用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀?
樓主: maymaychoy
go

藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀? [複製鏈接]

回覆 maymaychoy 的帖子

我女由N班讀到而家K3下年升小一。(幫個女報考三間,2間私校收左)呢間絕對係一間happy school,細妹亦會下年入讀n班。
其實間學校可以好淺亦可以好深,但一定要父母俾時間小朋友一齊去讀去親子功課。
我女出面只學畫,跳舞,游水,小提琴。學術自己在家陪温。。
學校有派中,英文字咭,如抽時間同小朋友一齊讀,識字絕對夠。
寫方面,K2下學期先開始寫字,我女K1下,俾佢跟字咭屋企寫(媽媽功課),有請聽我讀功課,一定會自己教佢讀後返校,總之學校要做既野盡跟足,自己再補不足,普通話我唔識,但見個女都ok。

次次入學校見小朋友開開心心上堂,同每個老師抱抱攬攬,有足夠空間俾佢跑動都ok呀!

當然有聽過有其他家長話小朋友學唔到野點點點,但次次問佢地有冇一齊玩下字咭,答覆都係冇。。所以我自己覺得跟學校方式一齊去做好緊要,都明有好多父母返工好累好少時間去俾小朋友,所以考慮小朋友時反轉下睇下父母有冇時間陪小朋友,如果放任小朋友唔理唔跟。。。就未必適合,到時出黎好可能吸收會比較小

ps,好可能我家會係呢間學校過足9年。。因除妹妹,仲有弟弟跟尾

回覆:carly.c 的帖子

同意,不可只靠學校教. 父母互動互學也很重要.
多謝你既意見. 我地已決定俾亞女讀靈糧堂. 就算下午班也讀. 其實我覺得下午班也不錯,尤其我兩公婆都返工,每晚亞女等我地食飯,去公園,之後沖埋涼,講埋故事,到瞓覺都夜,所以亞女每日也成9點幾才起身.如果迫佢一早起身返學,佢唔夠精神,都唔會有心機學野

回覆:carly.c 的帖子

嘩,咁中間嗰個有冇機會同我亞女做同學呢?

我地而家都傾向讀靈糧, 想比囡囡開心學習

回覆:Jane1234 的帖子

pm or am? maybe our daughter become classmates

pm offer, 唔會了, 我囡係荃灣果間靈糧堂

今日 藍田靈糧堂打黎話有學位offer....宜家我女讀緊迦南幼稚園(麗港城),其實兩間都好好! 真係好煩, 都唔知點~~~

回覆 julian96 的帖子

我今日都收到藍田靈糧堂PM offer, 但係已經交左另一間全日制既註冊費....都15/16, 好頭痛...

小矮茄 發表於 15-1-27 19:44
回覆 julian96 的帖子

我今日都收到藍田靈糧堂PM offer, 但係已經交左另一間全日制既註冊費....都15/16,  ...
邊間全日制offer?

回覆 totally 的帖子

聖匠。。。已放棄左藍田靈糧糧個學位。

聖匠聽聞都幾好

回覆:藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀

聖匠唔係k先全日咩?

回覆:julian96 的帖子

你小朋友讀緊N? 你有最後決定未?

回覆:小矮茄 的帖子

聖匠K1開始先全日, 你小朋友係9月讀K1嗎? 

‹ 上一主題|下一主題