用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

引用:Quote:gg33+發表於+14-12-11+13:37+大b家長

原帖由 enkolee 於 14-12-11 發表
1) 你又知我係大b, 自己諗又當真?
2) 呢d唔係風涼說話, 係事實, 事實就等於風涼說話?
3) 我覺得人地過份,  ...
事實係細b可以做你認為過份的事情,就係第二年再考。 如果咁做係所謂於錯誤年度入學,點解教育署容許呢? 點解有學校肯收超大b,即係冇問題啦! 冇人做錯啦。

一月b同十二月b 發展係有分別,呢個係客觀事實,天才另計!

回覆:gg33 的帖子

個人認為做超大B較好。單看女兒上年in pn 同今年 in K已經好大分別。樓主不要灰心,可能有更好的offer會收到。如果你不滿民生的安排,可以打電話問過明白及反映意見,希望他們未來的安排會更好,幫助將來要報名的媽咪!

lemon 發表於 14-12-11 01:03
玩這個遊戲覺得很無奈, 明明玩具時超專注, 砌好兩塊大puzzle,自己tidy up, interview表現好, 答晒問題, 我 ...

你試下去考DSE中文會話時你講英文,睇下會咩成績

回覆:民生收生很不公平!!!

Haha. 下次叫姐姐教D菲律賓話先。真係九唔搭八。

gg33 發表於 14-12-11 13:48
細b各方面發展唔夠大b, 普遍黎講考學校會蝕底d, 係咪就因為佢出世既月份問題,一世要揀次一等既學校,永遠 ...

睇你既回覆, 其實我覺歧視細B既係你自己, 因為你就好似認定細B永遠要比下去, 要揀次一等既學校~ 我唔知你個小朋友係唔係細B, 但我可以話你知上到小學,中學根本已經冇大細B之分, 只有叻定唔叻~

我有個中學同學係1月超超細B, 冇錯,係1月, 係細我地1年, 俾超大B比較係細2年添, 依家? 建築師1名, 仲要係女建築師~ 但我可以肯定佢唔係一個天才~

所以細B唔一定永遠比下去既, 細b各方面發展唔夠大b, 只會係頭幾年既事, 仲有, 一入學有差唔多既同學一齊學習, 好快追得上架~

利申, 如果照你地形容D學校鍾意大B既話, 咁我果件一定係學校最唔想收既"早產細B"~

gg33 發表於 14-12-11 14:15
事實係細b可以做你認為過份的事情,就係第二年再考。 如果咁做係所謂於錯誤年度入學,點解教育署容許呢? 點 ...

教育局唔係容許, 係唔理啫

有學校收=無問題=無人做錯  , 但唔可以比人主觀覺得過份?

唔好話1月b同12b有分別, 就算相差1日都好大分別啦, 所以我唔會label咗佢地係你地口中所講的大b細b. 有指引咪跟囉.

每個細路都係唯一,每個細路能力都唔同, 點解要比呢?

而每個家長既要求同價值觀唔同, 能力付出都唔同.

所有事情都需要劃條界線, 而界線前面都一定有人.

如果咁樣又話被人歧視, 要將條線推前, 咁樣真係初戀無限loop.

幾單特別例子一定有,但平均呢講,在幼稚園時候,细B一定比大B比下去。點解有D學校指明prefer大B,你估佢哋儍嘅咪。

skylanders 發表於 14-12-11 16:31
幾單特別例子一定有,但平均呢講,在幼稚園時候,细B一定比大B比下去。點解有D學校指明prefer大B,你估佢哋 ...
平均黎講, 到K2細B同大B分別已經唔大~
當然面試時細B係會蝕低, 如果間學校因為咁既原因唔收我個B, 我都唔會稀罕呢間學校~
但我唔會因為係細B就怨天尤人~

我唔係唔認同遲一年讀書做大B, 除非冇幼稚園收, 如果唔係唔會揀呢條路~

gg33 發表於 14-12-11 14:15
事實係細b可以做你認為過份的事情,就係第二年再考。 如果咁做係所謂於錯誤年度入學,點解教育署容許呢? 點 ...
唔係教育署容許丫, 係教育署從來冇講一定要讀幼稚園架~ 所以理得你係大B定細B, 個小朋友有冇讀幼稚園,但唔讀小學就會俾政府告~

引用:Quote:gg33+發表於+14-12-11+14:15+事實係

原帖由 enkolee 於 14-12-11 發表
教育局唔係容許, 係唔理啫

有學校收=無問題=無人做錯  , 但唔可以比人主觀覺得過份?

off左topic, 但對呢位mama 既言論真係好唔認同。既然你覺得個個小朋友發展係獨特嘅,点解你覺得2015年既學位一定"只可以"係2012年出世既人讀呢?而2011年小朋友來報就係"在唔適當時段去爭人學位"????? 當然細b唔一定被label智力同能力差過大b,有時甚至好過大b, 但相差大半年,外在發展如大小肌肉發展一定有差別,even執筆能力已差好遠,咁人地父母想子女發展好d先入學,有咩問題?你又何解去label 2011年細b今年apply K1唔正常有違常規?同樣地, 2012細b一樣可下年先報。咁PC, KV擺明唔收 2012年細龍b申請, 咁呢d學校咪好唔正常, 樓主你又點睇?好想聽下你既高見!!!

我女兒2011年11月大B。喺十月份,民生剛發佈報名資料嘅第二天,我親自打電話到學校問是否2011年11月嘅小朋友可唔可以報名。校方回答係唔可以報,並叫我留意網上會否更新。之後每隔幾日我就上網睇下有冇更新。點知到咗deadline,都冇改變,我就唯有放棄。

Deadline 之後果日,我朋友打俾我話佢仔仔12/20211 報到名。我立即打去學校求証。學校話佢哋係額外收11/12-2011 B。我講返俾佢聽話之前我打去學校問過同校方嘅回覆。佢話冇辦法因為已經過咗deadline.  佢叫我寫封信到學校有關情況,我就email 到學校。學校回覆係,第一,冇人能証明校方係咪有人回覆我唔可以。第二,問我㸃解我朋友唔早D通知我。第三,如果依家安排,對其他小朋友唔公平。

我再回覆email, 話,第一,係有人答我唔可以。第二,提供呢D資料係學校嘅責任,唔係我朋友嘅責任。第三,學校冇正確地提供有關申請資料及資格,並且在電話回覆失實資料,令到小朋友失去一個機會,呢D先係唔公平。
我發完呢個email 之後,校方並冇再回復。

我見個 post 好多講話民生唔係唯一一間學校;又話如果咁多complains 點解仲要想小朋友讀?事實上,民生係一間好學校,所以好多家長都希望自己個小朋友可以入讀。我相信今次係學校入面某些人嘅問題,所以唔可以因為一兩個人嘅問題,就話間學校唔好。我都仲係希望學校可以俾我女兒一個機會。

既然聽電話果個係代表學校去回覆家長嘅,我都覺得學校應該認真去investigate 一下.  因為我相信唔係得我一個打過去而得到呢一個回覆。就算真係唔能夠安排interview, 都好應該俾返我哋家長一個交代。如果要攞proofs 就真係冇可能。我哋又係咩大公司,唔通安個錄音機喺個電話到咩?

補充~
雖然我唔能夠証實學校講過唔可以,但我相信學校都証明唔到佢哋冇講過。唯一嘅想法係呢個post 已經見有幾個人講同一番説話,相信都係事實。
另,我今年報咗好幾間學校。申請表上都係寫申請者是2012出生。但因每一間我都有打電話去,所以只有民生同拹恩我冇報到。

不過,我相信校方一定唔會承認,因為我相信有好多人投訴,佢哋如果一俾反應,佢哋要重新安排都幾麻煩。

回覆 bbeckyc 的帖子

同情你們的 處境, 尤其係你, 部份JM 回應時都話, 樓主竟然咁想考, 點解唔打去問清楚??咁bbeckyc有打去問左, 結果又點呢...? 校方答錯引導錯, 令小朋友少左一個機會...兼不肯認錯, 其實任何人任何機構都會有犯錯的機會, 不是什麼彌天大罪, 但白紙黑字咁抵賴, 就顯得好低莊。
只可以說你們同間學校無緣份....

包括我個女, IN左沒有OFFER

唔好意思,其實當時個報名系統畀唔畀輸入2011年出生的申請㗎?

引用:+本帖最後由+大白兔糖+於+14-12-11+18:10+

原帖由 大白兔糖 於 14-12-11 發表
佢自己都label左12年 b係差過11年尾既大b吧,否則做乜對11年大b考多年咁反應

bbeckyc 發表於 14-12-12 12:10
... 佢叫我寫封信到學校有關情況,我就email 到學校。學校回覆係,第一,冇人能証明校方係咪有人回覆我唔可以。第二,問我㸃解我朋友唔早D通知我。第三,如果依家安排,對其他小朋友唔公平。
...
學校EMAIL的回覆都幾無賴,特別是第二點。

引用:Quote:bbeckyc+發表於+14-12-12+12:10+...+

原帖由 ahmatt 於 14-12-12 發表
學校EMAIL的回覆都幾無賴,特別是第二點。
對住呢D admin

引用:Quote:原帖由+cathy_ng719+於+14-12-10+發

原帖由 sumyu2012 於 14-12-10 發表
我自己用個account有小朋友相,唔想揚唔出奇,我無興趣要造言同沬黑學校,只係要提醒之後報學校既人,有d咁 ...
唔使唔開心,唔誠實的學校,唔使恨

sinsinlo    發表於 14-12-12 18:09

回覆 bbeckyc 的帖子

同情你既遭遇,希望你會找到更合適既學校。

回覆 alpdan 的帖子

講真,我都覺得唔用返母語IN唔公平。但係,其實IN學校根本係緣份遊戲,答啱又未必收,唔答又未必唔收。
我IN SC遇著個戴口罩既老師,連我都唔知佢講咩,無表情又細聲。
IN德望隔離個隻B又係度狂喊,我同個女都被影响晒心情。
咁點?
唔通又去投訴咩。。。
咪怨自己唔好彩囉。
緣份天注定,唔好太執著,太强求,入到都未必讀得開心。
做人在世就係咁,唔會樣樣跟住你想既野黎行,要學識放開,呢種都係身教既一部份。
‹ 上一主題|下一主題