用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

引用:以下是個人意見,+不是針對樓主.其實大部份

原帖由 Danidog 於 14-12-10 發表
以下是個人意見, 不是針對樓主.
其實大部份小朋友都只有一年面試機會, 反而細B有機會可以申請兩年, 我覺得 ...
認同!! 所以有時覺得做細B好似著數左

樓主請不要介意,若真係心儀民生,上年唔得,一直諗住今年以超大身份再戰,如果是我,見到招收詳情必打個突,一定會打去問下係咪真係唔比報名?! 但若真係網上申請唔容許2011年報名,但最後真係有超大報到及收左,就真係唔公平啦

引用:真心請教民幼生考其他小學情況?唔該 +

原帖由 hayleymama24 於 14-12-10 發表
真心請教民幼生考其他小學情況?唔該
我都想知,多謝回覆

enkolee 發表於 14-12-10 16:22
你又啱wor, 適齡唔入學, 又要同下年適齡的爭學位, 過份
好彩有d學校寫明收取學生出生日期
...
一間幼稚園點做都好, 都唔會有絕對公平, 呢樣大家都明的.
但係如果你話細B適齡唔去讀又要同第二年既小朋友爭學位叫過份我就真心覺得你咁講係過份.
要知道就算小朋友有能力以細B身份收OFFER, 到佢考小一時其實都有部份既私校係唔收細B的, 何況小朋友差一個月發展真可以差好遠. 企係細B個堆佢輸哂, 做大你又話佢爭人野, 有點兒那個呢.
更何況, 依家樓主唔係講緊收生公唔公平既問題, 確係民生收生細則入面有錯, 如果真係唔收大B既就要徹底真係唔好收囉, 學下人地CCKG咁樣, 寫唔收又收就係講一套做一套, 令人不滿確好正常.

CM910 發表於 14-12-10 17:02
一間幼稚園點做都好, 都唔會有絕對公平, 呢樣大家都明的.
但係如果你話細B適齡唔去讀又要同第二年既小朋友 ...

因唔明白何解適齡唔入學? 係今年讀書就今年讀書啦. 點解要下年讀? 無學校收定係無你心怡既學校收? 下年又一定入到心怡學校?
下年學額就係比下年適齡既學生讀, 好正常, 點解要同佢爭?
一個唔係你時段既野去同人爭唔係過份唔通叫正常?

回覆:民生收生很不公平!!!

Ok I can see a lot of negative comments towards the school. I can only suggest that if you think the school is as bad as those comments made by the parents (or friend of the parents) why insist to putting your children in such terrible school?!

In fact. You should feel relief your child won't be studied there!

Munsang is not the ONLY school in HK. There are thousand of good kindergartens out there. Take it easy! Period.

回覆 CM910 的帖子

真心問, 到小一時已經6歲, 學校仲會睇係未細b? 6歲頭同6歲差好遠?正常全部都係2012年
比著我見到有2011年咪仲怪, 請賜教

其實而家做咩都無用, 只可同教育局反映事實.

經一事, 以後就應該問多步

引用:Quote:alpdan+發表於+14-12-10+12:57+It's+

原帖由 Taloon 於 14-12-10 發表
邏輯上,係個 interview 前設錯咗,樓主提及既並非過程既問題,所以並非所謂 "輸打贏要"

正如所謂 2017  ...
We are not discussing political issue here.

It's very simple. It's private school whether you like it or not they can choose whoever they like to be studied there.

If you feel it is not being well managed. Stay away from it. Why bother spending your life debating here???

三年前民幼要求我朋友囝囝重讀K1先肯收,但上個月民小通知唔收,塞翁失馬,樓主。

enkolee  下  發表於 14-12-10 17:37

enkolee 發表於 14-12-10 17:26

真心問, 到小一時已經6歲, 學校仲會睇係未細b? 6歲頭同6歲差好遠?正常全部都係2012年
學校睇唔睇我唔敢講,但差距就一定有。我見過好多細B啲小肌肉發展未係咁好,寫字能力及不上大B,小一考試時唔能夠完成份卷。

enkolee  下.......  發表於 14-12-10 17:38

enkolee 發表於 14-12-10 17:26

真心回應, 我所知真係有私小係唔收細b的, 呢個都係其中一個原因令家長點解細b要做大b.

enkolee  咁真係要做多d功課先  發表於 14-12-10 17:39

enkolee 發表於 14-12-10 17:12
因唔明白何解適齡唔入學? 係今年讀書就今年讀書啦. 點解要下年讀? 無學校收定係無你心怡既學校收? 下年又 ...

你可能可以好豁達, 只要有幼稚園肯收, 你就唔介意佢地係咩層次都會比仔女去讀, 但我認為大多父母都希望仔女入到一間佢地認為好既幼稚園係好合情理既事. 更何況依家競爭激烈, 就算你肯降grade讀村校都唔係咁易收offer.(無意標籤村校係次等)
其實任何幼稚園都可以收佢地想收既學生, 簡佢地想要既家長, 不過講返民生今次, 確係做得唔0岩係事實, 所以樓主不滿亦屬正常.
相反, 好似cckg 0個d咁, 講明只收當年年度唔收大b, 你可以覺得唔公平, 但係大家都心甘命底, 因為人地真係講得出又做得到.
嘗試逆地而處感受下細b既家長, 你就會明白.

更好的kg都總有地方做得唔好,ms差不多年年都被指收生程序欠佳,始終要處理申請超多,但感覺每年都在改善中,現在被指不统一收超大B申請,校方好明顯係運用斟情權,好多學校都係咁,你可以試下架,點解唔試?咁如果你心儀的kg叫你waiting你乜都唔做,咁人地又係waiting但人地寄左+幾封信去求位,最後call左人地唔call你,咁係咪又投訴呢?當然投訴在hk係好基本的權利。都係果句,每年出result前後,ms真係好野火,搞到版主在隔離都話要出警告牌,個個在網上都話唔考慮,但年年都超多人報。

我仲以為民生今年搞網上報名,係唔想收2011年超大B,所以set 咗有年份限制,咁都心甘命抵,但原來係有D有得報,有D又冇,就真係唔公平囉。

引用:Quote:原帖由+bubibbu+於+14-12-10+發表全

原帖由 bubuG 於 14-12-10 發表
呢D就係同間學校嘅緣份。
Yes, 冇緣都冇辦法.. 這個是一個講眼緣/運氣的game..
不過in 亜囡個男net係in 咁多間最有耐性既老師, very nice.. 阿囡唔肯答, 他不斷引導佢答.. 只是阿囡唔肯...

睇黎要俾佢見多d 男net.. 她pn 個間全部都是女的...

冇錯番playgroup 係另外交表,但呢個權只給playgroup 學生有何不可?都係個句,你心儀的話,你就會加倍緊張。原本諗住今年唔收,都老公商量,下年再報,再加番playgroup。

其實樓主講緊嘅係收生資格冇嚴格執行,唔好講邊間學校,只要係心儀嘅學校,令他們錯失嘗試的機會,咁我覺得樓主嬲係有道理喎,學校寫到明,我當然會遵守遊戲規則,但原來可以偷雞,俾我知道,我梗嬲啦!
而大細b跟本冇得比,1/1 和31/12出世,大家都係同年,到1/1時,一個已經一歳,一個先剛剛出世一日,點比!?同埋教育署講明7歲前入小學都係適齡!
利申:本人小朋友係5月b

lotteyi 發表於 14-12-10 18:32
冇錯番playgroup 係另外交表,但呢個權只給playgroup 學生有何不可?都係個句,你心儀的話,你就會加倍緊張 ...
八掛問下, 其實係咪返佢地playgroup, 多數有k1 offer?

申利: 我已有民幼offer, 冇返playgroup

引用:+ +

原帖由 sumyu2012 於 14-12-09 發表
Poor mum. This is very irresponsible!

引用:Quote:lotteyi+發表於+14-12-10+18:32+冇錯

原帖由 fishstoneb 於 14-12-10 發表
八掛問下, 其實係咪返佢地playgroup, 多數有k1 offer?

申利: 我已有民幼offer, 冇返playgroup
唔知,因為未見playgroup同學仔。但就係可以早交表同$,唔使上網限quota同排隊交$。

‹ 上一主題|下一主題