用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒下定聖心私小?
樓主: kittyland06
go

軒下定聖心私小? [複製鏈接]

kittyland06 發表於 14-12-9 23:12
聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日... mps 名氣較大但要抽,抽之前要決定放唔放棄軒下:naught ...
女仔讀軒小, 坦白講升中無乜著數.....

乜唔係有得聯繫BPS喎?  係, 不過得9個聯繫位俾2間軒小分囉.....
灣仔區升中仲有4大女校喎? 除咗真光外, 其餘3大女校, 俾同區學生抽既位都係得10個左右, 機會係有.....

不過即使女仔係軒小升中無著數, 亦不能抹殺軒小係一間好學校

我一向覺得升學不是小朋友個人既事, 係一家人既事, 所以要一家人討論清楚如何決擇

YuYuMother  同意係一家人既事。   發表於 14-12-11 09:20
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:kittyland06+發表於+14-12-9+23:12+

原帖由 hkpapa852 於 14-12-10 發表
女仔讀軒小, 坦白講升中無乜著數.....

乜唔係有得聯繫BPS喎?  係, 不過得9個聯繫位俾2間軒小分囉.....
同意

回覆:軒下定聖心私小?

所以我不太想大女造就細仔,如細仔有私小 backup 可試自行軒下或抽 St Jo, 港島偏多女校,軒下又男仔比較好....

多口問一句,聖心私小准大抽獎嗎?

引用:多口問一句,聖心私小准大抽獎嗎? +

原帖由 socute 於 14-12-10 發表
多口問一句,聖心私小准大抽獎嗎?
仲可以

軒小本身已很好,仲可隱入細佬!競爭一年大一年,到時細佬手拿軒小再apply 其他,pressure 小好多!双嬴局面是也!

YuYuMother    發表於 14-12-11 09:20

有弟跟尾一定軒下

YuYuMother    發表於 14-12-11 09:21

引用:聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日...+

原帖由 kittyland06 於 14-12-09 發表
聖心私小好快會搬去聖心商科學院辨全日... mps 名氣較大但要抽,抽之前要決定放唔放棄軒下:naught ...
今年已經搬左去商科部大樓啦,但黃修女講左暫時未有計劃轉全日喎。

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+14-12-09+發

原帖由 keio 於 14-12-10 發表
今年已經搬左去商科部大樓啦,但黃修女講左暫時未有計劃轉全日喎。
thanks for your info!  你囡囡响聖心嗎?

回覆:kittyland06 的帖子

聖心私小再抽大奖  顧咗個女先

樓主囡囡係今年k3? 今年有無幫囡囡考下其他小一,如有而又感受過今年嘅激烈競爭,相信你應該會諗到點揀。

引用:聖心私小再抽大奖++顧咗個女先 +

Agree with sunnygirl. Compete for primary one is really a hard and tiring game got a good backup is very very lucky

其實只需諗下邊個情況你接受程度高D:

1. 犠牲大女: 放棄聖心, 兩姊弟一齊讀軒下
2. 犠牲細仔: 最壞情況, 自行入唔到軒下, 又考唔到直資/私校, 等運到.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實只需諗下邊個情況你接受程度高D:1.+犠

原帖由 hkpapa852 於 14-12-10 發表
其實只需諗下邊個情況你接受程度高D:

1. 犠牲大女: 放棄聖心, 兩姊弟一齊讀軒下
大囡咁難得考入聖心,升中都無憂,又成班同學仔一齊升小學,你囡囡真的肯離開聖心?I am doubt

聖心私小未出result喎
樓主女兒是否由聖幼直上聖心私小
而從另一thread中得知, 樓主細仔好像入了高幼, 巳有半龍係手就不用太擔心細仔升小吧

大女係讀緊聖幼,細仔在蘇浙

引用:聖心私小未出result喎樓主女兒是否由聖幼直

原帖由 babycute2009 於 14-12-10 發表
聖心私小未出result喎
樓主女兒是否由聖幼直上聖心私小
而從另一thread中得知, 樓主細仔好像入了高幼, 巳有 ...

我都想細仔入到高幼...

kittyland06 發表於 14-12-10 18:25
我都想細仔入到高幼...
sorry,咁我認錯人了蘇浙有蘇小backup吧

引用:Quote:kittyland06+發表於+14-12-10+18:25+

原帖由 babycute2009 於 14-12-10 發表
sorry,咁我認錯人了蘇浙有蘇小backup吧
不用 sorry, 謝謝你的意見

‹ 上一主題|下一主題