用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀?
go

藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀? [複製鏈接]

兩間都心儀,十五十六中...

之前兩間都鍾意,in完有不同感覺

見完迦南後,覺得都幾商業,D老師介紹時好似交功課. 跟住去交留位費嗰日,個老師目無表情,好公式化咁講呢個喺第一階段入學手續等等,雖然每個人都講同一樣野都幾悶,但都唔好咁行啦.所以有D改觀.但D人話呢間學術上好D,對之後考傳統學校有幫助.

去靈糧堂in, 見到D老師好有愛心,見左咁多人都仲好投入,但聽人話靈糧堂太happy, 再考其他傳統學校有困難....

而靈糧堂到K時有學卷,但呢間迦南無.. 點揀? 有乜意見?

4    0    0    0

我女女Offer 同你一樣,但我放棄咗迦南,我報咗Boxhill,今日收到靈量pm offer. 都係15/16 中。。

回覆:藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀

我個囡响靈糧讀左兩年,都真係幾 happy,教職員同非教職員個個都好有禮貌,好少見會木無表情。都會成日聽見 d 人話靈糧學術方面會較淺,但我個人就希望小朋友唔需要因為返學就咁快咁大壓力,希望佢可以有一個愉快童年,雖然响 lee 個教育制導底下唔會太長。我之前同亞囡 in 迦南 n 班時,都唔係咁鍾意 d 老師同職員,睇唔到佢地有幾愛小朋友,當然迦南都有佢地嘅優點先咁多人掙。所以我覺得好睇個人嘅取向 & 小朋友嘅性格嚟決定,唔會有一間學校會適合晒唔同類型嘅小朋友。

My girl has both AM offer of Cannan and LLC.  My hubby prefers LLC cos' Net teacher and voucher for K1-K3.  But i worried about its competitive of LLC and how to handle K1 admission interview and curriculum.

My girl is quite shy, not outgoing, can't speak a lot.  LLC concentrates on presentation skill.  Is LLC suitable to my girl?  We don't think she is strong in academic.  

To clarify the above, should be P1 admission interview and curriculum.  

回覆:ericawongsy 的帖子

Hi, ericawongsy, may I know the reason only study 2 years at LLC? Admit to other one dragon school? I would like to have your advice the competitiveness of LLC to get admit to other kindergartens?

Hi, ericawongsy, may I know the reason only study 2 years at LLC? Admit to other one dragon school? I would like to have your advice the competitiveness of LLC to get admit to other kindergartens?

引用:Hi,+ericawongsy,+may+I+know+the+reason+o

原帖由 bbbb2013 於 14-12-10 發表
Hi, ericawongsy, may I know the reason only study 2 years at LLC? Admit to other one dragon school?  ...
唔係,我囡囡仲响度讀緊,佢而家 K 1

我有2個小朋友讀藍田靈糧p.m.,K3和K2,小朋友讀得非常開心,老師有愛心. 女兒今年考小學有1間直資1間私小offer. 無需太擔心考小學

唔該曬,有你地回覆,我個心定D去揀靈糧.

回覆:Eana 的帖子

我老公怕亞女跟之後考唔到好的小學,所以佢揀迦南,宜家我可以好好同佢傾傾. 請問你小朋友小學喺邊區?

將軍澳直資九龍塘私小,其實考小學有好多因素。

回覆:Eana 的帖子

對宜家的教育制度真係一D都了解,是時候惡報下

我見全港幼兒園排名-- 藍田靈糧堂排33,藍田迦南影到無... 我知呢D排名未必準,但我真似見到好多人想讀靈糧堂,點解?

另外,有冇藍田迦南用家可分享下]

回覆:藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀?

我兩個小朋友都讀靈糧,真的好開心無壓力。老師們全部都好好人好有愛心,N班未介片都沒關係。我只想小孩有愉快童年,上咗小學真係唔會再有。

回覆:藍田迦南am vs 藍田靈糧堂pm,點揀?

今日也碰到讀迦南的家長(係大女的小一同學),佢問我點解選靈糧堂,應該選迦南,最主要原因係程度深d。

maymaychoy 發表於 14-12-12 00:11
我見全港幼兒園排名-- 藍田靈糧堂排33,藍田迦南影到無... 我知呢D排名未必準,但我真似見到好多人想讀靈糧 ...
請問邊度可以睇到全港排名?

樓主跟你一樣 迦南 VS 靈糧, 不過我係荃灣, 都15/16 緊....

回覆:Jane1234 的帖子

我地決定揀靈糧,你呢?

小女當年這2間都有考,當時覺得2間都好好。如果純粹講面試印象,兩間都唔錯,迦南老師好有心機問我女女。而考靈糧堂時,出咗狀況--- 我地遲到(因為小女睡過頭,本來想放棄唔考,但後來小女起咗身,見時間又唔係完全唔ok, 便趕過去,遲到了10分鐘左右), 但老師都俾我地入去。我地十分唔好意思,老師真係幾好人。
‹ 上一主題|下一主題