用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 上學期過去,大家有否後悔選錯學校?
樓主: aidenmikie
go

上學期過去,大家有否後悔選錯學校?   [複製鏈接]

回覆 violetsareblue 的帖子

Are you RC user?
I don't mean we need the kids to get higher marks in the exam.
And I just want to point out  if they study hard but just get pass marks in the first term exam, then it is very risky.
Our kids lose confidence in learning.

回覆 cyhh 的帖子

Pls be reminded school will not adjust the marks everytime.(Do not have this adjust mark before)
The passing mark is 60 and even though your child can go through this time but no one guarantee next time.
So you are BRAVO!!!!!!!

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

我係黎緊嘅小一生。小朋友到時適應與否,未知,做家長只能盡力配合。真係覺得吃力、唔適合,轉校可能係一個方法。我自己12網,如揀一線津校,我又唔覺得會舒服好多,因為覺得傳統要上位嘅學校間間都係咁。到時入到去,但跟唔到,都係要轉2線學校架喇,聽聞高小年年都係有人自然流失。咁當然我會希望自己小朋友係留得低果個,但實際情況真係要睇下年,下年可能政策有adjust,又唔定,所以唔會諗咁多。而在學的,真係唔適應嘅話,可能都要諗諗後著(直話直說,不喜勿插)適合好重要,嘗試過,唔適合,不如退一步海濶天空。

引用:我係黎緊嘅小一生。小朋友到時適應與否,未

原帖由 cyhh 於 14-12-11 發表
我係黎緊嘅小一生。小朋友到時適應與否,未知,做家長只能盡力配合。真係覺得吃力、唔適合,轉校可能係一個 ...
Support!

其實最大問題,就是新校長上場,政策話改就改,功課數量、考試制度,有加無減,完全沒有周詳考慮大部份學生能力!

倘若九月至今所有改革方向是對的話,那就沒有大問題!

現在,分數調節實實在在反映擬卷出現了問題!試問有那一間小學需要去調整分數?!

我相信高小這幾年來都未試過!

回覆 cyhh 的帖子

講就容易!

祝君好運!

引用:回覆+cyhh+的帖子 講就容易!祝君好運!

原帖由 enquire 於 14-12-11 發表
回覆 cyhh 的帖子

講就容易!
Thx,我都知道知易行難,但路得2條,1,繼續行而且配合,2,選擇另一條路走落去。除左咁,又可以點?

回覆 cyhh 的帖子

其實我想話:

你唔係會明白我地的感受~因為我對新校長政策改動好失望~ 進退兩難,談何容易~

引用:回覆+cyhh+的帖子 其實我想話:你唔係會明

原帖由 enquire 於 14-12-11 發表
回覆 cyhh 的帖子

其實我想話:
認同最受影響嘅一定係讀緊果班,始終新學期入果d,都係有左少少心理準備先入學。但真係明白如果齋埋怨,學校唔理都係嘥氣,會唔會可以留意吓其他學校嘅插班資料,可以的,考定先,到時俾多條路自己揀之餘,又睇下黎緊半年學校有無改善?無心嗌交呀,只係覺得埋怨幫唔到小朋友,咁不如俾多條路佢揀

回覆 bbccbbcc 的帖子

調整左先有8字頭

你知唔知道升中搵中學A唔到好難考到好學校

調整唔係必然

醒下喇

回覆 enquire 的帖子

有些人陶醉於虛幻的高分中(小學得60+分,還以為自己小朋友好掂)沒有面對學校新制度不足的地方,盲目認同校長不人道的做法,還自我感覺良好。算啦!我們永遠不能叫醒裝睡的人。

回覆 paintmom 的帖子

你太好心了,來這裏問學校情況的人,又想知真實情形,如實告知,卻要被人話你係怪獸家長。既然準小一生的媽咪認為他們的小朋友是超班馬,你實在不要再「袋💰入佢袋」,恭喜佢地一齊入嚟這個「有苦自己知」大家庭啦!WELCOME!!!

回覆 enquire 的帖子

Enquire  - Totally agre with you!
We are the suffer group and really feel sorrow for our children!
Build up our children confidence is not easy!

回覆 BigShark 的帖子

Big Shark - 我都覺得自己今次太好心了。反而被唔以為是怪獸家長,我想怪獸家長另有其人。
本來抱住提醒他人,要作好準備,或有其它選擇可再考慮。
唔駛好似自己咁“有苦自己知”。
其實小朋友除了讀書外,真的還有其它。
依家連自己小朋友都对考試有壓力,他多次問我点解舊校長要走,要換新校長。
点解自己考試已好乖,好專心地温習仍擔心不合格。
我只想講真的好心痛小朋友,可以做的只有給予鼓勵。
什麼也做不到了!
但一想到還有兩測兩考來梗,他又能撐得幾耐呢?
我們都是有準備的一羣,而且是陪住小朋友去面對這次考試,去打這場仗的。
我只想帶出高主教以往程度比其它學校是深一点,是正常的,可接受的。
小朋友以往都讀得好開心,好鐘意返學。
但今年連他自己都話唔開心。
如果引起他人misunderstand,那我真的不應在此comment.

回覆:BigShark 的帖子

針吉唔到肉唔知痛~ 樓主旁觀者又點會知呢
人家一句,讀唔掂就自己轉校~
冷言冷語
山水有相逢~

回覆:paintmom 的帖子

Support ~ 共勉之

BigShark you're right!

好懷念陳校長的時代,
起碼小朋友以前天天開開心心........

回覆:上學期過去,大家有否後悔選錯學校?

說真的,如果我的孩子係資優,我就會選擇比高記優勝的一條龍學校。我知道有些頭幾名的學生,已經向st.paul co ed 同女拔男拔扣門。

再者,如果平均分沒有80分,那有學校願意给你一個面試的機會。大家必須認清現實,不是你話唔計較分數就唔計較。你認為如果小朋友成績不理想,得60-70幾分平均分,你覺得得高主教書院的校長會同情你的小朋友而收他們入讀嗎?

可能你們覺得自己的小朋友會比我們這班家長的小朋友優勝吧!但我可告訴你,我們這班家長的小朋友都是較中上的學生,在往年的一年班中,每班頭20名的小朋友的平均分都係over 90的, 即是全級頭80名的小朋友都是90分以上。你可否肯定你的小朋友亦能得此成績嗎?上了二年級後,程度突然加深,功課數量及考試題目突然加多,你覺得這樣可以令小朋友有思考的空間嗎?成績突然由90多分跌至80多分,這樣的退步,你覺得小朋友會開心嗎?每年平均分遞減10分,你可接受到嗎?

我的仔女,成績仍是中上,我覺得佢係可以跟到學校的進度,但我唔想佢地每天都要面對書本,對學習失去興趣,我唔想佢地因為要應酬我地,才去温習。這樣根本就失去学習的意義。

在小学階段,他們還可以被我們牽引着,每天可温習功課。但上了中學後,你認為他們還會聽從你嗎?如果他們失去學習興趣,你認為他們還會努力去温習嗎?如果學校在現在能夠幫小朋友建立自信,提高他們的學習興趣,提昇他們的自學能力,才是最重要。但我所見的學校只是著重成績,完全忽略教育的本身意義。

我個人比較看遠一點,我只希望我的仔女,能愉快學習,勇於接受挑戰,可以不断自我學習,是為了自己而奮鬥,而不是為父母去學習。

No.Three    發表於 14-12-11 22:19

當初選擇入讀高主教是因為知道學校是充滿人情味,陳校長及老師們不會放棄成績追不上的學生。但是中學校長一上場後,小學的程度就加深了很多。但往年課程的程度是深,但小朋友仍願意努力學習,開心地上課。但今年小學校長新上場後,急進的改革,令到家長及孩子們透不過氣來。我們每月花$3600 讀私立小學,係希望學校可以提供更多的資源在學生身上。但是現在我們付出$3600 就是讓我們的孩子每天在校操練TSA, 然後老師給予小朋友莫名其妙的工作紙回家讓家長教。 到測驗考試成績不理想時,你覺得做家長會不擔心嗎? 當我們擔心他們的成績時,我們就整個人緊張起來,希望小朋友有一點進步,就會自然地將壓力壓在小朋友身上。小朋友的心理質素就會慢慢受到影響。

準小一媽媽,我們這班家長並不是只在埋怨,我們只想告訴你我們有努力去爭取,去反映,去理論。但還得不到校長一個正面的回覆。我們有努力去申請其他學校,但此終並不容易。就算普通的津校都要要求成績有B級或以上,才有機會獲得面試的。無可否認,學校當然有一些資優的學生可順利適應學校的進度,但可以告訴學校有3份之2 的學生都還未適應到。如果你有信心你的孩子能夠成為其他3份之1的學生,你可以讓他們入讀。 但如果你沒有信心的話,你一定要認真考慮是否入讀其他學校。你們現在還可有機會考慮,不像我們沒有後路可退。

如果你是一個著重小朋友身心健康的父母,希望他擁有一個正常的童年,就應了解清楚高主教小學是不是你唯一的選擇。

‹ 上一主題|下一主題