用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
樓主: Westvin
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

其實小朋友在學校Happy與否,好視乎係咪在適合的學校。同一間學校,有人讀到嗌救命,有人如魚得水。如果小朋友本身好學文靜坐得定,喜歡揸筆做功課,相信程度深而以比較傳統方法教授的學校會適合,而且會讀得非常Happy!

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-12-14+發表有冇

原帖由 Westvin 於 14-12-14 發表
數據暫時未有,但我兩個同事個仔讀kv, 有食補品, 直資私小0 offer, 反而樓下鄰居sc 無學野考到女拔,唔係好 ...
你鄰居個SC 小朋友係咪自信心好強?

No one has ever doubted Sc is a happy school.  However the assumption of KV depriving children of happy school life (and even go so far as to say no happy CHILDHOOD)  is absolutely misleading.

引用:其實小朋友在學校Happy與否,好視乎係咪在

原帖由 bearbee004 於 14-12-15 發表
其實小朋友在學校Happy與否,好視乎係咪在適合的學校。同一間學校,有人讀到嗌救命,有人如魚得水。如果小 ...
Agree

引用:Quote:原帖由+creama+於+14-12-14+發表都係

原帖由 ozoz 於 14-12-14 發表
我估我朋友仔應該捱唔到好耐就會放棄Kv,返2間點頂呀。
我有同事個仔都係上午讀esf下午返kv 最奇係個仔唔識講中文 但入到kv! Kv係全中interview架嘛 佢都係當kv補習班

bbalau 發表於 14-12-15 22:44
No one has ever doubted Sc is a happy school.  However the assumption of KV depriving children of ha ...
我都同意讀KV的人, 唔會個個都係唔開心.
阿女當年身邊都有讀得開心的同學。
但當佢上了小學後, 真正擁有一個愉快學習的School life後, 先慢慢講返比我們聽當時在KV的不開心嘢。谷+操練+傳統及老師對學生不夠鼓勵,的確是事實!
但同時,KV的確是一間好學校,我亦很感謝KV為女女打好了一個升小一的根基。呢個絕對是它的賣點,相信總有些小朋友係受佢呢一套。
若比我再重新選擇,我不會轉去KV,留返係自己原本的KG,因為佢更適合我女女,能令小朋友受重視、鼓舞,從而令子女愉快地自我學習,比一切都更重要!

補充一點 年年都有kv同sc引起好多意見
兩年前 kv call waiting我無要到 如願去左sc
其實唔係sc好過kv 大家都熱門學校 當然係有唔同特點 睇大家所須
坦白講 我小朋友係好谷得type 無論幾時教佢野 佢都ok 玩緊都會停低果種 反而就怕醜d 唔係好好動 所以我揀左sc 本身都鍾意學 就唔洗返學比老師谷啦 比佢去sc玩多d 身心健康d 希望佢動多d ! So far我都好滿意 中文呢?我自己教又ok喎 英文呢 我又無咩把握

引用:Quote:bbalau+發表於+14-12-15+22:44+No+on

原帖由 MAMAMEEE 於 14-12-15 發表
我都同意讀KV的人, 唔會個個都係唔開心.
阿女當年身邊都有讀得開心的同學。
但當佢上了小學後, 真正擁有一 ...
At KV, it really depends on the teacher you met. For my kid, teachers for K1 n K2 are really nice and encourage my kid a lot. But for K3, the teacher is a bit mean and always like to compare and criticise my kid's writing is ugly. She doesn't see my kid's strength but only look at his down side.
Lucky my kid is cheerful type and doesn't really mind what she says !
There is no doubt that KV teaches good Chinese.

HappiMom 發表於 14-12-15 22:02
Maybe I can share a little bit more....my kid was in st cat n now p.1. My kid got offer from TSL, KT ...
Sc 也不是沒要求的kg, academic 也不差,只是現在小一個game太瘋狂,若parents 有時間和resource To support and kids can have a more enjoyable childhood.  我也同意是較好的選擇。

babyakambm 發表於 14-12-15 23:50
At KV, it really depends on the teacher you met. For my kid, teachers for K1 n K2 are really nice an ...
K3 in kv is not easy, more or less p1 level.  But hopefully u will appreciate the effort ur kid and kv have put in during k3.

引用:補充一點+年年都有kv同sc引起好多意見 兩年

原帖由 breadbb 於 14-12-15 發表
補充一點 年年都有kv同sc引起好多意見
兩年前 kv call waiting我無要到 如願去左sc
其實唔係sc好過kv 大家 ...
當時有無寫求位信比kv?

引用:Quote:HappiMom+發表於+14-12-15+21:36+我

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-15 發表
學校俾你慢慢pick up先算
中哂point

回覆:wellmax 的帖子

最初小朋友兩歲幾時,我先生同佢坐電梯,小朋友都好怕羞又唔敢叫人,到佢k2 時,完全唔同晒,朝朝都好精神咁同我地用英文打招夫,又有禮及自信,相信sc 同家長都有幫助

同人打招呼係基本禮貌,呢啲相信唔係喺學校學

樓主係SC家長覺得SC好好,好proud of it 都正常,但洗唔洗踩人地學校抬高自己?咩"完全唔諗KV"..."KV 食補品0 offer, SC入女拔"。SC係咪如你所講"ISO9001"品質保證咁款我唔肯定,但作為KV用家可以話你知KV唔係軍校,小朋友返學亦好開心。我無報SC只報KV。而且KV都有人入女拔,當然亦有0 offer....但我相信SC亦然。

而且,講到KV返學咁慘又同SC差咁遠點解仲要報名面試?完全唔好諗啦直頭。

bubuG  中伏  發表於 14-12-16 10:31
MrBeast  食多會滯,ciao!  發表於 14-12-16 08:25
MrBeast  比你一言驚醒tim,中伏  發表於 14-12-16 08:21

boyboy_b 發表於 14-12-16 08:14
樓主係SC家長覺得SC好好,好proud of it 都正常,但洗唔洗踩人地學校抬高自己?咩"完全唔諗KV"..."KV 食補 ...
每年呢d時候就大把人開post踩人學校
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Really no need to argue on this.  Both are good schools, just parents can have different preference.  
For the students I know in both schools, all takes many extra couses/classes.  Some have zero offers but some have many offers. Both schools have advantAges in the knocking doors stage.
Just trust yourself and pick one that you are comfortable with.  

引用:最初小朋友兩歲幾時,我先生同佢坐電梯,小

原帖由 Westvin 於 14-12-16 發表
最初小朋友兩歲幾時,我先生同佢坐電梯,小朋友都好怕羞又唔敢叫人,到佢k2 時,完全唔同晒,朝朝都好精神 ...
原來,由兩歲長大到4歲(甚至大仔可能K2已經5歲)識得打招呼,已經足夠做個benchmark去衡量一間學校。你早D講呢個benchmark 嘛。大家咪唔使講咁遠,講到小學,講教育理念。

Cutemom0808    發表於 14-12-16 11:23
bubuG  係喎,又話暫時沒有數據,根本KV   發表於 14-12-16 10:30
MrBeast  新國民黎ge, 認真你就⋯   發表於 14-12-16 09:31

Westvin 發表於 14-12-14 10:48
數據暫時未有,但我兩個同事個仔讀kv, 有食補品, 直資私小0 offer, 反而樓下鄰居sc 無學野考到女拔,唔係好 ...
真係大家認識既朋友唔同, 兩個同事既小朋友都讀SC, 考直資私小係零OFFER;
其中一個既阿哥讀緊男拔, 佢阿媽覺得細仔重醒目, 點知報十間全落算, 大抽獎後叩地區一線; 另一個小朋友既妹, 因為阿哥讀過SC而零OFFER, 決定唔要SC, 寧願揀二線龍校, 佢阿哥就大抽獎後只叩到地區二線;  

以上兩個家庭父母都是專業有識人士, 其中一個仲係FTM

引用:Quote:Westvin+發表於+14-12-14+10:48+數據

原帖由 bvlswsp 於 14-12-16 發表
真係大家認識既朋友唔同, 兩個同事既小朋友都讀SC, 考直資私小係零OFFER;
其中一個既阿哥讀緊男拔, 佢阿媽 ...
我都認同吾可以歸功或歸久學校,我都有朋友女讀SC,她竟然同我說又唔覺得特别好,不过可能她要求高,考小學難十陪,可好多因素影响,其实2間都是好學校,入到其中一間都是幸運

‹ 上一主題|下一主題