用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

今日註冊同幾個家長傾,如果有兩個OFFER,一定唔諗KV
   9    0    0    0

我都選了SC, 會放KV位!個人偏向喜歡SC教學模式,會較適合自己小朋友!近年因SC開辦了pn, pn有約400人升K, K位得返二百幾個位俾人考入,啲位感覺矜貴咗卦!

引用:今日註冊同幾個家長傾,如果有兩個OFFER,一

原帖由 Westvin 於 14-12-13 發表
今日註冊同幾個家長傾,如果有兩個OFFER,一定唔諗KV
会不会係kv太嚴謹,現在社會的家長也偏向重自由發展多D?

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

I choose SC, will give up KV.

我想我比較另類啲,冇報kv (和km) ,因為佢地k1 就要開始寫字,SC 有offer 就讀了SC

不過,識人有兩個offer 而選讀KV, 說因為KV 中文好啲,反而SC 教得較好的英文可以自己教,中文較難自己教

引用:不過,識人有兩個offer+而選讀KV,+說因為KV

原帖由 alicekeith 於 14-12-14 發表
不過,識人有兩個offer 而選讀KV, 說因為KV 中文好啲,反而SC 教得較好的英文可以自己教,中文較難自己教

...

近幾年,sc 多名人子女讀,名牌效應,相信亦是其中一個因素。

亦有可應升小一近年sc 確實比kv 優勝

引用:亦有可應升小一近年sc+確實比kv+優勝 +

原帖由 tikshun 於 14-12-14 發表
亦有可應升小一近年sc 確實比kv 優勝
有冇數據參考,謝謝!

引用:Quote:原帖由+tikshun+於+14-12-14+發表亦

原帖由 bubuG 於 14-12-14 發表
有冇數據參考,謝謝!
數據暫時未有,但我兩個同事個仔讀kv, 有食補品, 直資私小0 offer, 反而樓下鄰居sc 無學野考到女拔,唔係好明

真心請教,從何得知 SC 既升小成績比 KV 優勝呢?

回覆:alicekeith 的帖子

Same here, just applied SC without KV & KM too

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-14+發表有冇

原帖由 Westvin 於 14-12-14 發表
數據暫時未有,但我兩個同事個仔讀kv, 有食補品, 直資私小0 offer, 反而樓下鄰居sc 無學野考到女拔,唔係好 ...
但其實我有朋友去年sc升私小或直資也是0 offer..

引用:Quote:原帖由+Westvin+於+14-12-14+發表數

原帖由 Moonlight819 於 14-12-14 發表
但其實我有朋友去年sc升私小或直資也是0 offer..
有人講sc 係一間iso 9001 品質保證幼稚園

其實唔係今年,係呢幾年都係多人揀sc多過kv,唔止sc連LH,hkps都越受吹捧。   
近年教育界不斷質疑究竟早學係咪真係對兒童發展成長係好事,定話先發掘小朋友好奇心同探索心,好多人share全世界最多Nobel得獎國家德國喺kg期間係唔比學術上嘅學習,反而比小朋友周圍接觸不同事物去提高佢地嘅思考能力,唔係贏在起跑線而係終點線,近年家長同教育界都趨向呢個反思,當然香港嘅填鴨式傳統教育仲有好多家長buy

回覆:creama 的帖子

http://www.monsterparent.com/blog/2014/09/11/%e7%9c%8b%e4%ba%86%e5%be%b7%e5%9c%8b%e7%9a%84%e5%b9%bc%e7%a8%9a%e5%9c%92%ef%bc%8c%e6%9d%b1%e6%96%b9%e5%9c%8b%e5%ae%b6%e7%9a%84%e7%88%b6%e6%af%8d%e9%83%bd%e6%80%95%ef%bc%81/#.VIztj6TyzqA

我認識一位媽媽,k1 時上午番KV,下午番SC! 最後K2時揀咗KV!
我諗每個家庭嘅選擇不同!要睇自己小朋友性格!

其實我諗係KV位多D(sc有PN上),咁自然放棄的人咪相對多了。

相信每間學校都有自己既強弱,無話邊間一定好D,只有邊間適合自己多D!!

‹ 上一主題|下一主題