用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

引用:NET+In+有何問題呢,+大家一早知道MS一旱會

原帖由 cherryme 於 14-12-10 發表
NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG,  ...
Net in我都覺無乜問題,如果學校想收d英文叻既小朋友。只係我認為全部用net in出黎結果得唔得都自在d

回覆:ddik 的帖子

Agree too

回覆:民生收生很不公平!!!

唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機會都無埋,我支持樓主

引用:Quote:sunnymama2+發表於+14-12-10+11:23+

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真 ...
我都係因為半龍,所以就算重讀都唔想小朋友太大壓力成長,叫做有半個back up

引用:唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機

原帖由 wwiinngg 於 14-12-10 發表
唔好話樓主啦,in完唔收就話姐,而家報嘅機會都無埋,我支持樓主
多謝你明白。你可以話我大意唔打去問,但我的確有留意佢申請守則,其他學校我並無錯過

引用:Quote:原帖由+tsobaba+於+14-12-10+發表年

原帖由 sumyu2012 於 14-12-10 發表
唔出result又點會知超大B有offer呢
有啲特警捉賊捉到傻左

cathy_ng719 發入I於 14-12-10 10:16
樓主2月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
樓主係見到有人用超大B身分入到先發覺問題,無不妥。而且呢個問題同教學無關,點會影响別人決定?

引用:Quote:原帖由+tsobaba+於+14-12-10+發表年

原帖由 sumyu2012 於 14-12-10 發表
唔出result又點會知超大B有offer呢
咪就係!我笑左

alpdan 發表於 14-12-10 12:57
It's called 輸打贏要! Very common now the day in Hong Kong.

邏輯上,係個 interview 前設錯咗,樓主提及既並非過程既問題,所以並非所謂 "輸打贏要"

正如所謂 2017 普選,要選委會過 600 票提名。係人都知選委會 1200 人中絕大部份都係親中人士,四個界別分佈嚴重傾斜,即只有佢地既人先有得玩。

前設唔恰當,成件事就會唔同晒。

回覆:民生收生很不公平!!!

我都贊成樓主去投訴,好明白細b媽媽的心情,同年interview比人細一截,點醒法都好難同大b比,諗住下年再唻過又話唔比報,以為係遊戲規則認命啦,點知原來事實係可以報,真係幾重打擊,明白學校有自己收生的一套,但希望可見諒為人父母的心情。

我手痕試過入其他日子入唔到wor

其實除了民生,好多學校都係寫(接受2012年出生小孩報名)包括聖羅撒、德望、黃大仙聖母等。樓主有錯過以上學校的申請嗎?以我所知,只有cckg 同協恩完全不接受超大b,其他學校都有機會接受超大b的,想知詳情就要逐間心儀學校打去問淸楚。坦白講,想孩子做超大b,媽媽都要響申請學校上多花時間做多點功課,因為超大b 始終都不是所謂適齡(即2012 年小孩)申請。

PS 我都係超大b媽媽,完全冇錯過任何申請。

所以會安排細路做超大b時要承擔一定風險

利申:小兒現讀民幼K2
明白樓主心情,同意學校招生標題有誤導,應該改善!

但有幾點想分享:
1. 第2點所寫:"為公平起見,每位合資格的考生只安排一次見面"的意思應該是指不會安排補考。

2. 有家長說民生只是優勝於半龍,我自己就不同意。現在一般私幼學費接近4千,而民幼學費只是$32XX。我大女當年是讀九龍塘私幼(不是名幼),無論硬件軟件都遠遠不及民幼:雙班主任(本地+NET)及一助教、超大校園讓小朋友舒展身心、活動多元化(曾在校園內放風箏、打邊爐、整PIZZA)...咁既學費真是超值!

3. 講真,民小不是我心目中既首選,下年我都會試考其他小學。但係試過大女考小一既經歷,民幼真是進可攻時退可守。(試過考小一既家長就會明白)

4. 很多人提起既遊學團事件,會覺得民幼虛榮。我自己就覺得學校算是平實(相對大女讀既私幼),很多什項收費平或免費,例如:唔會去酒店攪聖誕聯歡、學校照片可免費DOWNLOAD,私幼就可能收你幾蚊張...

最後,不是想hard sell民生,亦不是覺得民生最好(我大女就不是讀民小)。選擇適合小朋友既學校,很高興看到一些面試家長讚賞民生童軍。希望學校聽到家長既意見而作出改善!

以下是個人意見, 不是針對樓主.
其實大部份小朋友都只有一年面試機會, 反而細B有機會可以申請兩年, 我覺得這個更不公平. 我兒十月出生, 不算大B, 但下年一定冇機會再申請.
我只可以說容許細B再試一年係人情, 唔比係道理!

bonbon1220  細B有機會可以申請兩年, 我覺得   發表於 14-12-11 12:30

Danidog 發表於 14-12-10 16:07
以下是個人意見, 不是針對樓主.
其實大部份小朋友都只有一年面試機會, 反而細B有機會可以申請兩年, 我覺得 ...

你又啱wor, 適齡唔入學, 又要同下年適齡的爭學位, 過份
好彩有d學校寫明收取學生出生日期

ms.bead 發表於 14-12-10 15:53
利申:小兒現讀民幼K2
明白樓主心情,同意學校招生標題有誤導,應該改善!
雖然我係waiting,但多謝你既回覆,等我可以了解多一D,因為哩度實在太多聽朋友講,聽聞過.......!

回覆:ms.bead 的帖子

真心請教民幼生考其他小學情況?唔該

sumyu2012 發表於 14-12-10 13:10
我都係因為半龍,所以就算重讀都唔想小朋友太大壓力成長,叫做有半個back up

...
所以我話好多都係睇在半龍份上囉, 不過真係一個好奇怪既現象, 唔知點解真係好多家長對民生個感覺都好似次左等的.
‹ 上一主題|下一主題