用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 上學期過去,大家有否後悔選錯學校?
樓主: aidenmikie
go

上學期過去,大家有否後悔選錯學校?   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+sumaggie101+於+15-01-20+發

原帖由 Dolphinmom 於 15-01-20 發表
我見到有人這樣抺黑高記及自封為高記家長代表,發出大量不盡不實的資訊,才不得己發聲,以正視聽。
選高記 ...
我早前己提及高小学習之我見,請閲以上post,第四行開始。

引用:Quote:原帖由+sumaggie101+於+15-01-20+發

原帖由 gorgeous-lady 於 15-01-20 發表
你是真的中立嗎?你在這裡只希望有人話比你聽,你没揀錯學校,高主教是—所好學校啫。我只係替wwlylo不值, ...
如不認同傳統教學模式,請慎選高記。傳統教育方式必须面對考试及功課壓力,家長必须認同才可與學校配合。

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

平心而論,在這forum 裏的爭辯也是香港傳統vs活動式教育之爭。傳統教育的學校間間都差不多咁谷,睇幾時開始谷而己。行IB的學校是相對比較注重培養非學術的能力。每個system都有人buy有人唔buy,好明顯在這個forum有家長比較偏好international school style education, 入了高記是一個mismatch,咁就算初小頂得住,到高小都會好辛苦, 何必呢?但香港仲有好多家長鐘意傳统教育方式,高記正是標榜傳统教育法之表表者。如果家長没有心理凖備應付功課,考试的壓力,請慎重考慮。高小的好處我在以前的post己講過,不詳述了。
仲有,高主教中學是政府資助,与高小不是一條龍的関係,中學收几多人也不是呂校長説了算。她可以做的只是儘量提高高小学生的競爭力而己。
講了咁多,可能又會被某人説我是打手。以上均為我個人意見。我只代表我😀

最緊要揀一間學校是配合到父母對教學的要求和期望,啱小朋友性格。而讀這間學校又不會影响家庭和𥟠啦!祝大家好運!

引用:我向尼到吾同topic都見到好多長篇的用心良

原帖由 HealthyB 於 15-01-21 發表
我向尼到吾同topic都見到好多長篇的用心良苦posts了,不是叫重覆,叫什么?

我地尼d認同学校的,仔女向学 ...
HealthyB唔好勞氣,家長日所見,我班的主科老师及家長都好positive!💪💪💪💪只是好多人無睇EK,唔知呢度發生乜事啫!

回覆:enquire 的帖子

我講明只是我個人意見,有感而發啫!言論自由,只要不中傷别人,在這forum講乜都得㗎!係咪?

引用:回覆+Dolphinmom+的帖子 回覆:上學期過去

原帖由 enquire 於 15-01-21 發表
回覆 Dolphinmom 的帖子

我又點敢在這兒評論改革呢?一阵自封家長代表又話我係打手啦!

引用:回覆+Dolphinmom+的帖子 回覆:上學期過去

原帖由 enquire 於 15-01-21 發表
回覆 Dolphinmom 的帖子

我是指Wwlylo的教育理念比較接近international school style. 改革与否,到高年级也會感到痛苦。

引用:Thanks,+我無勞氣,只替新校長及学校不值。

原帖由 HealthyB 於 15-01-21 發表
Thanks, 我無勞氣,只替新校長及学校不值。。因為我見校長係好有心去改策同與家長相討。。

...
深有同感,唔做唔錯,少做少錯,多做多錯。磨合期一定有問题岀現,好過乜都唔做!純屬個人意見,不喜勿插😅

引用:Quote:Dolphinmom+發表於+15-1-21+13:33+平

原帖由 PT-Love 於 15-01-21 發表
我在這見到的,跟你所領會到的,原來差那麼遠!揀得入呢間學校的,是支持傳統教學的啊!當然我只代表我啦 ...
我這段文主要是講wwlylo的教育理念是與高記不一樣,改革与否,讀下去也是mismatch. 沒有其它意思,也没有評論改革的成効功過!

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

同意,我是用家,而家要開始温習測驗啦!

引用:版主按:+根據本討論區基本版規列名,+如有用

原帖由 JoJo 於 15-01-22 發表
版主按: 根據本討論區基本版規列名, 如有用戶開設分身以達至個人目的, 經查證後, 所有戶口會被封戶, 敬請留 ...
Good👍

‹ 上一主題|下一主題