用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生收生很不公平!!!
樓主: sumyu2012
go

民生收生很不公平!!!   [複製鏈接]

CM910 發表於 14-12-10 11:12
我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 2011年11,12月既小朋友大多幼稚園都可以以大B身份 ...
其實一早知會有net in,但估唔到今年竟然有2/3機會net in,咁諗住net in 和local in的會調較分數,但結果係多數local in的三分一中獎。。。唯有概嘆唔好彩

引用:NET+In+有何問題呢,+大家一早知道MS一旱會

原帖由 cherryme 於 14-12-10 發表
NET In 有何問題呢, 大家一早知道MS一旱會有NET IN的 ,不是今早先開始,  我屋企全廣東話,返N先接觸到ENG,  ...
我唔介意全部用net in羅

sunnymama2  agree  發表於 14-12-10 11:26
sunnymama2  agree!  發表於 14-12-10 11:25

引用:支持樓主去教育局投訴,學校唔可以講一套做

原帖由 rsx 於 14-12-10 發表
支持樓主去教育局投訴,學校唔可以講一套做一套!
不過如果可以遲d先投訴唔好影響已有Offer既超大B會好d!

...
其實學校寫左收就唔會有影響

真是很不公平, 支持樓主向教育局反映!

回覆:ddik 的帖子

全部net in都可接受, 但係有d係女net, 有d男net就唔係咁fair, 有d小朋友真係會怕男net..

回覆:民生收生很不公平!!!

引用:全部net+in都可接受,+但係有d係女net,+有d

原帖由 bubibbu 於 14-12-10 發表
全部net in都可接受, 但係有d係女net, 有d男net就唔係咁fair, 有d小朋友真係會怕男net..

...
呢D就係同間學校嘅緣份。

sunnymama2 發表於 14-12-10 11:23
其實一早知會有net in,但估唔到今年竟然有2/3機會net in,咁諗住net in 和local in的會調較分數,但結果係 ...
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真心中意民生的, 會報OR收佢OFFER會讀都完全係基於半龍既優勢上面, 如果佢半龍也不是, 其實我真係可以當佢無物. SORRY, 對中意民生既家長黎講可能好銀耳, 不過係完全係個人既真感受.
我都冇試過咁CHI線, 冇試過有間係咁唔想收OFFER的, 真係只有民生. 咁又有人會問...你唔中意又去報咁矛盾...係呀..真係好矛盾, 因為同大多我所認識既媽媽一樣, 只純為左佢條半龍囉. 報左唔收好地地, 佢收又煩到底去唔去馬讀, 所以都係報左考唔到唔收叫做好過點......
所以呢...冇收OFFER又好, 有收OFFER又好, 唔代表D咩呀....就當呢間野同你無緣囉.

Binlojai  認同~ 我都係呢個矛盾心態下報民   發表於 14-12-11 12:26
Binlojai  認同~ 我都係呢個矛盾心態下報民   發表於 14-12-11 12:25

回覆:民生收生很不公平!!!

塞翁失馬,焉知非福!努力面前吧!

CM910 發表於 14-12-10 11:53
真心唔係酸葡萄呢.....我唔否認佢可能係間好幼稚園, 不過係我綜合我所認識既媽媽入面真係可以講係冇一個真 ...
講得好啱,其實我都係因為半龍先報。因為龍年,考到有保障嘛。講真,我認有少少酸葡萄ga,不過我覺得用唔同語言去in,係一個好明顯唔公平的考法。

悠悠110409  所以, 一見到 net 已知衰硬, 最   發表於 14-12-10 12:38
smile_w99  跟遊戲規則!  發表於 14-12-10 12:06
smile_w99  只可以話參加得呢個game,只有跟   發表於 14-12-10 12:06

回覆 CM910 的帖子

非常認同

回覆:bubibbu 的帖子

Yea i observed some NET are not pure White, some look like they are from South Asian or even African. Some are younger than the others. Its totally unfair. Our children should have a choice on the application form to select the interviewer, age, gender, interview date and time.

Report to Eduction Bureau NOW without delay.

buu2    發表於 14-12-10 13:28
smilelulu    發表於 14-12-10 13:18

ddik 發表於 14-12-10 11:13
朋友個小朋友11年超大b的確有offer
我都知道有! 我make嘅係general comment! 叫大家唔好太執著! 始終學校有權做任何嘢,有時從學校安排可以瞭解自己適唔適合間學校! 其實除咗民生,德望都係咁寫!

回覆 CM910 的帖子

其實民生無分 local 定國際班,只分英粵同英普班。即使是英粵班,都有 net 長駐課室,所以兩班的英語要求是一樣的。當年小兒都是男 net in, 有幸入左,感覺上,外籍老師俾分其實是會手鬆一點。

引用:+本帖最後由+CM910+於+14-12-10+11:16+編輯

原帖由 CM910 於 14-12-10 發表

我反而冇留意係唔係只有2012年出生先可報, 我既理解入面, 201 ...

回覆 cathy_ng719 的帖子

黑心家長?

年年一出Result就有這類Post,未出Result唔會有,哈哈!

引用:年年一出Result就有這類Post,未出Result唔

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
年年一出Result就有這類Post,未出Result唔會有,哈哈!
It's called 輸打贏要! Very common now the day in Hong Kong.

201201mama  Can't agree more ... haha  發表於 14-12-10 19:52

引用:樓主12月9号先註冊,第一個post+就插間啱啱

原帖由 cathy_ng719 於 14-12-10 發表
樓主12月9号先註冊,第一個post 就插間啱啱出result嘅龍幼,又話miss 咗個面試機會,但又咁清楚面試使用語 ...
我自己用個account有小朋友相,唔想揚唔出奇,我無興趣要造言同沬黑學校,只係要提醒之後報學校既人,有d咁樣手法既學校唔清唔楚既做法。寫明都照in, in左又照收,我可以接受答岩哂都唔收我女,但接受唔到咁錯既守則

引用:年年一出Result就有這類Post,未出Result唔

原帖由 tsobaba 於 14-12-10 發表
唔出result又點會知超大B有offer呢

Ryan_baba  神回。秒殺。  發表於 14-12-10 13:53
‹ 上一主題|下一主題