用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC
樓主: Westvin
go

請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC   [複製鏈接]

引用:Quote:creama+發表於+14-12-14+11:13+其實

原帖由 mamath 於 14-12-15 發表
How about KV vs HKPS (Ascot)?
你有無睇下hkps 呢二年升小嘅 info ? 年年貼出門口架喎,呢間係地區名幼,你唸住係沙田升小可以唸下

引用:到底呢度媽咪知唔知小一面試係點考?係考對

原帖由 布希亞 於 14-12-15 發表
到底呢度媽咪知唔知小一面試係點考?
係考對談和反應及日常生活常識為多
冇人會考你中文有幾勁,英文有幾勁 ...
每間 interview 內容都唔同. 唔識字一樣唔會考到

引用:到底呢度媽咪知唔知小一面試係點考?係考對

原帖由 布希亞 於 14-12-15 發表
中英文唔得,第一round bye bye

引用:Quote:原帖由+布希亞+於+14-12-15+發表到底

原帖由 sissysze 於 14-12-15 發表
每間 interview 內容都唔同. 唔識字一樣唔會考到
Exactly . 人越來越多,冇時間同小朋友談心,一開波認字先!

布希亞 發表於 14-12-15 17:21
其實考小一係"非必需", 你可以一心等派位

問題係, 去到小一, 中文要求可能比不少家長心目中高.
呢一方面SC係比KV差, 唔早D早準備, 去到小一會頗辛苦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

唔啱得曬。大部分都會考識唔識中、英文生字。

有d考得好diu 轉的,校長話其實只是考反應,個小孩只須答老師可唔可以教我,就得ga la.  你可選擇信與不信,事實亦有網友話有offer.
子華話jie, 無問題ga.  

其實成日有人話可以自己教中文/英文,我覺得除非本身係老師,如果唔係,你真係識教?同埋可以堅持自教幾耐?最後咪又係可能假手於人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

kv 又谷,又軍訓,老師又惡,又唔比傾計,又無親子活動,英文又唔掂,千其咪讀呀   

引用:Quote:布希亞+發表於+14-12-15+17:21+到底

原帖由 MrBeast 於 14-12-15 發表
有d考得好diu 轉的,校長話其實只是考反應,個小孩只須答老師可唔可以教我,就得ga la.  你可選擇信與不信 ...
舊年有人話佢小朋友唔識同老師講:「老師,我唔識,你可唔可以教我?」老師立即說:「下題!」

回覆:請問點解今年咁多人放棄KV 去選擇 SC

Kv係好, 但還是偏向英文,感覺kv環境差一點

引用:Quote:creama+發表於+14-12-14+11:13+其實

原帖由 MrBeast 於 14-12-14 發表
亦有ek 網友分享過,3年愉快換來6年痛苦,在hk讀書,有時候不能太ideal.
我覺得最主要原因只是英文。
...
我的諗法剛好相反,幼稚園幾歲人仔的快樂童年比什麼都診貴,我寧願往後六年小學慢pick up 學業

hkpapa852 發表於 14-12-15 18:51
其實成日有人話可以自己教中文/英文,我覺得除非本身係老師,如果唔係,你真係識教?同埋可以堅持自教幾耐 ...
就算係老師, 都未必善於設計課程, 教材無系統, 效果都唔會好。

回覆:sissysze 的帖子

誤解。。。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-12-14+發表亦

原帖由 HappiMom 於 14-12-15 發表
我的諗法剛好相反,幼稚園幾歲人仔的快樂童年比什麼都診貴,我寧願往後六年小學慢pick up 學業

...
你巳假設咗KV是沒有快樂童年。

HappiMom 發表於 14-12-15 21:36

...
學校俾你慢慢pick up先算
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

bbalau 發表於 14-12-15 21:51
你巳假設咗KV是沒有快樂童年。
del del
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-12-15+18:51+其

原帖由 yubaba 於 14-12-15 發表
就算係老師, 都未必善於設計課程, 教材無系統, 效果都唔會好。
其他學校/補習社我唔知,不評論他們中文教法。KV中文教法有系統。入讀過就知。

引用:Quote:bbalau+發表於+14-12-15+21:51+你巳

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-15 發表
如果話佢知kv仲happy過lh唔知會點
我只知LH好多額外material 俾家長跟進(家校合作)。KV 冇。

引用:Quote:HappiMom+發表於+14-12-15+21:36+我

原帖由 brrbaby2007 於 14-12-15 發表
學校俾你慢慢pick up先算
Maybe I can share a little bit more....my kid was in st cat n now p.1. My kid got offer from TSL, KTS, A throughtrain school n 4 more offers. My kid had a v enjoyable kinder life n the parents at st cat enjoyed taking part in the school activity so much. So if u like the way of st cat edu n is prepared to support ur kid in kinder life plus some external classes to beef up the academic standard, st cat is an ideal choice .

‹ 上一主題|下一主題