數量質量就等於一切有點膚淺, 孩子每一個都聰明, 面試睇狀態講運氣係事實, 再比多次SC同KV我簡, 我都會一樣簡返KV, 唔係講SC唔好, 只係佢唔屬於我想要的那杯茶而已.

breadbb 發表於 14-12-16 11:47
無呀 因為當時都有其他offers 又唔係話特別心儀 所以無寫信
無寫信,都有call 番,小朋友資差應唔錯。

引用:Quote:breadbb+發表於+14-12-16+11:47+無呀

原帖由 dcdc2525 於 14-12-16 發表
無寫信,都有call 番,小朋友資差應唔錯。
其實我記得果時有個post話kv call waiting, 都有好多小朋友收到call!
我小朋友係比較定 所以interview時有利小小而已!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-16+發表SC生

原帖由 bblaw1 於 14-12-16 發表
因為檸檬茶學校打手特別多囉
如果樓主開左post,大家良性討論有咩問題,呢個世界咁多人實有唔同意見,無意見開個討論區唻做咩。相信每個家長要求嘅同個別情況都唔同,咁容易比人影響到,即係佢本身都唔係好心儀個間學校啦。 但有d人見人意見唔同就話係打手,容不下與自己意見不一樣的人,只會成為井底之蛙。

引用:Quote:原帖由+bblaw1+於+14-12-16+發表因為

原帖由 creama 於 14-12-16 發表
如果樓主開左post,大家良性討論有咩問題,呢個世界咁多人實有唔同意見,無意見開個討論區唻做咩。相信每個 ...
良性討論當然無問題啦,但無必要眨低他人抬高自己。

Cutemom0808  agree  發表於 14-12-16 14:07

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-16+發表如果

原帖由 boyboy_b 於 14-12-16 發表
良性討論當然無問題啦,但無必要眨低他人抬高自己。
更正,貶低

引用:Quote:原帖由+bblaw1+於+14-12-16+發表因為

原帖由 creama 於 14-12-16 發表
如果樓主開左post,大家良性討論有咩問題,呢個世界咁多人實有唔同意見,無意見開個討論區唻做咩。相信每個 ...
哈哈,咁你絕對係一隻不折不扣既井底之蛙!因為你自己都係一個完全容不下人地同你意見不一既人!不過算了,我只係路過而已,絕對唔想同你嗌交~

簽名被屏蔽

回覆 Nateric 的帖子

What is 早慧 please?
‹ 上一主題|下一主題