用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 上學期過去,大家有否後悔選錯學校?
go

上學期過去,大家有否後悔選錯學校?  

我囝明年入讀小一,有朋友告訴我中文要背默,是否真有其事?上學期嗎?功課多嗎?其他媽媽講連補習社都吾受……
我怕太谷我同個囝都未必能應付……

回覆 aidenmikie 的帖子

小一已有背默,往年中英默有unseen.今年唔知,暫時仲未有。
因為開學一個月後有小一家長寫信要求删除unseen dictation.
所以校長皇恩浩蕩下删除了小一,二的unseen dictation.
默書喺高記已是最easy的了。
測驗考試才癲,我相信今年除了小一外,小二至四無一幸免。
小五和小六因為要呈分,沒有改課程,所以我並不清楚實際情-況。
小一因為是第一學期要就着小朋友由幼稚園升上來,所以老師們就住他們程度。
不過到第二學期可能就難逃劫數了。

在新校長的帶領下,小朋友自信心已被打擊至谷底。
一些成績以往排中間或中上的同學今次考試份中文和英文卷僅合格。
中文更盛傳拉curve才合格,有同學就連拉咗curve都唔合格。
想重申小朋友已有補習,而家長們亦盡力配合學校的改革,幫子女温習,
但对小二至小四仍似圖勞無功,實在对小朋友及家長造成好大壓力。
問題是就以中文卷一為例 - 要在50分鐘做49題,比小一年級的卷多成12題
重要是長答題(這些是在閱讀理解部分),難怪小朋友做唔切,亦沒時間去理解篇
文章,攞合格分數60分實在好難。

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

我囝囝讀比較輕鬆嘅KG,我現在是否應加緊操練?平日功課大概有幾樣?
另外再請教補習係專科定功課班那種?

回覆 aidenmikie 的帖子

就算K3開始惡補,都係跟不上。只夠小一第一學期,
而沒分專科補習或功課班。
因為中英文考深二年,根本追不到。

深二年?你意思係咪等如人哋小三情度?可否pm我D問題有多深嗎?!

高幼K3而家中英教緊小—野,中英已有閲讀理解,中文造句、部首,數就個位+-,我都驚跟唔上。

回覆 vnghk0001 的帖子

No need worry! Must be cannot handle.
Get pass mark in P1 first term still can, but cannot get higher mark like 80 or above for the Chinese & english paper.
My child studied in Kowloon Tong popular tough Kindergarten and their K3 already taught all you mentioned have taught in RC kindergarten, we have dictation from Monday to Thurday in kindergarten too, just presume level is a bit tough & higher than RC kindergarten.
And this year (we are not in P1) also get total loss (hard to get pass mark in chinese & english paper).

Chirley    發表於 15-9-10 12:30

引用:我囝明年入讀小一,有朋友告訴我中文要背默

原帖由 aidenmikie 於 14-12-09 發表
我囝明年入讀小一,有朋友告訴我中文要背默,是否真有其事?上學期嗎?功課多嗎?其他媽媽講連補習社都吾受 ...
背默應該每間小學也要吧?不用太擔心,我仔細b讀有學卷kg, 現小二,跟得ok :)

Ryan_baba  不是  發表於 14-12-12 18:29

我覺得離開這間學校係我唯一的選擇。我只想小朋友有個正常的童年,不想被操練為一部考試機器。

回覆 bbccbbcc 的帖子

請問你説你兒子跟得ok,可否告知你兒子今次中英文卷一的分數?

引用:回覆+bbccbbcc+的帖子 請問你説你兒子跟得

原帖由 BigShark 於 14-12-10 發表

請問你説你兒子跟得ok,可否告知你兒子今次中英文卷一的分數? ...
有8字頭,也滿意了。

我仔都跟得ok。。相对朋友d津校,高記吾算多默書同功課wo..

好多個weeks矛默書了,範圍都吾多。。

請記住中文卷一是拉了curve才有這份數,咁想請問小二只得六字頭你真的覺得ok嗎?

引用:Quote:原帖由+BigShark+於+14-12-10+發表回

原帖由 bbccbbcc 於 14-12-10 發表
有8字頭,也滿意了。
我的仔女在今次考試中,中英數常四科都有85 分以上,相信在成績表上可以全A。無疑,他們絕對是可以應付了高記的程度。但每天都要迫著他們讀書温習,補習做功課,你覺得他們可撐得多久?

回覆:paintmom 的帖子

如果考試程度係深,咁小朋友同level 嘅都係個個份數ga,唔好下下要求100分,自己adjust 下吧!如果習慣次次要攞90幾l00,就當然有挫敗感,又男仔比d挫敗佢又何賞?我咁唸啱唔啱?

回覆:violetsareblue 的帖子

本人倒覺得小學唔使下下第一或最top, 除非自己的小朋友是資優,試想想他從小—開始就谷到佢最top 個幾個,咁去到中學佢去唔到top 就挫敗更大,到時成績就一落千象米重衰!盡佢能力便Ok。it's easier said than done, 唔知到時佢考到5、60我會點呢,

引用:回覆+bbccbbcc+的帖子 請記住中文卷一是拉

原帖由 paintmom 於 14-12-10 發表

請記住中文卷一是拉了curve才有這份數,咁想請問小二只得六字頭你真的覺得ok嗎? ...
佢已經講左,佢仔係2年級,中英文都8字頭。其實拉curve定係實質分數,重要嗎?如果拉curve先高分,咁佢都應該係同一堆小朋友裡面較好,先可以拉curve有高分喎

引用:如果考試程度係深,咁小朋友同level+嘅都係

原帖由 violetsareblue 於 14-12-11 發表
如果考試程度係深,咁小朋友同level 嘅都係個個份數ga,唔好下下要求100分,自己adjust 下吧!如果習慣次 ...
同意呀,唔洗100,8、9字頭都好好。除非所有人100,佢先係8字頭(包尾)就另計。不過呢個情況應該唔多吧