用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 很多媽咪仲意九龍塘樂基,其實點解?
go

很多媽咪仲意九龍塘樂基,其實點解? [複製鏈接]

如題,PN 很多人報名,但EK好少POST,是因為兩文三語,多元智能教學? 入直資機會大?

真心請教已入讀家長,謝謝!

11    0    0    0

回覆:很多媽咪仲意九龍塘樂基,其實點解

I want to know too

回覆:eva87 的帖子

其他學校未讀過唔知,但我地鐘意
1.細校,親切感大些
2. 小班教學,Pn k1 約20人一班,兩個老師,k2 k3 廿幾人一班三個老師
3. 語景好,英普班係以普通話及英語為母語的外藉老師為班主任,且係修幼兒教育,不是單單識講就去教
4. 活動教學、生動,但都講求紀律禮貌的
5. 學校低調樸素,學生不可帶玩具糖果返學,學校內不可吃零食,茶點時飲水。低調到家長好少上論壇講學校野,外人就覺得神神秘秘
6.老師評估時只會將小孩對比以他年紀應有的能力,不會將細b同大b比
7. 學費係貴,但只交10期,無雜費,書費pn全年千幾
8. 著重show n tell 訓練自信,培養閱讀
9. 學校不會催谷學生要識呢樣果樣,真正催谷係家長自己

至於考小學,呢d真係天時地利人和,甘讀的呢d學校都會用心去栽培小朋友,自然都有機會考得好。但學校無什麼guarantee , 我覺得讓小朋友去享受幼稚園的生活和教學都好緊要
可能你會說,這些我樓下果間村校都有,甘係有都唔出奇架
雖然學校好受歡迎,但都有人讀讀下覺得唔適合而轉校既,甘點唔適合我就唔知。一般來說,讀得ok無乜野都唔會轉

引用:其他學校未讀過唔知,但我地鐘意 1.細校,

原帖由 mntabo 於 14-12-10 發表
1.細校,親切感大些
2. 小班教學,Pn k1 約20人一班,兩個老師,k2 k3 廿 ...
完全同意你講法!我小朋友都讀得好開心,而又學到好多嘢!

原帖由 mntabo 於 14-12-10 發表
1.細校,親切感大些
2. 小班教學,Pn k1 約20人一班,兩個老師,k2 k3 廿 ...
多謝分享。單從它的interview 模式,已教我喜歡這所學校了。

Thank you for sharing. 很少位,又8月B,希望BB有幸入讀。

mntabo 發表於 14-12-10 21:21
1.細校,親切感大些
Thanks for your information.

It sounds great

Interview 的時候,的確覺得老師好nice, 唔會迫D小朋友一定做咩做咩~

引用:Quote:原帖由+mntabo+於+14-12-10+發表其他

原帖由 mrsmartie 於 14-12-10 發表
多謝分享。單從它的interview 模式,已教我喜歡這所學校了。
係Ya, 我都有同感...

回覆:mntabo 的帖子

多謝分享!我分別報了兩間樂基,增加成功率 希望會收我仔啦!

引用:多謝分享!我分別報了兩間樂基,增加成功率

原帖由 KeekeeNg 於 14-12-11 發表

...
嘩,你住那區?

回覆:mrsmartie 的帖子

沙田

引用:沙田 +

沙田
No wonder. 沙田人會選本區或出九龍塘,相反九龍人好少會入沙田讀書嘛

引用:多謝分享!我分別報了兩間樂基,增加成功率

...
沙田樂基同九龍塘樂基係完全兩回事,無乜關係㗎!

回覆:ensy 的帖子

各有各好。有d人話火炭果間都好好架~ 當然九龍塘出名d~

回覆:很多媽咪仲意九龍塘樂基,其實點解?

每個月幾$學費,交幾多期?多雜費嗎?

回覆:很多媽咪仲意九龍塘樂基,其實點解?

每個月幾$學費,交幾多期?多雜費嗎?

回覆:估估 的帖子

學費自己上網頁check la
書費Pn 上學期一千,下學期六七百
K1上學期千六,下學期未知
零雜費,學費已包茶點生日會費用

請問九龍塘樂基谷嗎? 另一POST 講沙田樂基谷小朋友, THX
‹ 上一主題|下一主題