用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 愛群道浸信會呂郭碧鳳幼稚園 香港灵量堂VS吕郭碧凤
go

香港灵量堂VS吕郭碧凤 [複製鏈接]

有经验的家长帮我给点意见,我家男仔被香港灵量堂下午班和吕郭碧凤上午班录取,我应该怎么选择比较好!小朋友自己比较中意香港灵量堂,但是小朋友才2岁多,他的决定只做参考!所以诚请有经验的家长帮我分析一下!多谢!
   2    0    0    0

回覆:liuxuanyu 的帖子

我大囡在呂郭畢業 感受到學校上至校長下到工友都十分有愛心  校舍設備充足 課程函接小一! 三年幼稚園生活非常愉快 現在已升讀小一  還會參加呂郭舉行的舊生聚會 !妹妹將講k1 也會讀呂郭碧鳳!!

我個女上年都係同情況 , 最後選擇了呂郭 , 現在請得好開心

引用:我大囡在呂郭畢業+感受到學校上至校長下到

原帖由 nayeliyan 於 14-12-12 發表
我大囡在呂郭畢業 感受到學校上至校長下到工友都十分有愛心  校舍設備充足 課程函接小一! 三年幼稚園生活 ...
我個仔都剛剛畢業升上小一,絕對認同,呂郭係一間非常好,真心推薦的學校。

經常返去呂郭參加學校舊生活動

回覆 淡然離去 的帖子

你女也是被灵量堂收了,最后选择了吕郭碧凤吗?我就是纠结选那间好哈!我们还有圣公会没有面试,现在都还没决定好,吕21号就要交留位费了!

回覆 大口手手 的帖子

你放弃灵量堂选择的吕吗?现在小朋友读的怎么样了?

我自己的讀呂郭, 表哥以前讀llc (不過不是 cwb分校), 我同佢mammy 傾開發覺llc 比較少功課, 所以佢仔上了小學(已經係直資+活動教學的小學) 初適應都有d 難... 佢見我個k3 的功課及記憶 game (其實係每星期的記生字活動)就知道呂郭k3相比底子打得好.... 上小學應該會易d..

不過相比, 我見llc 學校提供好多教材比小朋友回家睇, 有phonic套, 有普通話句子card及英文生字card.... 如果家長有心機教, 小朋友除課本亦學多好多字.....

2 間學校都好開心, 都係活動教學, 不過呂郭好講家校合作, 家長最好可以多參加學校活動........

最後睇你要d 咩.... 如果小學要傳統, 呂郭k3底打得好d....

我自己的讀呂郭, 表哥以前讀llc (不過不是 cwb分校), 我同佢mammy 傾開發覺llc 比較少功課, 所以佢仔上了小學(已經係直資+活動教學的小學) 初適應都有d 難... 佢見我個k3 的功課及記憶 game (其實係每星期的記生字活動)就知道呂郭k3相比底子打得好.... 上小學應該會易d..

不過相比, 我見llc 學校提供好多教材比小朋友回家睇, 有phonic套, 有普通話句子card及英文生字card.... 如果家長有心機教, 小朋友除課本亦學多好多字.....

2 間學校都好開心, 都係活動教學, 不過呂郭好講家校合作, 家長最好可以多參加學校活動........

最後睇你要d 咩.... 如果小學要傳統, 呂郭k3底打得好d....
‹ 上一主題|下一主題