用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
go

民生收生很不公平!!!  

本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身份報考民幼,當然也是落敗收場!今天本想用超大B身份再戰,就算重讀多年K1亦覺得值得!可惜民生網上申請寫明只收2012出生之幼兒。
我只好失望地沒有申請。但這幾天看見好多超大B有OFFER,朋友的朋友女兒跟我女兒同年亦有報考亦得到OFFER。
此時真的很氣憤,為何網上寫明只收2012,但原來可以給2011的大B申請!
真的對此校好失望!!!!我知道,就算我申請亦未必得到OFFER,但學校亦需一視同仁!!!!

現在民生網站巳沒有之前申請那頁,幸好我有拍下來給大家看清楚!!!

回覆:民生收生很不公平!!!

只要你報名前有直接打電話去學校詢問,他們就會回答你2011年的超大b是可以申請的。我今年有打去學校問過!

ozduckie 發表於 14-12-9 23:20
只要你報名前有直接打電話去學校詢問,他們就會回答你2011年的超大b是可以申請的。我今年有打去學校問過!

...

不能理解寫明都要打去問

咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎?
咁真係我呢個媽咪太大意,害左個女

我有打去問 講明2011不可報

我都有發現呢個問題,有朋友女兒11年12月出世想報民生,但我喺網上睇到只收2012年,跟住我通知左朋友不接受超大b申請,估唔到學校講一套做一套

民生又唔係唯一的,不用咁灰!

引用:我有打去問+講明2011不可報 +

原帖由 mable0901 於 14-12-09 發表
我有打去問 講明2011不可報
唔係喎,我打去學校問時佢地話2011年可以報

又真係幾衰,完全明白樓主感受,一定會好嬲

引用:咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎? 咁真係

原帖由 sumyu2012 於 14-12-09 發表
咁大隻字誤導,乜真係要打去問嗎?
咁真係我呢個媽咪太大意,害左個女

...
唔......我只能說,如果我真的很希望去報,而網頁冇寫,我會打去學校問清楚。利申:我女是12年12月,報了但冇去in。今年我打了好多電話去不同學校詢問,發現其實好多的報名表寫得唔全面。

可否向教育局投訴
利申:本人對民生無興趣所以無報,純粹覺得好唔公平

算啦,報名到面試,真係眼界大開,
份報名表好似間學校查你家宅咁,
連父母咩公司,學歷查到足,
其實父母係大學教授又如何?
太多學校白鴿眼了,
呢個11,12月可謂學左唔少野
唯有當同小朋友見識下囉
收信果下都有d忐忑嘅

其實不只是民生, 今年很多學校都寫只接受2012年申請, 要打去問至知2011年11月和12月都可申請, 德望今年都係咁.

如果真係好心儀,我一定打去問,德望都係咁,website寫2012,但2011年底都收form, 不過超大都唔一定收,只係多個機會。樓主cheer up, 或者前面有更好既,焉知非福

睇清楚佢第2點寫明,為公平起見,每位合資格的考生只安排一次見面。
咁有歷史咁有規模的學校可以咁寫? 仲可以咁樣收唔合資格既人?
記住,上年都比2010年大b申請而且無呢d字眼的。
我都有報其他學校,無見過含糊字句羅。
我會寫信去教育局,希望其他認為唔公平既家長都可以一人一封支持下

引用:本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身

原帖由 sumyu2012 於 14-12-09 發表
本人女兒是2011年11月出生,上年巳用細B身份報考民幼,當然也是落敗收場!今天本想用超大B身份再戰,就算重 ...
呢d情況,我報之前打去問下先喎,有d真係只收2012,就唔駛浪費時間。

咁學生校校都好不一
當我唔好彩遇到答唔可以嗎.....
她一話2011唔得收我線

學校網頁同報名資料出得,可視為正式文件同條文。我支持樓主呀!咁誤導人真係好差!

又真係冇理由打個電話問一問收唔收2011年大B,又就咁可以俾人申請。兒戲咗D